Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Οι επιθυμίες του κεφαλαίου... δεσμεύσεις της κυβέρνησης


Eurokinissi
Με διαφορά λίγων ημερών, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο συνέδριο του ΣΕΤΕ και στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του βιομηχανικού, τουριστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, στην εποχή της ανάκαμψης των κερδών τους.
 Ολα όσα οι εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου σκιαγράφησαν σε αδρές γραμμές, αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας τα εξειδίκευσε και συγκεκριμενοποίησε, απαριθμώντας συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του και επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει για «μπούσουλα» τις αξιώσεις που κατά καιρούς ευθαρσώς διατυπώνει η εγχώρια αστική τάξη.

Στις υποδείξεις του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα για «μεταρρυθμιστική υπέρβαση» ως «απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων», για «ειδικά φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσουμε καινοτόμες επιχειρήσεις», για «λιγότερη γραφειοκρατία» και για «συναπόφαση στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό», στις συστάσεις του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη για «ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας», για «μέτρα υποστήριξης της διεθνούς φυσιογνωμίας» της ναυτιλίας κ.ά., ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για:

ΠΑΜΕ Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια στις 14 Ιούνη - Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια



Συλλαλητήρια στις 14 Ιούνη διοργανώνει το ΠΑΜΕ, καθώς η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη «αξιολόγηση».
Στην Αθήνα η κινητοποίηση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες” να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία -κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες με τη γνωστή μορφή του κατεπείγοντος, νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη "αξιολόγηση". Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το “τέλος των μνημονίων”, αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει έως σήμερα με βάση τον “Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας”.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Η “μεταμνημονιακή Ελλάδα” όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη, στις 14 Ιούνη!
Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων».
 

«Διαφήμισαν» την επικίνδυνη εμπλοκή




Ο ρόλος που αναζητά η κυβέρνηση, με τις Ενοπλες δυνάμεις ως τοποτηρητή του ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχτηκε ανάγλυφα χτες σε εκδήλωση του πολεμικού ναυτικού στα ακριτικά Ψαρά. Σαφής ως προς τους στόχους αυτούς, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, αναφέρθηκε στη δράση του Πολεμικού Ναυτικού και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διασφάλιση της περιλάλητης «ασφάλειας» σε ένα «ασταθές», όπως το χαρακτήρισε, περιβάλλον. Παρουσιάζοντας τα κίνητρα της «αναβάθμισης» της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για «πατρίδα που μεγαλώνει» και που «περνάει σε καινούργια εποχή», εννοώντας την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου από ενεργειακούς κολοσσούς. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει χάρη στο γεγονός ότι κράτησαν γερά οι Ενοπλές μας Δυνάμεις...».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης τόνισε ότι το περιφερειακό περιβάλλον είναι «ασταθές» και η χώρα καλείται και παίζει ρόλο «παράγοντα σταθερότητας» με σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο φυσικά των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων. Εξάλλου, μιλώντας λίγο νωρίτερα, ο Α/ΓΕΝ Ν. Τσούνης χαρακτήριζε την Ανατ. Μεσόγειο τον «ζωτικό χώρο» του ελληνισμού.

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 6 Ιούνη 2018

Μαρτυρία…


Όσο η φρίκη παραμένει ζωντανή κι ισχυρή, τα ανάρμοστα προνόμια κι η αχαλίνωτη ασυδοσία των ισχυρών της γης θα ‘ναι πάντα επισφαλή κι επίφοβα…


