Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Εκεί θα κριθεί!

 

 

Κάλπικες προσδοκίες για τα όσα θα ανακοινώσει αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός καλλιεργούν αυτές τις μέρες τα αστικά επιτελεία. Όμως, ένας προς έναν οι παράγοντες που παρουσιάζουν ότι θα καθορίσουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνουν ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτές.

Λένε, για παράδειγμα, ότι το πακέτο θα είναι «γενναιόδωρο» γιατί η ανάπτυξη «έτρεξε» με 7,8% το 2ο τρίμηνο του 2022, επειδή τα έσοδα στον Τουρισμό «έσπασαν ρεκόρ» με πάνω από 18 δισ. Εκείνο που δεν λένε όμως είναι τι αποτυπώνουν αυτά τα νούμερα:

Την καπιταλιστική κερδοφορία, που θωρακίζεται με την ένταση της εκμετάλλευσης και τους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωμός εκβιασμός για «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις αν δεν μειωθεί η κατανάλωση

 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Eurokinissi

Είναι ξεκάθαρο πλέον ενόψει του χειμώνα ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα περάσουν δύσκολα, εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας που προκαλούν η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Η κυβέρνηση, μετά από μια σειρά μέτρων κομμένων και ραμμένων στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων (κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδοτήσεις στο ρεύμα) αλλά και κοροϊδίας για τον λαό με τα διάφορα pass που δεν φτάνουν ούτε για τα ψώνια μιας βδομάδας στο σούπερ μάρκετ, τη βδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε ένα νέο «πακέτο». Στο πλαίσιο λοιπόν των περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος που έχουν αποφασίσει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι υπουργοί Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν μέτρα για το Δημόσιο, που σύντομα θα υλοποιηθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, ανακοίνωσαν «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δεν μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα ετήσια κατά 30%.

Συγκεκριμένα, το απαράδεκτο αυτό μέτρο προβλέπει ότι όσοι δεν πετύχουν τον στόχο που θέτει η κυβέρνηση στους σχεδόν 2.500 φορείς του Δημοσίου το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν! Κάτι που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, οι ανάγκες των παιδικών σταθμών, των υπηρεσιών καθαριότητας, δασοπυρόσβεσης και άλλων, που ήδη υπολειτουργούν, εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, είναι στον «αέρα» και μέσω του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως εντός του Σεπτέμβρη το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τον νέο προγραμματισμό προσλήψεων, με κριτήριο και τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας ανά φορέα του Δημοσίου.

Αριστοτέλης Ρήγας - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι παρούσες σε κάθε μάχη για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και να συνενωθούν σε έναν ενιαίο πανελλαδικό αγώνα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου 10-11 Σεπτέμβρη 2022 και στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά, παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

«Αυτό που έχουμε σήμερα με το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι εκτροπή; Οι πολιτικές δυνάμεις πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν; Μπορούν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να βρουν κοινό βηματισμό στο ζήτημα αυτό;

Αν μιλήσουμε μόνο για “εκτροπή” είναι σαν να βγάζουμε “λάδι” το σκοτεινό κι αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο νομιμοποιεί πρακτικές παρακολούθησης, ανοίγει το δρόμο και για παράνομες υποκλοπές. Ένα θεσμικό πλαίσιο πραγματικός βούρκος, ο οποίος διαμορφώθηκε με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν. Και η ΝΔ που ευθύνεται για την άθλια κι απαράδεκτη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που τώρα το “λούζεται”, είτε το ενίσχυσαν, είτε το διατήρησαν και το ανέχτηκαν. Κι αυτό το επικίνδυνο πλαίσιο, που σταθερά βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, δεν διορθώνεται, όπως κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης, μόνο καταργείται, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ και κανένα άλλο κόμμα από αυτά που αποκαλείτε “κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης”.

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

 



Η εμφάνιση της πρώτης διμοιρίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών, που με τις κινητοποιήσεις τους εμπόδισαν το νέο σώμα της Αστυνομίας να εισέλθει στους πανεπιστημιακούς χώρους, παρόλο που συνοδεύονταν από δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες αντέδρασαν με το γνωστό τρόπο, ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 
 
         Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι παρά ένα μέρος της ευρύτερης επέκτασης της αστυνόμευσης και κρατικής καταστολής μέσα από όργανα και θεσμούς για τον έλεγχο συμπεριφοράς των εκμεταλλευομένων τάξεων και τη διαμόρφωσή τους έτσι ώστε να ταυτίζονται με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. 
 
         Η ανακοίνωση της σύστασης της νέας αστυνομικής δύναμης έγινε τον Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω πανδημίας covid-19, που επηρέαζε τα συστήματα υγείας, οικονομίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού παγκοσμίως και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα μέτρα όμως για την αντιμετώπισή της στην πλειοψηφία τους κατέληγαν να περιορίζονται σε αστυνομικά με κατασταλτικό χαρακτήρα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για βελτίωση των συστημάτων υγείας. Και η ανακοίνωση για τη νέα αστυνομία φαίνεται να συμπληρώνει τη διεύρυνση της αστυνόμευσης σε όλες τις πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής ζωής. Μάλιστα η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί και σ’ αυτό το πεδίο αν μ’ αυτή την απόφαση εμφανίζεται να προκαλεί καθώς προκρίνει χρηματοδότηση για πρόσληψη 1030 αστυνομικών μετά από μια δεκαετία υποστελέχωσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και τη υποχρηματοδότησή τους για διδασκαλία, έρευνα και υποδομές. Βεβαίως, στα πλαίσια της συνήθους επικοινωνιακής πρακτικής της κυβέρνησης, τα μέσα ενημέρωσης και οι λοιποί παρατρεχάμενοί της στο επικοινωνιακό πεδίο ενορχήστρωσαν όλο αυτό το διάστημα μια συκοφαντική εκστρατεία με στόχο να δυσφημήσουν τα πανεπιστήμια και να τα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας, ισχυρισμός αβάσιμος σύμφωνα με σχετικές έρευνες ή στατιστικές.

Ο κόσμος των αναγκών δεν συναντιέται πουθενά με τον κόσμο της βαρβαρότητάς τους

 

RIZOSPASTIS

Οσο η κυβέρνηση καβγαδίζει με τα άλλα αστικά κόμματα για το ποια επιδόματα θα δοθούν στη φτωχολογιά και πώς θα δοθούν, μπας και αντέξει το τσουνάμι της ακρίβειας, τόσο αποκαλύπτεται ο κόσμος της βαρβαρότητας που όλοι μαζί υπερασπίζονται. Αυτός ο κόσμος τους είναι που αξιοποιεί ακόμα και τις νέες δυσκολίες στη ζωή του λαού, τις οποίες γεννά η πολιτική τους για να κρατάει τον πήχη των απαιτήσεων στον πάτο, να καλλιεργεί τη μοιρολατρία.
 
«Voucher» υλοποίησης μιας βάρβαρης πολιτικής

Είναι πραγματική πρόκληση όμως να εμφανίζονται τα διάφορα pass και voucher σαν αντίδοτο στη φτώχεια, σαν κάποιο «αντιστάθμισμα» της τεράστιας απώλειας εισοδήματος ή ακόμα και σαν το «αντίπαλο δέος» σε μια πολιτική που γενικεύει την εξαθλίωση. Αυτές οι «λύσεις», που θα παρουσιάσει ξανά από το βήμα της ΔΕΘ η κυβέρνηση για να κονταροχτυπηθεί με τις αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν μέρος της ίδιας στρατηγικής που βαθαίνει τη φτώχεια, που την απλώνει σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους και ανέργους.

Στην πραγματικότητα αποτελούν εργαλείο υλοποίησης μιας πολιτικής που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα, που εντείνει την εκμετάλλευση, επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα, κόβει πόρους από παντού για να παρέχει κίνητρα στο κεφάλαιο. Δεν είναι καινούργια μια τέτοια προσπάθεια, αντίθετα γνώρισε μεγάλες «δόξες» στα χρόνια της προηγούμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης. Θυμίζουμε τη λογική των «αντίμετρων» που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υλοποιούσε το τρίτο μνημόνιο, αναζητώντας άλλοθι στο ξήλωμα μιας σειράς ακόμα κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτή η τακτική εξελίσσεται ακόμα περισσότερο σήμερα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει «το μαύρο άσπρο», παρουσιάζοντας ακόμα και τις παροχές στο κεφάλαιο σαν «στήριξη στον λαό», όπως κάνει για παράδειγμα με τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, την «επιδότηση απασχόλησης», το «πρώτο ένσημο».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 10-11 Σεπτέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 10-11 Σεπτέμβρη:

  • Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Η ζωή δεν μπαίνει σε «voucher» και «pass»! Οργάνωση - αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα. Στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, το αγωνιστικό ραντεβού των σωματείων | Διεκδικούν: Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, προστασία του εισοδήματος, φθηνή στέγη.
  • Δεκάδες σωματεία στέλνουν μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης και με απεργία το επόμενο διάστημα
  • Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα στις 15 Σεπτέμβρη | Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις.