Στα ύψη σκαρφαλώνει ξανά η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, και αυτό μετακυλίεται σε χρόνο μηδέν και στους καταναλωτές, που πλέον καλούνται άμεσα να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιες χρεώσεις στο ρεύμα.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου η τιμή για την αγορά της επόμενης μέρας, δηλαδή για την Τρίτη, έφτασε στα 319,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 57% μέσα σε μια μέρα, δηλαδή σε σχέση με την τιμή της Κυριακής! Ακολούθησε περαιτέρω αύξηση στα 357 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να συνεχίσει ανοδικά στα 377 ευρώ για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Ανάλογη τάση καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ρεύματος, με πολλές εκ των βασικών να προσεγγίζουν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Η τιμή χονδρικής ρεύματος για σήμερα στη Γαλλία «έκλεισε» στα 396 ευρώ/MWh, για τη Γερμανία στα 393 ευρώ/MWh, για το Βέλγιο στα 394 ευρώ/MWh και για τις γειτονικές Βουλγαρία και Ιταλία στα 382,24 ευρώ/MWh και 382,86 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι όποιες διαχειριστικές παρεμβάσεις κι αν επιχειρήσουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα διάφορα πλαφόν ή τα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας, αλλά και οι επιδοτήσεις, δεν έχουν κανέναν αντίκρισμα στην τσέπη των νοικοκυριών. Αντίθετα, στο έδαφος της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» να προχωρά και βέβαια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να τζογάρεται η ζωή των λαών, είναι μοιραίο να εμφανίζονται τέτοια σκαμπανεβάσματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας.
Οι «θριαμβολογίες» που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες για «βουτιά» στις τιμές ηλεκτρισμού τον Νοέμβρη - η οποία δεν είχε την παραμικρή επίδραση στην τσέπη των νοικοκυριών - και οι υποσχέσεις για έναρξη περιόδου «σχετικής κανονικότητας» πετάχτηκαν γρήγορα γρήγορα στο καλάθι των αχρήστων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που «τρέχουν» από την 1η Νοέμβρη 2022 με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Εξάλλου, από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) προκύπτει ότι: Το 66% έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 55% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου