Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο Σούνακ παραιτείται, ο Στάρμερ αναλαμβάνει πρωθυπουργός με διαβεβαιώσεις για «δημοσιονομική υπευθυνότητα»

 

Πηγή: Associated Press

Ο Κιρ Στάρμερ πρόκειται να διοριστεί πρωθυπουργός αργότερα σήμερα, Παρασκευή, όντας ο πρώτος Εργατικός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά από πέντε διαφορετικούς ηγέτες των Συντηρητικών.

Οι Εργατικοί σημείωσαν μεγάλη νίκη στις χθεσινές εκλογές, αποκτώντας μία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη Βουλή των Κοινοτήτων, που έχει 650 βουλευτές, μέχρι στιγμής οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 412 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί έχουν πέσει σε μόλις 121 και οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν λάβει 71. Το κόμμα Reform UK, διάδοχος του Brexit Party, πρόκειται να πάρει 4 έδρες, όπως και το κόμμα των Πρασίνων.

Επικρατέστερη για τη θέση της υπουργού Οικονομικών είναι η οικονομολόγος Ρέιτσελ Ριβς, η οποία ορκίζεται στη «δημοσιονομική υπευθυνότητα». Η ίδια, μιλώντας πρόσφατα σε Βρετανούς επιχειρηματίες είχε πει πως «αυτό το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα το φυσικό κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων».

«Η αλλαγή θα επιτευχθεί μόνο στη βάση της σιδηράς πειθαρχίας» στα δημόσια οικονομικά, είχε προσθέσει, σε μια αναφορά που αναπόφευκτα προκάλεσε συγκρίσεις της ίδιας με την Θάτσερ. 

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι θα πάει στον βασιλιά Κάρολο για να του ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», δήλωσε ο Σούνακ. «Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», τόνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους τους υποψήφιους των Συντηρητικών για τις προσπάθειές τους και σημείωσε ότι «τον πονά» το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν θα είναι πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξάλλου ο Σούνακ επισήμανε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά όχι αμέσως, μόνο αφού γίνουν οι επίσημες διαδικασίες για να αναλάβει ένας διάδοχος.

 

 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου