Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από την ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά


Eurokinissi

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση από ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ), καθώς παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργούσε περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης» για όσα κάνει η Τουρκία σε ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, οι διεργασίες και τα παζάρια στη Σύνοδο, που συνεχιζόταν έως αργά χτες βράδυ, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι οι πολύπλευρες σχέσεις της ιμπεριαλιστικής ένωσης και κρατών - μελών της με την Τουρκία, όπως και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, «δίνουν αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της γείτονος όπως και των επικίνδυνων διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Κύπρου.

Προσερχόμενος χτες το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεχώρισε ως θέμα της ατζέντας με «ιδιαίτερη σημασία» «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Παρουσιάζοντας ως «διακύβευμα» την «αξιοπιστία της ΕΕ», θύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν «συνέπειες». «Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει», συμπλήρωσε, αποσιωπώντας τη λεγόμενη στρατηγική συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας και τις πολύμορφες σχέσεις - οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές - που αναπτύσσουν με τη γειτονική χώρα ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Δύο κόσμοι χωριστά» και στην πανδημία

 

Πηγή: Associated Press

Της Γιώτας Ταβουλάρη*

Ολο αυτό το διάστημα που η πανδημία Covid-19 εξελίσσεται, όλο και περισσότερο, πιο γλαφυρά, αποκαλύπτεται η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, η «γύμνια» του όσον αφορά την προστασία της υγείας των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, κλονίζονται η παντοδυναμία και η ιδανική εικόνα που σταθερά επιδιώκει να προβάλλει.

Αυτές τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις του συστήματός της, ως συνήθως, η αστική τάξη τις αντιμετωπίζει με ιδεολογική επίθεση προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ολοι οι μηχανισμοί και τα επιτελεία της, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ, συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως η ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, η ETUC στην Ευρώπη και η ITUC σε διεθνές επίπεδο, έχουν διαταχθεί στην προσπάθεια να μας πείσουν ότι ο ιός - ο αποκαλούμενος «αόρατος εχθρός» - μας απειλεί «όλους το ίδιο», ότι «όλοι μαζί» πρέπει να τον πολεμήσουμε, με «πειθαρχία και υπακοή» στις επιταγές της αστικής εξουσίας, που καλύπτονται με τον αντίστοιχο επιστημονικό μανδύα και φυσικά με μπόλικη «ατομική ευθύνη». Να «κάνουμε υπομονή», μέχρι να έρθει το εμβόλιο, για το οποίο οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εργάζονται δήθεν με ανιδιοτέλεια και ομοψυχία.

Καμία αναστολή!

 

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 10/12/2020 
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 10/12/2020
Πηγή: Eurokinissi

 

Οι χτεσινές νέες συμβολικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν συνέχεια στις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις υγειονομικών, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Στις πύλες των νοσοκομείων ακούστηκαν ξανά δυνατά κάτω από τις μάσκες τα αιτήματα για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ταυτόχρονη επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μαχητικά αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά η άθλια κατάσταση στην Υγεία και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, τις οποίες επιχειρεί να κρύψει «κάτω από το χαλί», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, με την προσδοκία του εμβολιασμού, που θα εξαφανίσει τάχα «με τη μια» την πανδημία.