Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την ένταση της καταστολής

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν χτες την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του λαού και την παραπέρα δραστική περικοπή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωεισαγγελίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη σύσταση και εφαρμογή και αυτού του κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, τον οποίο ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το 2019.

Τώρα, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και πιάνοντας και εδώ τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή πια των «διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας». Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται «ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις».

Οπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, με το νομοσχέδιο «κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα στο κομμάτι της ευρωπαϊκής συνεργασίας για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφορούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της βουλευτή της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, η οποία είπε για τον ευρωεισαγγελέα ότι «αποτελεί τομή για την ΕΕ, καθώς είναι η πρώτη φορά από τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αποφασίζεται εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, το οποίο δεν αφορά στην οικονομική πολιτική, αλλά στην απονομή δικαιοσύνης». Αυτό το θεώρησε αναγκαίο καθώς «οι υπάρχουσες δομές απέδειξαν ότι δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν στα θέματα της διασυνοριακής απάτης»...

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη φορά απέφυγε να αναφερθεί στην καταστολή από την κυβέρνηση. Ενώ ο εισηγητής του, Δ. Καλαματιανός, εξέφρασε και πάλι τη διαμαρτυρία του κόμματός του για το ότι «εμείς είχαμε φέρει αντίστοιχη διάταξη για την ενσωμάτωση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», και αντί η κυβέρνηση να φέρει μια απλή τροποποίηση φέρνει «καινούργιες»...

Θωρακίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σχολίασε αυτήν τη ...σύμπνοια και υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έτρεξε να την ενσωματώσει. Πρόσθεσε ότι η «Ευρωεισαγγελία εντάσσεται και συμβάλλει στην περαιτέρω οικοδόμηση του λεγόμενου "χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ", ενός βαθιά αντιδραστικού χώρου στον οποίο μπορούν να αξιοποιούνται από κοινού όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των κρατών - μελών, για να εξουδετερώνουν ό,τι μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για τα ιερά και τα όσια της Ενωσης, με στόχο να θωρακίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Οπως σημείωσε, «ήρθε για να μείνει και κυρίως να αξιοποιηθεί σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, έχοντας μάλιστα δυνατότητες για ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμένες έρευνες με ταχείες διαδικασίες για ταχεία δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, υποβολή αιτημάτων σύλληψης υπόπτων, αλλά και ένα ευρύτατο οπλοστάσιο ειδικών ανακριτικών πράξεων που εντάχθηκαν στο Ποινικό Δίκαιο με τους διάφορους "τρομονόμους". Είναι ένας μηχανισμός πέρα και πάνω από τα εθνικά δικαστικά συστήματα, ενεργεί προς το συμφέρον της ΕΕ και λογοδοτεί μόνο στα όργανα αυτής. Ούτε ζητεί ούτε λαμβάνει οδηγίες από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κανονισμός».

Οσον αφορά τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου που θέτει περιορισμούς στα δικόγραφα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης «να στερείτε τη δυνατότητα από το λαό να έχει την επάρκεια της υποστήριξης και να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης με τον τρόπο που θέλει και υπεράσπισής του στα δικαστήρια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέδειξε τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων με το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, που προστατεύει τα δικαιώματα των μονοπωλιακών ομίλων και τα κέρδη τους. Σημείωσε πως η επέκταση της Ευρωεισαγγελίας και στον τομέα της τρομοκρατίας θα σημάνει νέο γύρο καταστολής σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, καθώς η ΕΕ θεωρεί ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία οτιδήποτε αντιτίθεται στη στρατηγική της, καταθέτοντας και σχετικά ευρωπαϊκά κείμενα που το επιβεβαιώνουν.

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της πανδημίας, καταγγέλλοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που αρνείται προκλητικά εδώ και ένα χρόνο να υιοθετήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, των υγειονομικών.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου