Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Παλιές καραβάνες

 

Στο συνέδριο του «Economist» εμφανίστηκε ξανά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού ΥΠΕΞ, με την παρέμβασή του να στέκεται (πού αλλού;) στις «δυνατότητες» που παρουσιάζονται στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο. Ενος πρότζεκτ δηλαδή που αξιοποιείται στη συζήτηση για τις διευθετήσεις στο Αιγαίο με ΝΑΤΟική βούλα. Οπως είπε άλλωστε ο Πάιατ, μέσα από τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας διευκολύνεται ο «επαναπροσδιορισμός» των σχέσεων μεταξύ των κρατών στην περιοχή. Η συνεργασία στα ενεργειακά πρότζεκτ, ανέφερε ακόμη ο ίδιος, αποτελεί κρίσιμο συστατικό στις σχέσεις τόσο εντός της ευρωατλαντικής συμμαχίας, όσο και με τους συμμάχους και εταίρους της, και θύμισε πως ο ίδιος έχει εργαστεί σε αυτόν τον τομέα τόσο από τη θέση του πρέσβη όσο και από την τωρινή του. Το αφήγημα ότι η συνεργασία στα Ενεργειακά χτίζει ευρωατλαντικές «φιλίες» δεν είναι καινούργιο. Οταν ο Πάιατ ήρθε στην Ελλάδα το 2016, είχε ξεκινήσει και ο αγωγός ΤAP που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τόσο ο ίδιος όσο και διάφοροι άλλοι «καλοθελητές» αναμασούσαν το αφήγημα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, πως ο αγωγός, που θα καταστήσει την Ελλάδα και την Τουρκία ενεργειακούς συνεργάτες σε ένα πολύ σημαντικό για την Ευρώπη πρότζεκτ, θα φέρει «ασφάλεια» στην περιοχή. Το τι ακολούθησε μετά το 2020 που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο αγωγός στα Ελληνοτουρκικά είναι γνωστό, ιδιαίτερα στον Εβρο, εκεί που ο αγωγός συνδέει την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο,τι και να λένε τέτοιες παλιές ...καραβάνες στις επικίνδυνες διευθετήσεις, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Τα πρότζεκτ που προωθούν οι Ευρωατλαντικοί στην περιοχή και έχουν στο επίκεντρο τη «συνεκμετάλλευση» δεν εγγυώνται ούτε την ασφάλεια ούτε την ειρήνη. Αντίθετα, στρώνουν το έδαφος για τους επόμενους γύρους των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Ούτε στα ψιλά

Το απόλυτο θάψιμο ή το πολύ κάνα μονόστηλο είχαν οι χθεσινές εφημερίδες για την προχθεσινή πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν. Μιλάμε για μια πυρκαγιά μέσα στην Αττική, δίπλα σε μεγάλα αστικά κέντρα, και η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε από έκρηξη κατά την πτώση ενός drone στρατιωτικού τύπου. Με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, μάλιστα, να δείχνουν ότι πρόκειται για συσκευή που προφανώς δεν μπορεί να αποκτήσει ο καθένας, με προδιαγραφές που προβλέπουν ακόμα και τη δυνατότητα να φέρει ρουκέτες, τα ερωτήματα είναι τεράστια. Τα πιο στοιχειώδη: Σε ποιον ανήκει; Και πώς γίνεται να ίπταται ένα ουσιαστικά πολεμικό υλικό πάνω από κατοικημένες περιοχές, χωρίς άδεια; Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να προκαλεί εντύπωση στον αστικό Τύπο, με το κουκούλωμα που επιχειρείται να γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Ισως απλά αντιμετωπίζεται ως άλλη μια ...παράπλευρη απώλεια της «πολεμικής οικονομίας» και των τεράστιων επενδύσεων στη σχετική βιομηχανία.


Μεσαίωνας

Στις γυναίκες, στους νέους και στους συνταξιούχους ψάχνει η κυβέρνηση να βρει τα εργατικά χέρια που λείπουν από τις επιχειρήσεις, φωτογραφίζοντας τις «ομάδες - στόχους» της αντεργατικής πολιτικής που όλο εντείνεται. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ στοχοποίησε απροκάλυπτα τους συνταξιούχους κάτω των 72 ετών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται στα 1,2 εκατομμύρια άτομα και οι οποίοι, σύμφωνα με τη σκέψη του, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή και φτηνή δεξαμενή άντλησης εργατικού δυναμικού. Μάλιστα ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι περίπου 100.000 συνταξιούχοι που σήμερα εργάζονται μπορεί να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του έτους! Δουλειά μέχρι τον τάφο, ελέω συντάξεων πτωχοκομείου: Αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Στο ίδιο μοτίβο, ως φτηνό και «ευέλικτο» προσωπικό βλέπει και τις γυναίκες, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη «ευελιξία» για την «εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Και, βέβαια, από την κυβερνητική συνταγή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι νέοι, τους οποίους ο σύμβουλος του πρωθυπουργού συμβουλεύει να συνδυάσουν την εποχική εργασία με τις σπουδές τους... «Πρωτοποριακές» αν μη τι άλλο οι ιδέες της κυβέρνησης, οδηγούν απευθείας στον Μεσαίωνα, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ να διεξάγει «εποικοδομητική συζήτηση» πάνω στα αρρωστημένα αυτά σχέδια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου