Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Κόκκινο νήμα

 

Την ενίσχυση και θωράκιση του συστήματος Υγείας επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έτσι και τώρα, για να μπορέσει να αντέξει την πίεση, με δυνάμεις που θα προσθέσουμε από τον ιδιωτικό τομέα είτε σε κλίνες είτε σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί αυτό να γίνει». Ποιον κοροϊδεύουν; Κόντρα στο λαϊκό αίτημα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η κυβέρνηση το μόνο που έκανε αυτά τα δυο χρόνια, είναι να κλιμακώνει την πολιτική που μας έφερε σ' αυτό το χάλι, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, συνεχίζοντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση των ΣΔΙΤ. Ακόμα και τις λίγες ιδιωτικές κλίνες που ενέταξε στο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, τις νοίκιασε με αντίτιμο που διασφαλίζει σε όλες τις συνθήκες τα κέρδη των κλινικαρχών και τις στελέχωσε με υγειονομικούς από το Δημόσιο, στερώντας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από πολύτιμο προσωπικό. Το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο διαπερνάει σαν «κόκκινο νήμα» την πολιτική της διαχείρισης της πανδημίας σε κάθε φάση της. Αυτό συμβαίνει και τώρα: Τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξάνουν, κάνοντας το τέταρτο κύμα το πιο επικίνδυνο, αλλά ούτε μια λέξη δεν ακούγεται από το στόμα της κυβέρνησης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, τα οποία λογαριάζει ως «κόστος».

Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

 

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


Μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

 

 

Κάλεσμα αντεπίθεσης σαλπίζουν πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, που βγαίνουν στους δρόμους από την Πέμπτη με τα πανεργατικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, οι οποίες απλώνονται μέχρι και την επόμενη βδομάδα.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου (Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμη, στα συλλαλητήρια έχουν καλέσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας

Για την Αθήνα έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 6.15 μ.μ. σε Παλιά Βουλή, Ομόνοια και Προπύλαια, ενώ δρομολογούνται και λεωφορεία από περιοχές της Αττικής.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι σύγχρονες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και μια σειρά άλλα δικαιώματα. Για διεκδικήσεις, δηλαδή, που συγκρούονται με τα αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων και με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Νέο εργατικό αίμα στο βωμό της εκμετάλλευσης

 

3/11/1979

Από έλλειψη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας

 

Από απεργία στη ΛΑΡΚΟ, τη δεκαετία του 1970
Από απεργία στη ΛΑΡΚΟ, τη δεκαετία του 1970
ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ νεκροί. Δεκαέξι σοβαρά και ελαφρά τραυματισμένοι. Ολόκληρη η Λάρυμνα βυθίστηκε στο πένθος. Ολόκληρη η εργατική τάξη θρηνεί αλλά και οργίζεται για το φοβερό ατύχημα - έγκλημα, που έγινε χθες στις 7.20 το πρωί στο μεγαθήριο της ΛΑΡΚΟ. Εξι φιάλες ασετυλίνης έσκασαν λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και σαν ισχυρές βόμβες σκόρπισαν το θάνατο στο μηχανουργείο του εργοστασίου.

Η τρομαχτική έκρηξη, που ήταν η σοβαρότερη απ' όσες έγιναν σ' όλα τα εργοστάσια στα πέντε τελευταία χρόνια, δημιούργησε μια εφιαλτική εικόνα.

Τα πτώματα τριών εκ των πέντε εργατών διαμελίστηκαν σε σημείο που τα δυο αναγνωρίσθηκαν από τα ρούχα και ένα δεν βρέθηκε καθόλου! Τόσο φριχτός ήταν ο θάνατος.

Τα δραματικότατο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ που συγκλονίζει το πανελλήνιο, έδωσε μεγάλες πολιτικές διαστάσεις στο τεράστιο πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων, που δίνουν θλιβερό ρεκόρ στη χώρα μας. Επισημαίνει τις ευθύνες που φέρνει η κυβέρνηση και η άπληστη μεγαλοεργοδοσία για το έγκλημα κατ' εξακολούθηση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ταξιαρχίες και γεράκια...

 

 

«Ταξιαρχία του διαβόλου». Αυτό το «φιλειρηνικό» παρατσούκλι, που «κέρδισαν» με τα εγκλήματά τους ενάντια στον λαό του Ιράκ, έχουν μερικές από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν αυτές τις μέρες στο Πετροχώρι στην Ξάνθη, όπου αφού κάνουν ασκήσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα κατευθυνθούν, μαζί με χιλιάδες ακόμα ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, μέσω Αλεξανδρούπολης, πιο βόρεια, στο πλαίσιο της στρατηγικής «περικύκλωσης» της Ρωσίας.

Λίγο πιο νότια, στη Λάρισα, η κατάπτυστη διευρυμένη Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει «καρπούς»: Το αεροδρόμιο της πόλης γίνεται αυτές τις μέρες ορμητήριο για συνεχείς εξόδους αμερικανικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα, καλύπτοντας τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν εκεί, με τη Ρωσία να προειδοποιεί ξανά πως οι κινήσεις αυτές «δεν προσθέτουν σταθερότητα» και «δεν είναι προς το συμφέρον της καλής γειτονίας στην περιοχή».

Ο Ραν Ταν Πλαν των «Νέων» ξαναχτύπησε

 

 

Ο κ. Τσιόδρας, η κ. Παπαευαγγέλου και λοιποί της επιστημονικής επιτροπής της πανδημίας μήπως πρέπει να εξηγήσουν κάτι στον γνωστό Ραν Ταν Πλαν των «Νέων»;

Ο συγκεκριμένος δημοσιεύει φωτογραφία από την εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία και ειρωνευόμενος σχολιάζει την «στοίχιση», την «πειθαρχία», την αραιή διάταξη των συμμετεχόντων γιατρών στην εκδήλωση - την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων δηλαδή - και μάλιστα την ώρα που ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε 6.700 λοιμώξεις αυτή την μέρα, 59 θανάτους και εκατοντάδες στην ΜΕΘ!

Πρόκειται για τον Ηλία Κανέλλη (περί αυτού πρόκειται) στην στήλη του «Ενστάσεις» στα «ΝΕΑ». Βέβαια και ο Ραν Ταν Πλαν στο Λούκι Λουκ, νομίζει ότι έλεγε ή έκανε καμιά "εξυπνάδα" αλλά μετά λιποθυμούσε...

Αν το παθαίνει με τις εξυπνάδες του και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος αυτό, δεν το ξέρουμε, αλλά οι γιατροί επιστήμονες ίσως έχουν το λόγο και γι' αυτό. Είναι μάλλον οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν.

902gr

Με τεστ οι ανεμβολίαστοι σε υπηρεσίες και καταστήματα - Νέα επίκληση της «ατομικής ευθύνης»

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Παραδοχή πως η πολιτική διαχείριση της πανδημίας απέτυχε, πως η διαφημιζόμενη ενίσχυση του συστήματος Υγείας έχει οδηγήσει ξανά τα νοσοκομεία «στο κόκκινο», ότι η πορεία του εμβολιασμού έχει ...βαλτώσει και πως είναι αναγκαίο να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει η πιθανότητα να ανακοπεί η αυξητική τάση, αποτελούν τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Έτσι, επικαλούμενος για πολλοστή φορά από την έναρξη της πανδημίας την «ατομική ευθύνη», έκανε σαφές πως η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται για τη διαχείριση των μέχρι τώρα κυμάτων είναι εγκληματική.    

«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ», ισχυρίστηκε ο υπουργός τη στιγμή που ανακοίνωνε ότι οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί του συστήματος Υγείας δεν πρόκειται να δουν τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται, ενώ όσοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε αναστολή εργασίας, θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς μέχρι -τουλάχιστον- τις 31 Δεκέμβρη.

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κοινή ανακοίνωση και διεκδικήσεις απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή

 

Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων ζητούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης με κείμενο που συνυπογράφουν, καθώς συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει στην περιοχή. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ότι ακόμα και αυτήν την ώρα εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ, όπου ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Το προσωπικό λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, αφού στις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπήρχαν προστέθηκαν και οι ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας.

Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, παραμένουν εκτός χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.