Ο πρόεδρός της, ο καθηγητής Γεώργιος Κ. Γεωργαλάς εκφωνεί τον λόγο του «Μιλάει η ηρωική μας Αθήνα», ως Εθνοσύμβουλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ)
Ο καθηγητής του Βουνού Γεώργιος Κ. Γεωργαλάς δεν οχυρώνεται πίσω από την πανεπιστημιακή έδρα του, η οποία του δίνει την εξουσία ώστε προνομιακά να συνομιλεί με τις δοσιλογικές κυβερνήσεις της κατοχής, αλλά κι εκείνες μετά τον πόλεμο.
Ο,τι αρνείται να πράξει ο αντιστασιακός επιστήμονας, το επιλέγουν οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του. Γι' αυτό απολύεται από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας - στη θέση του διορίζεται ο καθηγητής Ορυκτολογίας & Γεωλογίας Γεώργιος Βορεάδης (1889-1967) - όπως γράφαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας το αφιέρωμα στον πρόεδρο του ΚΣ της ΕΠΟΝ.
Στην πράξη, κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ξεμπροστιασμένα εμφανίζονται ως διώκτες του αντιφασιστικού αγώνα του λαού, που δίνεται στα πεδία των μαχών.
Σ' αυτά τα αιματοβαμμένα χώματα, μπαινοβγαίνει ο ανυπόδητος δάσκαλος της ανιδιοτέλειας, διακινδυνεύοντας τη σωματική του ακεραιότητα, γιατί θέλει να υπερασπιστεί τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών του για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στους νέους καιρούς, χωρίς τις προκαταλήψεις και τις απορρίψεις του παρελθόντος.
Αυτά τα παιδιά πολεμάνε και τραγουδάνε, γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η γνώση, όταν δεν υπηρετεί το δίκιο του λαού, παραμένει γράμμα νεκρό. Γι' αυτό τα τραγούδια τους δεν είναι ποτέ λυπητερά, γιατί εμφορούνται από τη χαρά του οργανωμένου πάθους. Μ' ένα χαμόγελο στα χείλη, αυτά τα φωτισμένα πρόσωπα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, γιατί ανήκαν στην πρωτοπόρα οργάνωση της ΕΠΟΝ.