Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Αλήστου μνήμης


Θυμίζοντας το αλήστου μνήμης «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» που αναφώνησε ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης στη Βουλή, ορισμένοι ανακαλούν αυτές τις μέρες την «καθοριστική συμβολή» των ΗΠΑ στην «εκτόνωση» της κρίσης των Ιμίων, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο. Νομίζουν πως 27 χρόνια είναι αρκετά για να «θολώσουν» στη μνήμη του λαού ότι η αμερικανική παρέμβαση είχε στόχο τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και ότι αυτό καθόρισε τις κινήσεις τους εκείνο το μοιραίο βράδυ, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, που «μοιράζονταν» τον ίδιο σκοπό. Τα Ιμια δεν έπεσαν από τον ουρανό. Εκεί οδήγησε η ΝΑΤΟική πολιτική των «διαφιλονικούμενων υδάτων», που δίνει αέρα στην τουρκική επιθετικότητα. Το «no ships, no troops, no flags» ήταν το προανάκρουσμα για νέες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αυτές επισημοποίησε στη συνέχεια η Συμφωνία της Μαδρίτης, αναγνωρίζοντας «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας. Αλλά ακόμα κι έτσι, αποδείχτηκαν κάλπικες οι προσδοκίες για «ήρεμα νερά» που καλλιεργούσαν αστικά κόμματα και επιτελεία, προς υπεράσπιση της κατάπτυστης ευρωατλαντικής συμφωνίας. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας όχι μόνο δεν κόπασαν αλλά κλιμακώνονται έκτοτε σταθερά. Διδακτική επομένως η επέτειος των Ιμίων, αλλά για τους αντίθετους λόγους απ'αυτούς που παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία: Για να βγάζει ο λαός συμπεράσματα στο σήμερα, πού οδηγεί η βαθιά εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Για το πώς αυτή δεν διασφαλίζει αλλά αντίθετα εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλά και για τους επώδυνους συμβιβασμούς που φέρνει η πολιτική της ΝΑΤΟικής συνοχής, την οποία όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, υπηρετούν και υπερασπίζονται.

Καμιά εμπιστοσύνη!

 

Η φασιστοσύναξη που οργανώθηκε τις προάλλες στο κέντρο της Αθήνας, με την άδεια της αστυνομίας και την ανοχή της δημοτικής αρχής, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι απόδειξη των «δεσμών αίματος» του αστικού πολιτικού συστήματος με τις κάθε λογής παραφυάδες του φασισμού, που χρησιμοποιούνται άλλοτε σαν «σκιάχτρο», για να «ξεπλένεται» η αστική δημοκρατία, και άλλοτε ως «τάγμα εφόδου» ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Κάτι παραπάνω θα ξέρει γι' αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, που κάλυψε τη συγκεκριμένη απόφαση, δίνοντας άλλοθι στην εγκληματική οργάνωση να διαδηλώσει τα εμετικά - εθνικιστικά της συνθήματα.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που του περισσεύουν οι αντιφασιστικές μεγαλοστομίες, ήπιε το αμίλητο νερό για την εκ βαθέων σχέση του με το παράρτημα Καστοριάς της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) και τις δύο συναντήσεις που έγιναν στις 25 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη, με τον Αλ. Τσίπρα να παρίσταται σε μια από αυτές. Πρόκειται για το γνωστό ακροδεξιό συνονθύλευμα που πρωτοστατεί σε γιορτές μίσους σε Γράμμο και Βίτσι.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στις 6 μ.μ. η πορεία για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού πριν ένα χρόνο

 

 

Με τη μεγάλη πορεία στις 6 μ.μ. από το σημείο της δολοφονίας μέχρι τον Λευκό Πύργο κορυφώνονται οι  δράσεις που οργανώνονται σήμερα Τετάρτη, με αφορμή την τραγική επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.

Σε μαζική συμμετοχή στις καλούν το σωματείο «Εις το όνομα του Αλκη», εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης. 

Οι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε η στυγερή δολοφονία να γίνει πραγματικά η αφορμή «να αλλάξουμε τον κόσμο», όπως τονίζουν, και καλούν να δυναμώσει ο αγώνας για αθλητισμό δωρεάν για όλο τον λαό, μακριά από επιχειρηματικές δραστηριότητες, που αποτελούν τη μήτρα της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κίνδυνος έξωσης οικογένειας στα Βασιλικά - Συγκέντρωση τώρα έξω από το σπίτι (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Σε εξέλιξη είναι από το νωρίς το πρωί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το σπίτι οικογένειας που κινδυνεύει με έξωση στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Σωματεία αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων και συνταξιούχων, ο σύλλογος αγροτοκτηνοτρόφων ανατολικής Θεσσαλονίκης και η ομάδα γυναικών Θέρμης δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Δεν θα αφήσουν το σπίτι και κανένα σπίτι να πέσει στα χέρια τραπεζίτη.

Στις αρχές του έτους έγινε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όταν εκδικάζονταν η αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας οικογένειας αυτοαπασχολούμενων από τα Βασιλικά.

Το μέρισμα

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Την ίδια μέρα που 73 επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ανακοίνωναν μέρισμα - ρεκόρ την τελευταία 12ετία στους μετόχους τους, επισφραγίζοντας μια κερδοφόρα χρονιά, η κυβέρνηση «διέρρεε» ότι σχεδιάζει την ...ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, αναμασώντας γνωστές εξαγγελίες για «αύξηση» του κατώτατου μισθού, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επιδόματα σε γιατρούς και στρατιωτικούς...

«Άνθρακες ο θησαυρός» για τους εργαζόμενους, που το «μέρισμα» από τις θυσίες τους για την περίφημη ανάπτυξη αρχίζει και τελειώνει σε φραγκοδίφραγκα, κι αυτά για λίγους. Σε συνθήκες μάλιστα γενικευμένης ακρίβειας, οι όποιες αυξήσεις εξαϋλώνονται πριν καν φτάσουν στην τσέπη! Δεν είναι όμως αυτό το μόνο «μέρισμα» των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών από την πολιτική που εναλλάσσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι.

Πάνω από 7.000 απολύσεις τη μέρα δείχνει η «Εργάνη» για το 2022!

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΟΓΚΡΟΜ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «Eurodrip» για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου | Κινητοποιήσεις και σε άλλους χώρους δουλειάς

 

«Eurodrip»: Απεργιακή απάντηση στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου δόθηκε προχθές
«Eurodrip»: Απεργιακή απάντηση στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου δόθηκε προχθές
Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της απογείωσης της «ευελιξίας» και της τεράστιας ανακύκλωσης του εργατικού δυναμικού, για να κρατιούνται στον πάτο οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα.

Η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που διευκολύνει συνολικά τις απολύσεις, με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» να καταγράφουν για το 2022 το αστρονομικό νούμερο των 2.838.458, δηλαδή κάθε μέρα έχαναν τη δουλειά τους 7.776 μισθωτοί!

Πολλές από τις απολύσεις αυτές μάλιστα αποτελούν την εκδικητική απάντηση της εργοδοσίας απέναντι σε μαχητές εργαζόμενους, συνδικαλιστικά στελέχη που πρωτοστατούν στην οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση για αυξήσεις μισθών και για άλλα δικαιώματα.

Στηριγμένοι στην αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «Eurodrip»

Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκδικητική απόλυση, από την εργοδοσία της «Eurodrip», του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου, Γιώργου Νικολάου, σε μια ευθεία προσπάθεια να χτυπηθούν το Σωματείο και οι διεκδικήσεις του.

Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια, συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, με τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συνεχίζουν τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης και για την προστασία του Σωματείου τους.