Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μπουμπούκια

 


Υποκλοπές και βαλίτσες με λεφτά, «ραβασάκια» και σκάνδαλα, «ειδικά δικαστήρια» και παραδικαστικά κυκλώματα, εκβιασμοί και κουκουλομάρτυρες, Πάτσηδες και Καϊλήδες. Μια «εικόνα της στιγμής», που αποτυπώνει όλους τους «αρμούς» της αστικής εξουσίας και τη «λερωμένη φωλιά» όλων των αστικών κομμάτων. Δεν έτυχε, κι ούτε απλά «το κάνουν λύσσα» προεκλογικά τα αστικά κόμματα. Σε καθένα απ' αυτά, μπορεί κανείς να βρει το νήμα που τα συνδέει με το σάπιο αστικό κράτος και όσους το υπηρετούν. Πίσω από τον βούρκο των υποκλοπών, για παράδειγμα, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΕΕ και τα κόμματά της, με το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Πίσω από τις βαλίτσες με τα λεφτά στους διαδρόμους των Βρυξελλών βρίσκονται οι «δεσμοί αίματος» της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «λόμπι». Και πίσω από τα σκάνδαλα κρύβονται πότε το Φάρμακο - εμπόρευμα και πότε η ενημέρωση στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, πότε η πολιτική που ξεσπιτώνει τον λαό για να θωρακίσει τα κέρδη των τραπεζών και πότε τα φιλέτα των εξοπλισμών στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Ο λαός, που κρατάει τη μύτη του από την μπόχα, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν την άθλια «κανονικότητα», αλλά να «πιάσει το νήμα» που οδηγεί σε πραγματική διέξοδο. Να αποτελέσει η σαπίλα τους κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που παλεύει απέναντι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που δεν έχει δεσμεύσεις και δεσμούς με το διαφθορείο της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Οι ανάγκες των συνταξιούχων δεν χωράνε στα προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442  FAX 210 52 29 907

http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr      




Αθήνα 26/1/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας στο Αιγάλεω μιλώντας σε συνταξιούχους, προσπάθησε να πείσει για το πόσο ευαίσθητος είναι στα προβλήματα των συνταξιούχων.  

Από αυτά που είπε και κυρίως, αυτά που δεν είπε για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε το συμπέρασμα και την διαπίστωση της ΣΕΑ των συνταξιούχων, πως οι ανάγκες των συνταξιούχων δεν χωράνε στα προγράμματα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων όσων συνδιαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια αυτόν τον αντισυνταξιουχικό, αντιλαϊκό εφιάλτη.

Μας είπε ότι οι συντάξεις μειώθηκαν κύρια με τους νόμους 4051/12 – 4093/12 ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Δεν είπε ότι επί 4 χρόνια που κυβέρνησαν, δεν τους κατήργησαν, τους διατήρησαν και παρότι το ΣτΕ το 2015 τους έκρινε αντισυνταγματικούς, δεν σεβαστήκαν την δικαιοσύνη, τουναντίον ένα χρόνο μετά την απόφαση του ΣτΕ ψήφισαν τον ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) που κατά τις δηλώσεις του είναι παρεξηγημένος.

Παρά την πανδημία του κορονοιου μπορεί να χάσαμε αρκετούς συνταξιούχους, την μνήμη όμως την διατηρούμε ακέραια. Γι’ αυτό σας θυμίζουμε :

Ευρωπαϊκή χώρα θέλει να στείλει στο Κίεβο βόμβες διασποράς

 

Ο διασπορέας πυρομαχικών MW-1 που παρήγαγε η Γερμανία
Ο διασπορέας πυρομαχικών MW-1 που παρήγαγε η Γερμανία

 

Ακόμη και με την προμήθεια απαγορευμένων όπλων, οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, μια ευρωπαϊκή χώρα -η οποία δεν θέλει να γνωστοποιηθεί για ευνόητους λόγους- επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, δήλωσε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, κράτους που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Θυσίες χωρίς τέλος για τον λαό για να θωρακιστούν κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα


Χαμηλότερες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% βλέπει το Ινστιτούτο

 

Eurokinissi

Επανεκτίμηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την ελληνική οικονομία έκανε το ΙΟΒΕ, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,6%, λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης του πληθωρισμού και της «αβεβαιότητας».

Η έκθεση προβλέπει ετήσια διεύρυνση των επενδύσεων κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3%, με πιο ανθεκτική την ιδιωτική κατανάλωση στο +0,8%.

Επίσης προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 2,1%, που θα υπερκεραστούν από τις εισαγωγές (+2,7%), επιδεινώνοντας παραπέρα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Και για το 2022 εξάλλου, η έκθεση καταγράφει επιδείνωση του ισοζυγίου, με το έλλειμμα να αυξάνεται (για το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος) κατά 36,5%, παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 22% και την «έντονη ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία». Με τα πετρελαιοειδή, η επιδείνωση στο έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο 58,5%.

Ενώ χαρακτηριστικό για τα «κέρδη» του «εξαγωγικού προσανατολισμού» για τον οποίο μιλάνε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως στις εξαγωγές «πρωτοπόρησαν» - πέρα από το αλουμίνιο - τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με εξαγωγές αξίας 509 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο. Αυτά την ώρα που ο λαός έψαχνε φάρμακο με το κιάλι...

Διαρκής αναμέτρηση με το μεροκάματο του τρόμου

 


Το τραγικό εργατικό δυστύχημα με την 45χρονη εργαζόμενη - μητέρα πέντε παιδιών που σκοτώθηκε στο απορριμματοφόρο του δήμου Ξυλόκαστρου αρχές του χρόνου, ενώ δούλευε ανασφάλιστη, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις συνθήκες «στίβου μάχης» που επικρατούν στους ΟΤΑ για χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικά για όσους εργάζονται με τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο, όπως θα δείξουμε και με στοιχεία παρακάτω.

Είναι στοιχεία που αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη γενίκευση των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εξοικείωση των εργαζομένων με το αντικείμενό τους, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνουν με το αίμα τους και τα μέτρα «εξοικονόμησης πόρων», με περικοπές σε μέσα ατομικής προστασίας, στη συντήρηση μηχανημάτων κ.ο.κ.

Πρόκειται για κατάσταση που αποτελεί κριτήριο ψήφου για κάθε εργαζόμενο που θέλει να γυρνάει στο σπίτι του σώος και αβλαβής από το μεροκάματο, επομένως έχει και κάθε λόγο να «μαυρίσει» κόμματα, κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές που μετέτρεψαν τους χώρους δουλειάς σε καρμανιόλες, να στηρίξει αποφασιστικά το ΚΚΕ, να συμπορευτεί με τους κομμουνιστές που αποκαλύπτουν τις αιτίες του μακελειού διαρκείας, συμβάλλοντας στη διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Κάθε «αναμονή» για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τα κόμματα που έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τον περιορισμό του «κόστους λειτουργίας» των δήμων είναι «αναμονή» για τα επόμενα «ατυχήματα».