Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μάχιμα έγκριτα χαμένα κορμιά ή σαν να μην ψήφιζε η Βουλή σήμερα αντιλαϊκά μέτρα…



Την ώρα που η Αριστερά της πλάκας ψήφιζε νέα ταφόπλακα για τον λαό, τα μάχιμα έγκριτα χαμένα κορμιά έκαναν πρώτη είδηση τον θάνατο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη βολίδα. Την ώρα που χιλιάδες παιδάκια καταδικάζονταν σε έξωση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι έθαβαν αυτήν την είδηση και προέβαλαν τον θάνατο ενός παιδιού από αδέσποτη σφαίρα!

Δίστομο 1944: «Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου…»



 

Δίστομο 1944: «Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου…»


Γράφει ο Νίκος Μόττας //


«Εδώ ‘ναι το πικρό το χώμα του Διστόμου
ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις.
Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου
κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου.
Εδώ μία στήλη απλή, μαρμάρινη όλη κι όλη
με ονόματα σεμνά, κι η Δόξα τα ανεβαίνει
λυγμό – λυγμό, σκαλί – σκαλί, μέγιστη σκάλα».
 
 Γιάννης Ρίτσος

Είναι 1944. Το ναζιστικό κτήνος που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα δέχεται χτυπήματα. Απέναντι του ορθώνεται ο ηρωϊκός Κόκκινος Στρατός. Στην Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ σφίγγουν τον κλοιό. Οι Ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους καταφεύγουν από έγκλημα σε έγκλημα, από βαρβαρότητα σε βαρβαρότητα. Σε δεκάδες περιοχές οι κάτοικοι ζουν από πρώτο χέρι την εγκληματική φύση της ναζιστικής ιδεολογίας: Ανώγεια, Κάνδανος, Βιάννος, Κομμένο, Χορτιάτης, Καλάβρυτα, Λέχοβο και αλλού οι κατοχικές δυνάμεις και οι ταγματασφαλίτες- οι χρυσαυγίτες της εποχής- σκορπούν το θάνατο και τη φρίκη.

Κατασκευασμένη εικόνα




Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε η κυβέρνηση τα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης από το σύστημα «Εργάνη», όπου καταγράφονται 89.534 περισσότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις για το μήνα Μάη. Το γεγονός, εξάλλου, ότι το 70% αυτών των προσλήψεων έγιναν στον τουρισμό, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να διαφημίσει τις προοπτικές ανάσχεσης της ανεργίας στους λεγόμενους «δυναμικούς κλάδους» και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας.

Η απασχόληση όμως στον τουρισμό είναι εποχική και από τις νέες προσλήψεις το μήνα Μάη, οι μισές είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ανάκαμψη ενός κλάδου ή της οικονομίας στο σύνολό της δεν δημιουργεί προϋποθέσεις σχετικής μείωσης της ανεργίας.

Το σωστό «timing»...


Ο συγχρονισμός (το «timing» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται) είναι από μόνος του αποκαλυπτικός... Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι φέρνει και ψηφίζει με απαράδεκτες διαδικασίες - εξπρές τα νέα αντιλαϊκά μέτρα με τις «ουρές» της δεύτερης «αξιολόγησης» και του τέταρτου μνημονίου, η ηγεσία της ΓΣΕΕ διένειμε δελτίο Τύπου για την «ημερίδα - παρέμβαση» που διοργανώνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με θέμα «Η 2η αξιολόγηση και η προοπτική της οικονομίας» και εισηγητές τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Ετσι είναι: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φορτώνει στο λαό νέα βάρβαρα μέτρα, όπως το παραπέρα πάγωμα των συντάξεων, η παράταση στο άθλιο καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών κ.ά., ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός «αγωνιά» για τη 2η «αξιολόγηση», που περιλαμβάνει αυτά τα μέτρα και όλο το αντιλαϊκό πακέτο του τέταρτου μνημονίου, «αγωνιά» για την «προοπτική της οικονομίας» του κεφαλαίου, η ανάκαμψη της οποίας προϋποθέτει αυτήν την επίθεση χωρίς τέλος σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Η απάντηση για το λαό είναι μόνο μία: Καμιά στοίχιση πίσω από τις «αγωνίες» του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αποφασιστική απομόνωση των εκπροσώπων τους μέσα στο εργατικό κίνημα, αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες!