Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Σοβιετική κληρονομιά

 


Φυσικά και δεν μπορεί να θεωρείται μόνος υπεύθυνος ο Γκορμπατσόφ για τη σταδιακή μετάλλαξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της αντίστοιχης πολιτικής κατεύθυνσης της σοβιετικής εξουσίας. Είναι όμως κατηγορούμενος,  γιατί έτσι αναίτια, τον Δεκέμβριο του 1991, με μια κίνηση απ’ αυτόν σχεδόν άνευ προηγουμένου, η Σοβιετική Ένωση, η έδρα του κομμουνισμού, διαλύθηκε γρήγορα και ειρηνικά.

Ο θάνατος του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προκάλεσε ένα ξέσπασμα συλλυπητηρίων και αφιερωμάτων από ηγέτες της Δύσης που αντανακλούν τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της πολιτικής τους. Γι’ αυτό επαινέθηκε ως ήρωας της φιλελεύθερης δημοκρατίας από την καπιταλιστική Δύση (μέχρι και η δική μας πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε υποχρέωσή της, σε μήνυμα της για το θάνατό του, να αναφερθεί  σε μαθήματα εκδημοκρατισμού που έδωσε ο εκλιπών στη Σοβιετική Ένωση) ενώ καταδικάστηκε στη συνείδηση των συμπατριωτών του  και της εργατικής τάξης για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Γιατί  με την καπιταλιστική παλινόρθωση, την οποία για δεκαετίες μεθόδευε η καπιταλιστική Δύση με τις ενέργειές της και η οποία προωθήθηκε και ολοκληρώθηκε με  τις ενέργειες του ανεκδιήγητου  Μπόρις Γιέλτσιν,  η φτώχεια στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  εκτοξεύτηκε στα ύψη, το ΑΕΠ έπεσε κατακόρυφα, πόλεμοι ξεκίνησαν στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, δημόσια περιουσιακά στοιχεία και πόροι πουλήθηκαν για πενταροδεκάρες σε όψιμους επιχειρηματίες. Πολλά μέλη του κομμουνιστικού μηχανισμού που βρήκαν στο κόμμα μια εύκολη διαδρομή προς καριέρα ή άλλους στόχους, πούλησαν, για το μεγαλύτερο προσωπικό τους κέρδος, τα μέσα παραγωγής και ιδιαίτερα τα ορυχεία και τα εργοστάσια που διοικούσαν στο όνομα του σοσιαλισμού. 

Ίλιγγος


Κανονικό ίλιγγο προκαλεί η είδηση ότι οι δυο μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι στη χώρα μας θα καταγράψουν κερδοφορία ρεκόρ το 2022, με τον έναν μάλιστα να εξαπλασιάζει τα κέρδη του σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ώρα που ο λαός παλεύει να πληρώσει το ρεύμα και τα καύσιμα, την ώρα που κράτος και εταιρείες τού φορτώνουν τη μία «ρήτρα» πάνω στην άλλη, οι επιχειρήσεις της Ενέργειας και οι μέτοχοί τους τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν «χρυσές» μπίζνες. Να σημειωθεί ότι οι όμιλοι αυτοί - ανάμεσα σε δεκάδες άλλους - δεν δραστηριοποιούνται μόνο στη διύλιση και στην εμπορία καυσίμων, αλλά και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκαταλέγονται δηλαδή σε εκείνους που κάθε μήνα στέλνουν τα ραβασάκια με τις χρεώσεις - μαμούθ στα λαϊκά νοικοκυριά! Αλλά και σε εκείνους που χρηματοδοτούνται έμμεσα από το κράτος με τα διάφορα pass, που υποτίθεται ότι δίνονται για την ανακούφιση του λαού, ενώ είναι χρήματα που του αρπάζουν από την άλλη τσέπη για να εξασφαλίζεται η «εισπραξιμότητα» των λογαριασμών από τις εταιρείες - παρόχους. Αλλη μια απόδειξη ότι σε ανάπτυξη και κρίση δεν χάνουν και δεν κερδίζουν όλοι το ίδιο. Αντίθετα, όλα τα σφυριά του κράτους βαράνε για να θωρακιστούν οι όμιλοι και τα κέρδη τους, στέλνοντας τη «λυπητερή» στον λαό.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ» - ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ Νέο πλήγμα από τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου «James Webb»;

 

Οταν δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» στις 12 Ιούλη, οι περισσότεροι άνθρωποι έμειναν με το στόμα ανοιχτό από τη λεπτομέρεια και το πλήθος των πολύ μακρινών - και άρα πολύ παλιών - γαλαξιών που έδειχνε. Η NASA και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησαν να φορέσουν τον βολικό γι' αυτούς ιδεολογικό μανδύα στο περιεχόμενο της φωτογραφίας, αλλά η αποτύπωση σε αυτή γαλαξιών που υποτίθεται πως σχηματίστηκαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη «δημιουργία» του σύμπαντος κατά τη «Μεγάλη Εκρηξη», είχαν όμως μορφή και αστρικό περιεχόμενο που μπορούν να αποκτήσουν μόνο μετά από τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ήταν μάλλον δυσάρεστη εξέλιξη για την καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες θεωρία.

Τις βδομάδες μετά τις 12 Ιούλη δημοσιεύτηκαν πολλές επιστημονικές εργασίες με βάση τις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου «Webb», που όλες παρατηρούν ότι οι φωτογραφίες δείχνουν απρόσμενα πολλούς γαλαξίες, εξαιρετικά ομαλούς και εξαιρετικά μικρούς και παλιούς, εντοπίζοντας και σημαντικές αποκλίσεις από αντίστοιχες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Ανωμαλία

Η Θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης» (ΘΜΕ), γνωστή και ως Θεωρία του Big Bang, ερμηνεύοντας αστρονομικές παρατηρήσεις από το ορατό τμήμα του σύμπαντος, υποστηρίζει πως αυτό προήλθε από μια σημειακή ανωμαλία άπειρης πυκνότητας και θερμοκρασίας, που εξερράγη κάποια στιγμή πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η σημειακή ανωμαλία δεν διέπεται από τους νόμους της Φυσικής, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν για τη διατύπωση της ΘΜΕ! Την έκρηξη ακολούθησε μια ραγδαία επεκτατική φάση, δημιουργίας του χώρου και του χρόνου, που πριν δεν υπήρχαν (σύμφωνα με τη ΘΜΕ), φάση η οποία συνεχίζεται και σήμερα με πιο αργό ρυθμό, αλλά επιταχυνόμενη. Την αρχική θεμελίωση της ΘΜΕ έκανε ο Βέλγος αββάς και αστρονόμος Ζορζ Λεμέτρ. Μερίδα επιστημόνων και οπωσδήποτε η χριστιανική εκκλησία και μέρος της αστικής διανόησης έδωσαν θεολογική ερμηνεία στη ΘΜΕ, θεωρώντας την απόδειξη της δημιουργίας του σύμπαντος από τον θεό (όχι δηλαδή απλώς εξήγηση του τρόπου σχηματισμού του ορατού από τη Γη τμήματος του σύμπαντος). Ετσι, από φαινομενολογική, η ΘΜΕ μετατράπηκε σε οντολογική θεωρία.

Οι «ανεξάντλητες» δυνατότητες της Αλεξανδρούπολης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

 

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

 

Εκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) για τον ρόλο της «Σούδας του Βορρά» στα σχέδια των ΗΠΑ, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

 

Την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, εν μέσω των ανταγωνισμών που οξύνονται με τη Ρωσία και την Κίνα, τονίζει πρόσφατη έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), «δεξαμενής σκέψης» του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το JINSA έχει εστιάσει στον ρόλο της Ελλάδας για το ευρωατλαντικό μπλοκ, καθώς σε προηγούμενη έκθεσή του είχε περιγράψει το πώς η Ελλάδα μπορεί να «αναβαθμιστεί» σε ΝΑΤΟικό «σκαλοπάτι» για την «προβολή ισχύος» μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, σκιαγραφώντας το τι κρύβεται πίσω από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και τα «πολυμερή σχήματα» συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.