Ο βίαιος θάνατος δεν ανήκει μήτε στη βούληση, μήτε στο πνεύμα, μήτε στο αγαθό φρόνημα των φωτεινών οριζόντων και των άστρων, αλλά αποτελεί ιδίωμα της καταστροφικής μανίας του εκκεντρικού και ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπινου νου… Κατεδάφιση, όλεθρος, εξόντωση, υποταγή… Ο ανοίκειος κι επιλήψιμος θνητός, απειλεί να ξεθεμελιώσει ολάκερη την οικουμένη με την νοσηρή μεγαλομανία του και με τη βαριά, αρρωστημένη φιλοδοξία του… Κι αρνείται με πείσμα να αποδεχθεί πως το αίμα θα γυρέψει κι άλλο αίμα, το έγκλημα θα επιζητήσει την εκδίκηση κι η αυτοδικία θα εξοντώσει και θ’ αφανίσει κάθε μορφή ζωής πάνω σε τούτο τον πλανήτη…

Θέλω να υψώσω τη φωνή μου, θέλω ν’ ακουστεί η κραυγή μου ως τα πέρατα της γης, να δημοσιοποιήσω τη δική μου αλήθεια στην οικουμένη, έτσι όπως την είδα κι έτσι όπως την έζησα εγώ… Θέλω να καταγγείλω τις αθέατες πτυχές ενός ακόμα εγκλήματος και να επιζητήσω την αυστηρή τιμωρία των εκμεταλλευτών και των κερδοσκόπων που καθορίζουν σαν το θεό ποιος λαός θα επιβιώσει και ποιος θα αφανιστεί από το πρόσωπο της γης… Θέλω να πιστέψετε στο δικό μου λόγο σύντροφοι…

Γιατί εγώ άκουσα τον εκκωφαντικό βόμβο των πολεμικών αεροσκαφών που πέταξαν πάνω από τις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μου κι είδα τις βόμβες να πέφτουν σαν το χαλάζι από το σκοτεινό διάστημα… Γιατί εγώ έμεινα άγρυπνος, μέσα στα συντρίμμια, μέρες και νύχτες, ακούγοντας τον υπόκωφο σάλαγο της μάχης… Κι είδα με τα μάτια μου τα πυκνά σύννεφα της σκόνης, τις λάμψεις, τις εκρήξεις και τον κοπετό κι αντίκρισα στο σκοτάδι τις σπίθες της φωτιάς από το κροτάλισμα των πολυβόλων…

Με τον αποφασιστικό απεργιακό τους αγώνα και την αλληλεγγύη πέτυχαν δεσμεύσεις για τα αιτήματά τους (ΦΩΤΟ)


Οι εργαζόμενοι ενώ ενημερώνονται για τις εξελίξεις το μεσημέρι της Τετάρτης 
Οι εργαζόμενοι ενώ ενημερώνονται για τις εξελίξεις το μεσημέρι της Τετάρτης

Ως ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, της αποφασιστικότητας, της ενότητάς τους και του κύματος αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε υπέρ του αγώνα τους, χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» τις απαντήσεις που έλαβαν από την πλευρά της εργοδοσίας της «Cosco» και των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας κατά τη συνάντηση που έγινε το πρωί της Τετάρτης 6 Ιούνη στο ΥΕΝ, για έναρξη διαπραγματεύσεων προς υπογραφή ΣΣΕ και ένταξη των λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μετά την εξέλιξη αυτή ομόφωνα ανέστειλαν την απεργία τους, ενώ αποφασίστηκε και η αναβολή της προγραμματισμένης για το απόγευμα συγκέντρωσης αλληλεγγύης. 

Στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν η εργοδοσία της «Cosco», εκπρόσωποι του ΥΕΝ και του υπουργείου Εργασίας και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Συγκεκριμένα η εργοδοσία της «Cosco» αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί καθώς υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης εργοδοσία και συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα επιλυθούν τα όποια τεχνικά ζητήματα για την αναγνώριση και ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιούνη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, των δύο συναρμόδιων υπουργείων και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ.

Μετά από την ενημέρωση που ακολούθησε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ για τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, τη συντεταγμένη επιστροφή στα πόστα τους, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν από την εργοδοσία και τα συναρμόδια υπουργεία.

Ήδη προγραμματίστηκε το ΔΣ του Σωματείου τους (ΕΔΕΔΕΠ) να συνεδριάσει αμέσως μετά την 1η διαπραγματευτική συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

Επίσης, μετά από τις σημερινές θετικές εξελίξεις, αποφασίστηκε η αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στην πύλη της «Cosco».

902gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Να μην επιτρέψει ο λαός να γίνει το λιμάνι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών


Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΤΕ Εβρου για τα 100χρονα του Κόμματος

«Οι εξελίξεις στην περιοχή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η θέση του ΚΚΕ» ήταν το θέμα της πολιτικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή 3/6, στην Αλεξανδρούπολη, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις» για τα 100χρονα του ΚΚΕ.
 Στην ομιλία του, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά και είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός μας και ιδιαίτερα οι λαϊκές δυνάμεις στη Θράκη και τα νησιά ανησυχούν για τις εξελίξεις και ανησυχούν δίκαια γιατί ζούμε πολέμους στην περιοχή μας, ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ζούμε την τουρκική επιθετικότητα, την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (...).

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σημαδεύονται από πολύ σοβαρά γεγονότα, που επιβάλλεται να τα αξιολογούμε με μεγάλη προσοχή. Η πείρα της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 στην Κύπρο είναι συγκλονιστική και διδακτική, η κατοχή διαρκεί 44 χρόνια και ο κυπριακός λαός έχει μπει στην περιπέτεια μιας διχοτομικής λύσης.

Η ένταση που προκλήθηκε στο Αιγαίο το 1976 κατά τη διάρκεια των τουρκικών ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου από το υδρογραφικό πλοίο "ΧΟΡΑ", η κρίση του 1987 που προκάλεσαν οι κινήσεις του πλοίου "ΣΙΣΜΙΚ", η κρίση στα Ιμια το 1996 και άλλα γεγονότα δείχνουν πως η κατάσταση μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, να γίνει ανεξέλεγκτη.

Κατά τη διάρκεια ή μετά από τις κρίσεις που εκδηλώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνεται μεσολάβηση του ευρωατλαντικού παράγοντα, που διαμορφώνει το έδαφος για τη λεγόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, την καταστρατήγηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο που οδηγεί σε νέες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αποκαλυπτικές φωτό από τον υπολογιστή του πυρηνάρχη Νίκαιας


Ο Καζαντζόγλου κρατώντας το έμβλημα των SS
Ο Καζαντζόγλου κρατώντας το έμβλημα των SS
Ολοκληρώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής η παρουσίαση αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού από τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη Νίκαιας, Πατέλη, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η στρατιωτική δομή και εκπαίδευση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Σε αντίθεση με τα λεγόμενα των υπερασπιστών συνηγόρων των χρυσαυγιτών περί όπλων για να παίζουν paintball, προκύπτει ξεκάθαρη εκπαίδευση με όπλα, σκοποβολή, στρατιωτικές κατασκηνώσεις και εκπαίδευση αντίστοιχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Η στρατιωτική εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης - «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου» έλεγε ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος, «η Χρυσή Αυγή είναι ένας στρατός» ομολογούσε φωνάζοντας ο αρχηγός - είναι αναμφισβήτητη. Μάλιστα, ως εκπαιδευτές εμφανίζονται μέλη του «πυρήνα» της Νίκαιας, κατηγορούμενοι στη δίκη. Παντού ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, που όχι μόνο δεν ήταν περαστικός από την οργάνωση, όπως έλεγε ο αρχηγός Μιχαλολιάκος, αλλά απαθανατίζεται να εκπαιδεύεται, να χρησιμοποιεί όπλα και μαχαίρια, να χαιρετά ναζιστικά, να φωτογραφίζεται με χρυσαυγίτες βουλευτές κ.ά. Σε σχετικά ψηφίσματα του πενταμελούς της Νίκαιας «υπογράφουν», εκτός από τον Πατέλη, οι Ρουπακιάς, Καζαντζόγλου και Τσακανίκας.