Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

«Πράσινο» πογκρόμ

 

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ καμώνονται πως «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το «πράσινο» καπέλο στις τιμές του ρεύματος, την ώρα που ο ένας κάνει πως ξέχασε ότι εκείνος τη νομοθέτησε και ο άλλος παριστάνει ότι την εξαλείφει... βαφτίζοντάς την αλλιώς, μια απόφαση που πέρασε «στα ψιλά» είναι αποκαλυπτική για το τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από τη στρατηγική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, που και οι δυο υπηρετούν. Πρόκειται για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που προβλέπει επέκταση του εμπορίου ρύπων τα επόμενα χρόνια σε μια σειρά από κομβικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, τα κτίρια, οι χρήσεις γης. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για ένα πραγματικό «πράσινο» πογκρόμ απέναντι στο σύνολο των λαϊκών αναγκών. Σε όλα τα επίπεδα, θα πέφτει «βαρύς ο πέλεκυς» των «πράσινων» χαρατσιών, για να χρηματοδοτούνται τα πακέτα στήριξης των ομίλων, θυσιάζοντας στοιχειώδεις ανάγκες για να βρίσκουν κερδοφόρες διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Και μόνο άλλωστε το γεγονός ότι πλάι σε αυτές τις προτάσεις το Συμβούλιο προτείνει τη συγκρότηση του γνωστού «φιλόπτωχου» ταμείου γι' αυτούς που θα κατρακυλάνε στην «άβυσσο» της εξαθλίωσης, δείχνει από μόνο του τι σχεδιάζουν. Ο λαός τίποτα δεν έχει να ελπίζει από τους σημερινούς και αυριανούς «σωτήρες», αυτούς που από τώρα ετοιμάζουν τους εξαθλιωμένους του μέλλοντος για τα κέρδη. Πρέπει να τους βάλει απέναντι, να συγκρουστεί με τη στρατηγική του κεφαλαίου, παλεύοντας για τις σύγχρονες ανάγκες του.

ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

 

 

Και νέα κούρσα εξοπλισμών, προσανατολισμένων καθώς είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο επίσημο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ στις 18 - 20 Ιούλη, αλλά και σ' αυτό που θα προηγηθεί κατά μία βδομάδα (11 Ιούλη), επίσης στην Ουάσιγκτον, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της απόκτησης 20 μαχητικών F-35 από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο, από 11 έως 23 Ιούλη, 10 αμερικανικά μαχητικά F-35 και 15 F-15 θα έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα για κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά, σε άλλη μια απόδειξη επί του πεδίου της στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Παράλληλα έχει ήδη συνταχθεί και ετοιμαστεί η επίσημη «Επιστολή Αιτήματος» (Letter of Request/LOR) που θα αποσταλεί από ελληνικής πλευράς, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας από τη Μαδρίτη, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου. Στην προαναφερθείσα LOR ζητούνται πληροφορίες και η δέσμευση 20 μαχητικών έκδοσης F-35A (δηλαδή για χρήσεις από συμβατικά αεροδρόμια ξηράς), ενώ υπάρχει και η πρόνοια για μελλοντική άσκηση του «δικαιώματος προαίρεσης» (option) για άλλα 20. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

 


Τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν αλλάξει θεαματικά τα τελευταία 15 - 20 χρόνια, ακολουθώντας τις εξελίξεις που συντελέστηκαν και συντελούνται στην Εσπερία, κυρίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο, αν και με μια διαφορά φάσης 1 - 2 δεκαετιών. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ουσιαστική υπαγωγή της Ερευνας και της Εκπαίδευσης στο κεφάλαιο (...) Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσε να μην ενισχυθεί πολλαπλά, ποσοτικά και ποιοτικά, και η δράση και παρέμβαση του ΝΑΤΟ, η οποία έχει περάσει πλέον σε μια νέα, πιο σύνθετη φάση.

Και δεδομένων των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς είναι προφανές ότι η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών εκφράζεται και στην αναβάθμιση της παρέμβασής τους είτε άμεσα είτε έμμεσα στον χώρο της Εκπαίδευσης γενικά και των ΑΕΙ πιο ειδικά.

Πού θα πάει;

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα νέο ρεκόρ 28ετίας στον πληθωρισμό του Ιούνη που ανακοινώνεται σήμερα. «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;», αναρωτιέται και αγανακτεί η λαϊκή οικογένεια, που δεν τα βγάζει πέρα, την ώρα που διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί του κεφαλαίου προειδοποιούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συνεχιστούν και το 2023.

Η αγωνία τους βέβαια δεν είναι για τον λαό που υποφέρει, αλλά για τις επιπτώσεις στην οικονομία, μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Γι' αυτό παίρνουν μέτρα «αποπληθωρισμού», όπως η αύξηση των επιτοκίων, που ακριβαίνει όμως τον δανεισμό για κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ αυξάνει και το κρατικό χρέος, το οποίο φορτώνεται ξανά στον λαό.

Τώρα, όμως, πιο καθαρά αποδεικνύεται: Η ακρίβεια στο ρεύμα είναι συνέπεια της στρατηγικής της «απελευθέρωσης», που με συνέπεια υπηρέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, κάνοντας την ηλεκτρική ενέργεια χρηματιστηριακό προϊόν.