Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο «μακράς πνοής» με πολιτική συναίνεση


Σφιχτή «εποπτεία» και συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων τα «προαπαιτούμενα» για την όποια «ρύθμιση» του χρέους, τονίζει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ
Copyright 2018 The Associated
Σφιχτή «εποπτεία» και συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων τα «προαπαιτούμενα» για την όποια «ρύθμιση» του χρέους, τονίζει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ
Στη γραμμή της διαμόρφωσης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων με άξονα τη στρατηγική για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου εστιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο, «θα χρειαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης.
 
  Συνεπώς, τα βασικά του στοιχεία θα πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ελάχιστη συναίνεση». Το παραπάνω σχέδιο περιγράφεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού, μετά την αλλαγή σκυτάλης και την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής από τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Φρ. Κουτεντάκη.
 Η εν λόγω έκθεση έρχεται σε συνέχεια των επισημάνσεων που έκανε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, στην «Καθημερινή», τονίζοντας: 
«Ολοι οι πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν το παρακάτω μήνυμα: Για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αυτό το "μομέντουμ" (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος».

«Τι γυρεύω εγώ εδώ;» – Ο Μαρξ πρωτοσέλιδο στην «Αυγή»!

 

Όταν ο Μαρξ δεινοπαθεί στα χέρια συριζαίων – φιλελέδων


Ο Κάρολος πρωτοσέλιδο στην «Αυγή»! Τους πήρε τρεις μέρες να πάρουν είδηση πως έκλειναν διακόσια χρόνια από τη γέννησή του το περασμένο Σάββατο, κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως (σαν την έξοδο από τα μνημόνια).


«Τι γυρεύω εγώ εδώ;» - Ο Μαρξ πρωτοσέλιδο στην «Αυγή» 

Δίπλα στην pop-art μορφή του Μαρξ (μη μας περάσουν για τίποτα παλαιολιθικούς), που δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα δεινά τράβηξε ο μαρξισμός στα χέρια των Συριζαίων και των πολιτικών τους προγόνων, βλέπουμε κατά σειρά:

Τον Τσίπρα, το Μητσοτάκη και το Ραγκούση, κερασάκι στην τούρτα, στην εκδήλωση του οποίου ήταν και ο γνωστός προοδευτικός ιστορικός, Μαραντζίδης.

Ο συνειρμός είναι αυτονόητος, ο στίχος και το μέτρο θέλει λίγη δουλειά ακόμα:

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τιμή και δόξα στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών - Ποτέ πια Φασισμός!



Ανακοίνωση για τα 73 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη 1945, εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα: 

«Πέρασαν 73 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη 1945 όταν το ναζιστικό τέρας υπέγραψε στο Βερολίνο την άνευ όρων παράδοση του Γ' Ράιχ κι ενώ ήδη από την 1η Μάη 1945 η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και το αστέρι της ΕΣΣΔ κυμάτιζε συμβολικά στο κτίριο του Ράιχσταγκ. Ο γερμανικός ναζισμός είχε ηττηθεί μετά από τεράστιες θυσίες των λαών.

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε το τεράστιο κόστος με τα 50 εκατ. θύματα των λαών -20 εκατ. είναι οι νεκροί της ΕΣΣΔ πού σήκωσε το κύριο βάρος για τη συντριβή του ναζισμού- και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές της ΕΣΣΔ και όσων χωρών έζησαν τη ναζιστική κατοχή, όπως και η Ελλάδα, που αναλογικά σε σχέση με τον πληθυσμό της, είχε τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη.

«ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ : Νέα χτυπήματα σε Συλλογικές Συμβάσεις και Ασφάλιση στο επίκεντρο της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης


Αποκαλυπτική για το πραγματικό περιεχόμενο της «ευρωπαϊκής κανονικότητας» η έκθεση που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

Σε ρόλο «λαγού» - για άλλη μια φορά - στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τις «κατευθυντήριες γραμμές»
Associated Press
Σε ρόλο «λαγού» - για άλλη μια φορά - στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τις «κατευθυντήριες γραμμές»
Τα νέα χτυπήματα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η εξασφάλιση φτηνού και «ευπροσάρμοστου εργατικού δυναμικού» για τα μονοπώλια, όπως και ο νέος γύρος επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, με παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της «πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης», καθώς και με την παραπέρα ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, είναι τα στοιχεία που βρίσκονται στον αντεργατικό πυρήνα των «κατευθυντήριων γραμμών για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών - μελών» της ΕΕ, που εγκρίθηκαν πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 Τα όσα περιλαμβάνονται στις «κατευθυντήριες γραμμές», ενταγμένα στην αντεργατική στρατηγική «Ευρώπη 2020» και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η ολομέτωπη επίθεση διαρκείας στα εργατικά δικαιώματα είναι στρατηγική επιλογή συνολικά της ΕΕ και του κεφαλαίου, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και όχι κάποια «μνημονιακή απόκλιση» ή παραβίαση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πουλώντας το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής».

Ευρωατλαντικό «δόγμα»


Φωτό αρχείου 
 
Φωτό αρχείου

Εντείνεται το τελευταίο διάστημα η συζήτηση γύρω από το «δόγμα» των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, γύρω από την ανάγκη «αναπροσαρμογών» προς μια πιο «επιθετική» κατεύθυνση, προσανατολισμένη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σύμφωνα με τα αστικά επιτελεία διακυβεύονται «ζωτικά συμφέροντα» της χώρας. Βεβαίως σε όλη αυτήν τη συζήτηση αξιοποιείται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Αυτό που κρύβεται όμως είναι ότι και σε Ελλάδα και σε Τουρκία, αλλά και σε κάθε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα χρόνια το στρατιωτικό δόγμα είναι ένα και είναι ευρωατλαντικό.

Είναι το δόγμα των «προληπτικών» ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων, του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», της βαθύτερης και επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας, με στρατιωτικά και άλλα μέσα, στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Κατάργηση τεκμηρίου της αθωότητας προβλέπει νομοσχέδιο περί αστυνομικών αρμοδιοτήτων στη Βαυαρία


 
Το κρατίδιο της Βαυαρίας τον τελευταίο καιρό καιρό απασχολεί συχνά-πυκνά την επικαιρότητα, πότε με την ποινικοποίηση των καταθλιπτικών, πότε με την επαναφορά του σταυρού στις δημόσιες υπηρεσίες και ξανά τον τελευταίο καιρό λόγω της προσπάθειας να δοθούν νέες υπερεξουσίες στην αστυνομία. Το ενδιαφέρον στην τελευταία περίπτωση είναι πως δεν πρόκειται εν προκειμένω απλά για “ιδιαιτερότητες” της συντηρητικής τοπικής κυβέρνησης, αλλά για ένα νόμο-πιλότο και για τα υπόλοιπα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Ήδη από το 2017 η γερμανική αστυνομία έχει τη δυνατότητα εξαναγκασμού υπόπτων για τρομοκρατία να φέρουν ηλεκτρονικές χειροπέδες στα πόδια, να κλείνει ανθρώπους στη φυλακή για τρεις μήνες χωρίς δικαστική απόφαση (κράτηση που μπορεί να παρατείνεται έπειτα ανά τρίμηνο με δικαστική απόφαση) και να απαγορεύει την παραμονή υπόπτων σε συγκεκριμένα μέρη, ή να επιβάλλει κατ’οίκον περιορισμό και απαγόρευση επικοινωνιών.  Βάσει του σχεδιαζόμενου βαυαρικού νόμου, η τοπική αστυνομία αποκτά ακόμα πιο διευρυμένες κατασταλτικές αρμοδιότητες, όπως το μπλοκάρισμα λογαριασμών, την κατάσχεση και ανάγνωση αλληλογραφίας, την διερεύνηση, διαγραφή και τροποποίηση ηλεκτρονικών αρχείων, το σπάσιμο κωδικών, την διακοπή διαύλων επικοινωνίας, την απευθείας προσέλκυση πληροφοριοδοτώνκαθώς και τη χρήση δεδομένων DNA για την εξακρίβωση του χρώματος των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος των υπόπτων.

Συνθλίβουν το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή




Συρρικνώνεται αντί να επεκτείνεται, ώστε να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες, το δίκτυο των δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς το Δημοτικό Βρεφοκομείο και η δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων κλείνουν άμεσα τρεις παιδικούς σταθμούς, ενώ ετοιμάζονται να κλείσουν και άλλοι την επόμενη πενταετία. Για το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, η δημοτική αρχή επικαλείται το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους, εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων και αναφέρεται επίσης στις τεχνικές προδιαγραφές και τον έλεγχό τους. Το ΠΔ δίνει προθεσμία πέντε ετών για πλήρη προσαρμογή στους όρους που θέτει, σε διαφορετική περίπτωση ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού. Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τα αναγκαία κονδύλια για παρεμβάσεις στους υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς ή για την ανέγερση νέων, ενώ ούτε από τις δημοτικές αρχές υπήρξε ουσιαστική μέριμνα, στο όνομα της υποχρηματοδότησης από το κράτος και του μεγάλου κόστους. Ως αποτέλεσμα, το επικείμενο κλείσιμο των παιδικών σταθμών παρουσιάζεται στους γονείς περίπου ως ...φυσικό φαινόμενο και δικαιολογείται από την άθλια - και πολλές φορές επικίνδυνη - εικόνα που εμφανίζει η πλειοψηφία των παιδικών σταθμών, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στην πραγματικότητα αποτελεί άλλη μια έκφραση της πολιτικής που φορτώνει βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας - αντί να ικανοποιούνται ώριμες ανάγκες - με μόνο σκοπό την περικοπή δαπανών «άχρηστων» για το κεφάλαιο και το στόχο ανάκαμψης των κερδών του.