Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

tartUp Πατριωτισμός!



Λένε πως από την άνοια ή και το αλτσχάιμερ, αρρώστιες τυραννικές για τους ανθρώπους γύρω από τους πάσχοντες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τους αγαπημένους τους, και τους κηδεύουν σχεδόν καθημερινά ολοζώντανους αλλά απόντες, η επιστήμη κάνει ό,τι μπορεί, αλλά μέχρι στιγμής πέρα από κάτι επιβραδύνσεις δεν έχει καταφέρει και πολλά πράγματα.
 
Για την πολιτική παράνοια ή και την άνοια που πωλείται ως φάρμακο προγραμματικών συνταγών, οπορτουνίστικων κραυγών, μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, και άθλιας κατασκευής τάχα μου δήθεν καινούριων όρων - λέξεων, μπορεί κανείς να περισώσει και την κριτική του σκέψη και την αξιοπρέπειά του, πατώντας γερά στην κοινή εμπειρία της πραγματικότητας, και μελετώντας τις αναλύσεις του ΚΚΕ, ακόμα κι αν δεν το ψηφίζει, αλλά δεν πάσχει από εθελούσια άγνοια, εμφυτευμένο ανίατο εμφυλιοπολεμικό αντικομμουνισμό. 

Περί θεωριών συνωμοσίας



Οι θεωρίες συνωμοσίας, και στη συγκεκριμένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αποσπούν την προσοχή από την πραγματική πηγή των προβλημάτων, την καπιταλιστική διαχείριση της.  Ο διχαστικός χαρακτήρας τους μπορεί να αποβεί χρήσιμος για την άρχουσα τάξη, που δεν είναι αρνητική να χρησιμοποιεί ανασφάλειες και φόβους  προς όφελός της, εστιάζοντας την προσοχή  σε διάφορους αποδιοπομπαίους τράγους…

Κι όλο και πιο σπάνια, όλο και πιο δύσκολα μοιάζει να συναντά κανείς στα παντός είδους ΜΜΕ όχι μόνο ενημερωμένες και  αιτιολογημές απόψεις, αλλά ακόμα και έγκυρες ειδήσεις. Και ενώ επαίρεται  η αστική μας δημοκρατία ότι ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και μοιάζει  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διευκολύνουν σχεδόν όλους να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους, στην πραγματικότητα όμως δεν σημαίνει πως λειτουργούν  χωρίς  φίλτρα που συνδέονται με οικονομικές ή και πολιτικές προϋποθέσεις. Γενικά, πιο συχνά φαίνεται να  αναδεικνύονται απόψεις και γεγονότα που αντανακλούν  την κυρίαρχη σκέψη, ενώ ακόμα και ψευδή δεδομένα ή πλασματικές δικαιολογίες, που δεν συγκρούονται ή ενισχύουν την κυρίαρχη άποψη, διαδίδονται επειδή στον πυρήνα τους δεν την αμφισβητούν. Εξάλλου η άρχουσα τάξη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσής της έχουν μακρά ιστορία παραπληροφόρησης και ατέρμονης προπαγάνδας, που αυξάνει τη δυσπιστία πολλών προς την καθεστηκυία τάξη. 

Στον «Προκρούστη» των ευρωατλαντικών σχεδίων τα κυριαρχικά δικαιώματα


  Πηγή: Associated Press

Συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση να εκτοξεύει απειλές και να δημιουργεί τετελεσμένα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια και η προετοιμασία του εδάφους (και της λεγόμενης «κοινής γνώμης») για να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, οι οποίες οδηγούν σε συνεκμετάλλευση.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών», αλλά «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες». 

Αργότερα, ακολούθησε ακόμη πιο εμπρηστική ρητορική. «Αυτό που υψώνουν σήμερα το ανάστημα τους απέναντι μας στη Μεσόγειο είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες τις οποίες κάνουμε εμείς; Αποδέχεται ο ελληνικός λαός αυτά που θα του συμβούν λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;», είπε ο Ερντογάν.