Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

«Αλυσίδα» κυνισμού

 

Θα συμφωνήσουμε με το μεγάλο βιβλιοπωλείο που ενοχλείται από τους άστεγους και που διαμαρτύρεται επειδή οι θυρωροί δεν φροντίζουν για την εικόνα μιας επιχείρησης η οποία αυτοπροσδιορίζεται Αλυσίδα Πολιτισμού και που ανάμεσα στα οράματά της έχει τη δημιουργία «ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος»…

Θα συμφωνήσουμε ότι «πρέπει να γίνει κάτι».

Αλλά εκείνο που θα γίνει πρέπει να είναι οριστικό και αμετάκλητο.

Αμετάκλητα νικηφόρο απέναντι στην απανθρωπιά που μεταμφιέζεται σε ελεημοσύνη φτιαγμένη στα χρηματιστήρια και στη συμπόνια που συχνάζει κρατώντας σαμπάνια στα σαλόνια και τα φιλανθρωπινά γκαλά, αλλά αποστρέφεται το δρόμο, τη λάσπη, τη μυρωδιά των ρούχων που δεν πλύθηκαν, την ασχήμια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Πίσω από τη βιτρίνα των διαφημίσεων για φιλανθρωπίες, κρύβεται η εκμετάλλευση

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Πίσω από τη βιτρίνα των διαφημίσεων για φιλανθρωπίες με χαμογελαστούς εργαζόμενους κρύβεται η εκμετάλλευση, οι απειλές, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για να μην υπάρχουν πεινασμένοι και άστεγοι» τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανάρτησή του στο twitter με αφορμή τη στάση δύο επιχειρήσεων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία super market στο Ίλιον φώναξε την αστυνομία και κατέθεσε μήνυση σε μια ηλικιωμένη η οποία έκλεψε φαγητό γιατί … δεν είχε να φάει και αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα! Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, πελάτες του καταστήματος προσφέρθηκαν να καλύψουν το ποσό και να μην προχωρήσουν οι ποινικές διαδικασίες. Τελικά, η μήνυση αποσύρθηκε, κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Μετά το Μάαστριχτ, η «Λευκή Βίβλος»

 

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αξίζει να θυμηθούμε την αντεργατική «Λευκή Βίβλο» που ήρθε ως συνέχειά της. Πρόκειται για μια δέσμη στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, με διακηρυγμένο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της. Η «Λευκή Βίβλος» ψηφίστηκε το 1993 στη Βουλή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο τότε Συνασπισμός ανέλαβε να την ξεπλύνει στα μάτια του λαού, λέγοντας ότι δεν είναι «ούτε Λευκή, ούτε Μαύρη».

Τι προέβλεπε η «Λευκή Βίβλος» για τα Εργασιακά; Ορισμένα αποσπάσματα είναι αποκαλυπτικά: «Παρατηρείται ακαμψία, που οφείλεται στην έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας, στις αποδοχές και την κινητικότητα, και στο ότι η προσφορά εργασίας δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, ιδίως όσον αφορά τις επαγγελματικές ειδικότητες του εργατικού δυναμικού. Η ακαμψία αυτή είναι αίτιο του σχετικά υψηλού κόστους εργασίας, το οποίο αυξήθηκε στην Κοινότητα με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στους κύριους εταίρους».

Ο δρόμος είχε ανοίξει για τη ραγδαία ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, εισάγοντας τα επόμενα χρόνια ένα πλήθος διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, από περιστασιακή και μερική απασχόληση μέχρι αυτοαπασχόληση - συγκαλυμμένη μισθωτή εργασία, προκειμένου οι εργασιακές σχέσεις να προσαρμοστούν καλύτερα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, στην κερδοφορία δηλαδή των μεγάλων ομίλων, σε συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ανάπτυξη νέων Σχηματισμών Μάχης με κόμβο την Ελλάδα

 
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


INTIME NEWS

Αποφάσεις για ανάπτυξη νέων Σχηματισμών Μάχης (Battlegroups) του ΝΑΤΟ μια ανάσα από τα ελληνικά σύνορα, και με υποστήριξή τους από την Αλεξανδρούπολη, πάρθηκαν χτες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενόσω συνεχίζεται η κρίση με τη Ρωσία στο Ουκρανικό.

Η Σύνοδος ουσιαστικά ξεκίνησε με ξεχωριστή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λ. Οστιν, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αποστολή επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Στη δε πορεία των εργασιών υπήρξε Κοινή Δήλωση των υπουργών Αμυνας ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Ως συνέπεια και για να διασφαλίσουμε την άμυνα όλων των Συμμάχων, αναπτύσσουμε επιπλέον χερσαίες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια και αεροπορικά μέσα, όπως ανακοινώθηκε από τους Συμμάχους, και αυξήσαμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας». «Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα», τόνισαν. Επιπρόσθετα, επιβεβαίωσαν την «υποστήριξή» τους «για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα και σε Κριμαία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σκουριά


 

Το γεγονός ότι ο «Ραν ταν πλαν» των «Νέων» είναι εμμονικός απέναντι στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι γνωστό. Με το χτεσινό χολερικό του σχόλιο όμως, για τον μαθητή που χαιρέτισε τη μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ, αποδεικνύει και κάτι ακόμα: Οτι είναι πραγματικά αδίστακτος στη δουλειά που του έχουν αναθέσει. Και επειδή δεν κρύβει την αποστροφή του για την αλληλεγγύη που ξεσήκωσε αυτός ο μεγαλειώδης παλλαϊκός αγώνας, θα του το κάνουμε ακόμα χειρότερο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΦΚΑ Νέα απεργία σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του

 

Απήργησαν και χτες διεκδικώντας δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση

 

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί παραπέρα τον ΕΦΚΑ και συνολικά την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και τα σωματεία τους έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας καταδικάζοντας το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, έξω οι ιδιώτες και οι μάνατζερ από τον ΕΦΚΑ, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής του οργανισμού κ.λπ.

Στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Αντ. Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), που, όπως είπε, συμπληρώνει την επίθεση των τελευταίων χρόνων στις παροχές συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί δήθεν «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ κατήγγειλε ο Δ. Αντωνακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ. Για τη διαχρονική επίθεση όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση μίλησε η Μαρία Τσαμούρη, πρόεδρος του ΣΥΑΤ, και κατέρριψε τον προπαγανδιστικό μύθο της κυβέρνησης περί «βελτίωσης της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων», οι οποίοι βέβαια συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, ενώ χωρίς ουσιαστική βοήθεια παραμένουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που συνεχίζουν να σηκώνουν βαρύ φορτίο.

Ρεκόρ ... κοροϊδίας

 

 

Ρεκόρ 25ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός και οι καμπάνες χτυπούν για κλιμάκωση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα. Μετρώντας ήδη ένα εξάμηνο με το κόστος βασικών αγαθών στο ταβάνι, ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για να κρύψει τις ευθύνες της, είναι κοροϊδία και πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια, που αγκομαχάει να βγάλει τον μήνα.

Πού είναι τα «καλά» της ανάπτυξης που θα γευόταν τάχα ο λαός, μετά τις βαριές θυσίες στην κρίση; Πού είναι το «άλλο μείγμα» - το «επεκτατικό» - που θα προφύλασσε τάχα το λαϊκό εισόδημα από νέες «περιπέτειες», σε αντίθεση με το «περιοριστικό» που το χαντάκωσε;

Πού είναι η «εξωστρέφεια» της οικονομίας, που θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα και θα έφερνε τάχα καλύτερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές; Πού είναι η «απελευθέρωση της αγοράς», η «διασυνδεσιμότητα των δικτύων», η «πράσινη μετάβαση» που θα εμπλούτιζε το ενεργειακό μείγμα με νέες και φτηνότερες πηγές, προς όφελος τάχα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων;