Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Η Ελλάδα του σεισμού, της βροχής και της φωτιάς…



Η Ελλάδα του σεισμού, της βροχής και της φωτιάς… – του Νίκου Μπογιόπουλου

 


Στο κράτος μας όπου πάντα «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2006. Τραβήχτηκε στη Νέα Σκιώνη, ακριβώς την επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε αποκαΐδια το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Εκεί, μέσα στα αποκαΐδια, δίπλα από τα καψαλισμένα δέντρα, όπως αποκάλυψε τότε ο «Ρ» (30/8/2006), διαφημίζονταν οι «Προσεχώς Μεζονέτες»…
 



Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει τότε, όποιος ενδιαφερόταν να καπαρώσει λίγο κομματάκι του (καμένου) δάσους, θα έπρεπε απλώς να έκανε λίγη υπομονή αφού ο κύριος που απαντούσε στο τηλέφωνο διευκρίνιζε ότι οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα… 

Οι εφοπλιστές τη σκέψη τους και οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού το πρωινό τους, ό,τι μπορεί ο καθένας.



Μια ακόμα συγκλονιστική κίνηση αλληλεγγύης έρχεται αυτή τη φορά από την επιτροπή αγώνα φυλακών, που ανακοίνωσε πως το σύνολο των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλών θα προσφέρει το πρωινό συσσίτιο από σήμερα και για δυο βδομάδες στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Τα λόγια περιττεύουν γι’αυτή την πρωτοβουλία, και η λιτή ανακοίνωση τα λέει όλα:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΑΚΩΝ- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια περισσεύουν και χρειάζονται μόνο πράξεις.

Μπροστά σε αυτό το ανείπωτο ανθρώπινο δράμα με τους δεκάδες νεκρούς και
τραυματίες, καθώς και τους χιλιάδες ανθρώπους που σε μια στιγμή έχασαν
τα πάντα απ΄τον εφιάλτη των πυρκαγιών , δεν μπορούμε να μείνουμε
αμέτοχοι.


Άλλωστε το να είσαι Άνθρωπος είναι πιο πάνω από τους νόμους και τις
ποινές.


Για αυτό , από αύριο 26/7/18 και για 2 εβδομάδες , όλοι οι κρατούμενοι
από τις φυλακές Κορυδαλλού , αποφασίσαμε να προσφέρουμε το πρωινό
συσσίτιο (φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδα) που προορίζεται για εμάς, στους
συνανθρώπους μας που αυτή την στιγμή το έχουν ανάγκη.


Παράλληλα στα πλαίσια της συλλογής ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης που
είχε εξαγγείλει η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών , αποφασίσαμε να προσφέρουμε
ότι είχε μαζευτεί μέχρι στιγμής στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα από
τις φωτιές.


Γιατί το στοίχημα είναι να μην χαθεί η ελπίδα.

Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσει η ζωή πάνω στα
αποκαΐδια του θανάτου.


Επιτροπή Αγώνα Φυλακών Κορυδαλλού

Ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού (ακτίνες Α,Β,Γ,Δ,Ε)


Υπόγειο παράρτημα Ά θέση


Ά όροφος Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Στις 8 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ


Συνέντευξη Τύπου από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη
Το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε και επίσημα χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

 Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και στο κεφάλαιο ότι ο εμπαιγμός δεν θα περάσει, ότι οι παραγωγοί του πλούτου δεν θα ανεχτούν μια ζωή μέσα στη μιζέρια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους, για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία.

Απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή και τη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού
Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «διανύουμε μια περίοδο πυκνών, δυσμενών εξελίξεων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και οι πυρκαγιές και τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν κοινό παρονομαστή από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο λαός μας για να δει άσπρη μέρα.

Πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών στην ΕΣΣΔ: Η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος






Από atexnos
 
Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Η τραγωδία που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες ώρες, με τους περισσότερους από 80 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές, ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Το είδαμε πριν λίγους μήνες στη Μάνδρα, το ξαναβλέπουμε και τώρα. 

Αναδεικνύεται, με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, ο τομέας της πολιτικής προστασίας υποβαθμίζεται και περιθωριοποιείται. Αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν χρηματοδοτούνται διότι δεν είναι κερδοφόρα, προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα αποφεύγονται ενώ οι δραματικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας αντανακλούν την πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών αναγκών. 

Σύμπτωση;


6 Νοέμβρη 2017: Σε επίσημη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τη Δυτική Αττική, ανακοινώνεται ότι ο κατάλληλος συντονισμός «θωρακίζει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου». Μόλις δέκα μέρες μετά, ο λαός της Μάνδρας θρηνεί 24 θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή είναι αθωράκιστη και ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια για μια ακόμα φορά διακινούσαν παχιά λόγια. 7 Ιούνη 2018: Στη Βουλή, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει (βλ. σελ. 20) ότι το δίκτυο πυρόσβεσης «που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Μετά από ενάμιση μήνα θρηνούμε πάνω από 80 νεκρούς στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής... Μια σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός. Ομως τα παραπάνω τραγικά παραδείγματα του εφησυχασμού, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για το γεγονός ότι ο λαός παραμένει ανοχύρωτος απέναντι σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας.

Κύμα συμπαράστασης στους πυρόπληκτους από τους Τουρκοκύπριους


Και ζείτε και εσείς ανάμεσα μας, που πιστεύετε ότι έχετε  περισσότερα κοινά με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο παρά  με τον Τουρκοκύπριο εργάτη.



Όταν το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο με τη σκέψη του συμπαραστέκεται στα θύματα της τραγωδίας κάποιοι μουσουλμάνοι ή και άθεοι εργαζόμενοι Τουρκοκύπριοι συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για να αποσταλούν μαζί μ΄αυτά των ελληνοκυπρίων στους πληγέντες από την πύρινη λαίλαπα. Άμεση και συγκινητική ήτανε η ανταπόκριση τους μέσα από τα MME,  που τους καλούσαν να προσφέρουν ότι μπορούσαν. Αυτή η στάση ανθρωπιάς έρχεται να προστεθεί στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών, που έφτασαν χθες για κάποιες ώρες να κάνουν πρώτο παγκόσμιο trend στο τουίτερ το hashtag #Yunanistan, με μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

Ξέρω έχει καταντήσει σχεδόν «γραφικό» να επαναλαμβανόμαστε ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, άλλα βρείτε κάτι άλλο που μπορεί να περιγράψει το μεγαλείο της εργατικής τάξης.

Και ζείτε και εσείς ανάμεσα μας, που πιστεύετε ότι έχετε  περισσότερα κοινά με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο παρά  με τον Τουρκοκύπριο εργάτη.

«Σημαίες ευκαιρίας» που σας κούναγαν.

Κόλαφος. Δύο μήνες πριν τον πύρινο όλεθρο δήλωναν πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Αττική!



Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών. 

Ομως, η κυβέρνηση καθησύχαζε...

 
«Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
 
* * *
Η παραπάνω φράση δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο...

Είναι μία φράση που προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

Γιατί είναι τα λόγια του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στις 7 Ιούνη 2018. Ενάμιση μήνα πριν ο πύρινος όλεθρος σκορπίσει το θάνατο στην Ανατολική Αττική.

Είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου οργάνου της στην έκκληση που έκανε εκείνη τη μέρα το ΚΚΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτήν την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».