Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Από το ίδιο ράφι


Μια κωμωδία και μόνο είναι ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων που αντάλλαξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μη υπουργοποίηση του Ευ. Αποστολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από λίγες μέρες καλούσε την κυβέρνηση «να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» από τις φωτιές, προσπαθεί τώρα να πείσει ότι ο διορισμός ενός πρώην στελέχους της δικής του κυβέρνησης στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν υπηρετεί την ...«πραγματική συναίνεση» αλλά μόνο τις εντυπώσεις. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ υποδείκνυε την καθηγήτρια Αθηνά Λινού για κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας στη θέση του Κικίλια, ως «επιστέγασμα» της συνεννόησης των δύο κομμάτων στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας! Η κυβέρνηση, από την άλλη, «αδικεί» τον ΣΥΡΙΖΑ όταν τον κατηγορεί ότι «δυναμιτίζει τη συναίνεση», που της παρείχε και με το παραπάνω πριν, στη διάρκεια και μετά τις φωτιές. Το έδαφος άλλωστε για τη μεταξύ τους συναίνεση, είτε εκφράζεται με «κοινής αποδοχής» υπουργούς είτε όχι, υπάρχει και δεν είναι άλλο από τη στρατηγική τους σύμπλευση στα ζητήματα της εμπορευματοποίησης της γης και του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των δασών και του αιγιαλού, της «πράσινης ανάπτυξης» στα καμένα και της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας στα ΝΑΤΟικά πρότυπα (τα συγχαρητήρια του Πάιατ στον Αποστολάκη για την υπουργοποίησή του λένε πολλά, έστω κι αν δεν ευοδώθηκε τελικά), με προσανατολισμό την παραπέρα στρατιωτικοποίησή της. Μετά απ' όλα αυτά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί ότι διαλέγουν ακόμα και υπουργούς από το ίδιο ράφι...

Αυτά μόνο στην αστική δημοκρατία γίνονται…



 

Εμείς θέλαμε, αλλά μετά αυτοί δεν ήθελαν και τότε εμείς…
Στην αστική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Θα βάλετε στρατιωτικό στην κυβέρνηση; Αυτά μόνο στη χούντα γίνονταν…

Είπε ο Μητσοτάκης το ’19. Και συνέχισε αναδρομικά.

Εντάξει, θα τον βάλουμε λοιπόν κι εμείς, τότε. Μεταγραφή αεροδρομίου. Και για να δέσει ο συμβολισμός, θα δώσουμε υπουργείο και στο τρίτο παιδί του Καρατζαφέρη. Αυτός τελικά γιατί έμεινε χωρίς υπουργείο; Μήπως να του δίναμε κάτι, τιμής ένεκεν;

Αλλά η αντιπολίτευση άστραψε και βρόντηξε, σαν Όλυμπος και Γκιώνα.

Θα τον βάλετε εσείς υπουργό, αυτόν που κάναμε εμείς; Αποστασία, Μητσοτάκηδες. Όλοι στους δρόμους. Άστο καλύτερα, έχει ζέστη ακόμα. Μα καλά, στα Ιουλιανά πώς διαδήλωναν πενήντα μέρες σερί; Δεν έσκαγαν; Δεν πήγαιναν ελεύθερο;

Και ο ναύαρχος μυρίστηκε ναυάγιο αλά Γκελεβουρδέζος και ανέκρουσε πρύμναν, λέγοντας πως ήθελε διακομματική συναίνεση για το πρόσωπό του. 

Θ. Παφίλης: Ρεσιτάλ υποκρισίας από το ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο (VIDEO)

 

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
 
 
Συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου

 

 
 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, όταν ως κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο με το νόμο Κατρούγκαλου που διαχώριζε τη σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική και προέβλεπε τη λεγόμενη νοητή κεφαλαιοποίηση στην επικουρική με τη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά».

Στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Υπενθύμισε πως στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο άρθρο 22, που αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε βάλει τον όρο της «ανταποδοτικότητας» στο πλαίσιο δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος, βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας, καταργώντας ουσιαστικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Μεγαλώνει η «ψαλίδα»




Από τον παγετό στις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, μέχρι τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία στο Βιετνάμ και στα κινεζικά λιμάνια, κάθε είδους αληθοφανείς εξηγήσεις επιστρατεύονται όλο αυτόν τον καιρό από τα αστικά επιτελεία, για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις - «φωτιά» για τα λαϊκά στρώματα, αλλά να καλλιεργήσουν και προσδοκίες ότι πρόκειται για πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, εν πολλοίς «τυχαίο», που θα υποχωρήσει όσο «τρέχουν» τα σχέδια της «πράσινης» και ψηφιακής ανάπτυξης.

Το ακριβώς αντίθετο όμως συμβαίνει: Η ακρίβεια δεν οφείλεται σε «λαθεμένους χειρισμούς» ή σε «τυχαία γεγονότα», που γενικώς «μας υπερβαίνουν», αλλά αποτυπώνει την εξαθλίωση της εργατικής τάξης λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι αιτίες της δηλαδή βρίσκονται στην ίδια τη λειτουργία του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων αποτελεί πλευρά της συνολικής αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, που υποχώρησε κατά 40% μόνο στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση. Ερχεται να προστεθεί στη φοροληστεία, στο τσάκισμα του κατώτατου μισθού, στην υποχώρηση και καθήλωση του μέσου μισθού, στη δραστική περικοπή συντάξεων, στην εκτεταμένη ανεργία και το πετσόκομμα των επιδομάτων.

Στις πλάτες του λαού τα «σπασμένα» της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

 
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


EUROKINISSI

Με ανατιμήσεις - «φωτιά» σε βασικά λαϊκά αγαθά και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των ομίλων με δισ. ευρώ, της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και των επενδύσεων για την «πράσινη ανάπτυξη» αλλά και της «ανταγωνιστικότητας» που μειώνει τους μισθούς.
 
Πακτωλός στο κεφάλαιο, ούτε για... κουλούρι η «αύξηση» στον κατώτατο μισθό

Οι αυξήσεις περνάνε πλέον ακόμα και στα πιο βασικά είδη, όπως το ψωμί, το οποίο ανά περιπτώσεις έχει ανέβει από τα 90 λεπτά, στο 1,20 ευρώ ή ακόμα και στο 1,40, κι ενώ η τιμή στο αλεύρι έχει ανέβει, όπως λένε οι αρτοποιοί, ακόμα και κατά 20 λεπτά το κιλό το τελευταίο διάστημα.

Ακόμα και το... κουλούρι ανά περιπτώσεις εμφανίζεται πάνω από τα 50 λεπτά, στα 60 ή και 70. Πάνω δηλαδή και από την «αύξηση» - κοροϊδία στον κατώτατο μισθό της τάξης των 52 λεπτών τη μέρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2022, εφαρμόζοντας τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

«Καρμπόν...»

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Ένα νομοσχέδιο «καρμπόν» με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, που έγινε νόμος τον Απρίλη του 2019, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Το νομοσχέδιο δίνει νέα κίνητρα, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για να επενδυθούν συσσωρευμένα κεφάλαια. Διευρύνει παράλληλα την επιχειρηματική δράση σε βάρος του περιβάλλοντος, αποκαλύπτοντας την υποκρισία τους πίσω από τις διακηρύξεις για την προστασία τάχα δασών και αιγιαλών από τις συνέπειες της «κλιματικής αλλαγής».

Διαβάζοντας τα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου και συγκρίνοντας με τον νόμο 4608/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει κανείς γιατί η ΝΔ ψήφισε «με χέρια και με πόδια» το νομοσχέδιο που κατέθεσε τότε η προηγούμενη κυβέρνηση, με κατεπείγουσες μάλιστα διαδικασίες, λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες εκλογές. Τώρα, η νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται καλύτερα στα δεδομένα της «πράσινης» ανάπτυξης.