Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η Κούβα ΣΩΖΕΙ, το εμπάργκο ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ — Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί: ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ του ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ των ΗΠΑ κατά της ΚΟΥΒΑΣ — Ο αποκλεισμός (εμπάργκο) σε συνθήκες πανδημίας γίνεται πολλαπλά δολοφονικός



*
 
*
Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ του ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ των ΗΠΑ κατά της ΚΟΥΒΑΣ

Ο αποκλεισμός (“εμπάργκο”) σε συνθήκες πανδημίας γίνεται πολλαπλά δολοφονικός
Τις τελευταίες μέρες αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκφράζουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση τους για τη ξεχωριστή συμβολή της Κούβας στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού:

Άρθρο – παρέμβαση Κώστα Πελετίδη, σχετικά με τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για την πανδημία του κορωνοϊού




Άρθρο – παρέμβαση Κώστα Πελετίδη, σχετικά με τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για την πανδημία του κορωνοϊού

Ζούμε σε μία περίοδο δοκιμασίας της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται -και σωστά- μέτρα σε πολλές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και αυτά του περιορισμού μετακίνησης, των ατομικών μέτρων προστασίας από τον ιό. Σωστά υπάρχει καταιγισμός από μηνύματα για ατομική πρόληψη, αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να μας πάνε στην άλλη άκρη, να καλούμαστε εκτός από το να κλειστούμε σπίτι, να κλείσουμε και το μυαλό μας, το στόμα μας, να σιωπήσουμε. Να θεωρείται ένοχος ο λαός, ο ίδιος ο άρρωστος, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανεπαρκέστατο.

Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, βγαίνουν στην επιφάνεια για ακόμα μία φορά μία σειρά αλήθειες που δεν μπορούμε να τις προσπεράσουμε. Για να δούμε μερικές από αυτές.

Ζήσαμε μία περίοδο απαξίωσης από το κυρίαρχο σύστημα της έννοιας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που η δημόσια υγεία θεωρούνταν «κόστος» και οι εργαζόμενοι που θα έπρεπε να τη στελεχώσουν «έξοδο». Επί σειρά ετών, προχωράει η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι υπηρεσίες της γίνονται ανταποδοτικές.

Απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας



Απαντώντας στα ζητήματα που έθετε με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες, επιχειρηματίες από το χώρο της Υγείας στη Λάρισα, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, με δηλώσεις τους σε τοπική εφημερίδα προκαλούν ανοιχτά το λαό, υπερασπιζόμενοι τα κέρδη τους, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας χαρακτηρίζει την πρόταση του ΚΚΕ «νοσηρή σκέψη», προσθέτοντας πως «όσοι την προτάσσουν ή άσχετοι με το χώρο της Υγείας είναι ή επικίνδυνα εμμονικοί με τον ιδιωτικό τομέα».

Προς απάντησή τους, ο Γ. Λαμπρούλης έστειλε το εξής κείμενο:

Σχόλιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

 


Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφέρει: 

«Η περιβόητη αλληλεγγύη των κρατών – μελών της ΕΕ αποτελεί πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Όποια έκβαση και αν υπάρξει στις διαπραγματεύσεις των αστικών κυβερνήσεων, το σίγουρο είναι ότι οι λαοί θα κληθούν να πληρώσουν ξανά τη νέα κρίση.

Τα όποια δάνεια δοθούν από τον ESM θα συνοδευτούν με την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρής πολιτικής μνημονίων διαρκείας τα επόμενα χρόνια, για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό να παίρνει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας».

Ατομική ευθύνη - κρατική καπιταλιστική αναλγησία



Οσο εξαπλώνεται η επιδημία, οι αστικές κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη». Προωθούν μάλιστα μια σειρά μέτρα για την - όπως λένε - μείωση του κοινωνικού συνωστισμού και θέτουν επί ποδός στρατό και αστυνομία για να τα επιβάλουν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η σημαντική ατομική ευθύνη που όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ούτε καλλιεργείται ούτε συμπληρώνεται από την κύρια κρατική ευθύνη, που τώρα γίνεται πιο καθοριστική από ποτέ για τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Μάλιστα, ενώ από τη μία πλευρά ανακοινώνονται σε πολλές χώρες ακόμα και ποινές φυλάκισης για όσους δεν τηρούν τα μέτρα απομόνωσης, από την άλλη πλευρά τα δημόσια συστήματα Υγείας εξακολουθούν να μένουν ουσιαστικά εγκαταλελειμμένα, μαζί τους και η ασφάλεια της πλειοψηφίας που αγωνιά μην τυχόν και κολλήσει τον ιό, γιατί - τον 21ο αιώνα! - κινδυνεύει να ξεμείνει χωρίς καν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο... 
Επιπλέον, όσο δεν αναπτύσσεται η κρατική ευθύνη για να εμπνεύσει και μεγαλύτερη ασφάλεια σε εκείνους που ακούνε μόνο για την «ατομική ευθύνη», όχι απλά δεν καλλιεργείται και η πολύτιμη για τέτοιες περιπτώσεις συλλογική ευθύνη, αλλά, ακόμα περισσότερο, φυγαδεύονται οι ένοχοι για την αδυναμία να αξιοποιηθούν τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μια τόσο κρίσιμη περιπέτεια.

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού


Η επιδημία έφερε στην επιφάνεια με νέα δύναμη το κοινωνικό πρόβλημα. Η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η ιδιοποίηση του κοινωνικού πλούτου, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την κοινωνική πρόοδο
LaPresse
Η επιδημία έφερε στην επιφάνεια με νέα δύναμη το κοινωνικό πρόβλημα. Η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η ιδιοποίηση του κοινωνικού πλούτου, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την κοινωνική πρόοδο
Η επιδημία του κορονοϊού θα περάσει. Το ζήτημα είναι να περάσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι δυνατόν εάν παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Λύσεις υπάρχουν, μέσα υπάρχουν. Είναι πριν απ' όλα θέμα ευθύνης των κρατικών αρχών και της κυβέρνησης. Εχει διαμορφωθεί ένα κλίμα μαχητικής πίεσης προς την κυβέρνηση, για πιο ουσιαστικά και δραστήρια μέτρα στις κύριες κατευθύνσεις. Πρέπει να συνεχιστεί αμείωτα αυτή η πίεση προς την κυβέρνηση, καθώς και η λαϊκή επαγρύπνηση. Στο τέλος σε κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα γίνει απολογισμός. Θα καταγραφούν συνολικά αποτελέσματα και συμπεράσματα.
 
Το κρίσιμο ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα βγουν, μέσα απ' όλη αυτήν την περιπέτεια, ενισχυμένες η κοινωνική συνείδηση και η ευθύνη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των γυναικών και των παιδιών τους, για το αύριο, για το μέλλον τους.

Η επιδημία έφερε στην επιφάνεια με νέα δύναμη το κοινωνικό πρόβλημα. Η ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η ιδιοποίηση του κοινωνικού πλούτου, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και την κοινωνική πρόοδο. Είναι παράγοντες που προκαλούν μεγάλες και ανεπίστρεπτες καταστροφές σε όλα τα επίπεδα. Είναι εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο.
 
Δεν συμβιβάζονται, δεν μπορούν να συνυπάρχουν τα προνόμια των λίγων με τα συμφέροντα των πολλών, χωρίς βαριές κοινωνικές συνέπειες. Συνέπειες που, επαναλαμβάνουμε, αποκτούν σε πολλές περιπτώσεις ανεπίστρεπτο καταστροφικό χαρακτήρα. Τέτοια παραδείγματα είναι οι κυκλικές καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι, η τάση προς σχετική και απόλυτη φτωχοποίηση των εργατικών και λαϊκών μαζών, η καταστροφή στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία κ.ά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ




Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας, και στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μία αδυναμία της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού.

Εκδηλώνεται και τώρα η άλυτη αντίφαση: Από τη μια να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα να αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο ζωής την εξέλιξη της νόσου (αναπνευστική και όποια άλλη υποστήριξη στις ΜΕΘ), και από την άλλη  να υπάρχει τραγική έλλειψη σε υποδομές (Νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ), σε μέσα (αναπνευστήρες, ακόμα και μάσκες, φόρμες), κυρίως όμως να μην αξιοποιείται, με σταθερή εργασιακή σχέση και μέσα προστασίας, το επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό. 

Δεν είναι τυχαίες αυτές οι ελλείψεις. Είναι αποτέλεσμα των κρατικών, Ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την Υγεία με τα μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, που όλοι ομολογούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας είναι μπροστά μας, απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση και διεκδικούμε:

Άμεση επίταξη!


Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

Την ώρα που η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας αποτυπώνεται στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι υγειονομικοί και ασθενείς, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας τις υποδομές και το έμπειρο δυναμικό του κάτω από τον σχεδιασμό και την ευθύνη του κράτους, δίνει νέα «δώρα» ύψους 30 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, από τα λεφτά των ασφαλισμένων.

Απαντώντας στα «παράπονα» των κλινικαρχών ότι μετά από τόσα χρόνια κερδοφορίας έχουν τώρα... «τεράστιες ζημιές» λόγω κορονοϊού, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει εν μέσω πανδημίας σε πραγματική επίταξη, διπλασιάζει την αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ, από τα 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως!