Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ Η γενιά του άρθρου 16 συνεχίζει να υπερασπίζεται τη δημόσια-δωρεάν παιδεία!

 

 

Σε συλλογή υπογραφών για να μην περάσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προχωρούν όσοι ήταν φοιτητές την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16.

Για να υπογράψετε πατήστε εδώ.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Είμαστε χιλιάδες, που έτυχε και ήμασταν φοιτητές την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16. Ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα χρόνια εκείνα. Αμέτρητοι νέοι άνθρωποι, ποτάμια στους δρόμους, με ένα κοινό όνειρο: Οι σπουδές μας να έχουν αντίκρισμα, η επιστήμη μας να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να μην είναι υποταγμένη σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκείνος ο αγώνας έχει σημαδέψει μία ολόκληρη γενιά, γι’ αυτό είμαστε σίγουροι ότι τον θυμούνται πολλοί και έντονα. 

Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, που συζητούσαν συλλογικά, έβγαιναν στον δρόμο, αγανακτούσαν, ονειρεύονταν.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι χιλιάδες δεν μάθαμε στο "εγώ", αλλά στο "εμείς". Ότι είναι αυτό το "εμείς" που σου δίνει δύναμη.

Ροές

 

Πηγή: Associated Press

 

Μια αποκαλυπτική όσο και ενδιαφέρουσα πλευρά των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, που εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να στείλουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, δίνει ο οικονομικός Τύπος.

Οπως σημειώνεται σε διάφορα δημοσιεύματα, από τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία ζημιώνονται κατά βάση οι «δυτικές» χώρες, ενώ ωφελημένη βγαίνει η Ρωσία, τα πλοία της οποίας ακολουθούν την αντίστροφη πορεία (από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα) μεταφέροντας εκατομμύρια τόνους πετρελαίου προς την Ασία.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ Να μην πληρώνουμε με τις ζωές μας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

 

 

«Η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των ναυτεργατών είναι σε διαρκή κίνδυνο, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες περιοχές, που για το εφοπλιστικό κεφάλαιο αποτελούν πεδίο τεράστιας κερδοφορίας», τονίζουν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ΕΝ (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), σε ανακοίνωσή τους για το χτύπημα θαλάσσιας νάρκης στην πρύμνη του M/V πλοίου «VYSSOS» με σημαία Παναμά, της ελληνόκτητης εταιρείας «NAVA SHIPPING», το οποίο βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα, στο δέλτα του Δούναβη, παρουσία πλοηγού, με κατεύθυνση το λιμάνι Ισμαήλ της Ουκρανίας, για να φορτώσει σιτηρά.

Τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε αγώνα για να σταματήσουν να πληρώνουν με τις ζωές τους τούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καλή χρονιά» στα ... σκοτάδια


Πηγή: Eurokinissi

 

Λίγες μέρες πριν το ποδαρικό του 2024, στα λαϊκά νοικοκυριά έχει σημάνει συναγερμός για την τιμή του ρεύματος. Κυβέρνηση και εταιρείες - πάροχοι «εγγυώνται» ...πολύχρωμα σκοτάδια, αφού όποιο χρώμα τιμολογίου κι αν διαλέξει κανείς, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Ακριβότερο ρεύμα, μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια.

Η νέα εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη νέα χρονιά είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με τις οποίες συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα.

Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, κυβέρνηση και μονοπώλια μεταφέρουν το χρηματιστήριο της Ενέργειας μέχρι την πόρτα των νοικοκυριών και τους επιβάλλουν να τζογάρουν για την τιμή του ρεύματος από μήνα σε μήνα, ακόμα κι από μέρα σε μέρα, για να εξοικονομήσουν μερικά λεπτά του ευρώ, αφού τέτοιες είναι οι διαφορές μεταξύ εταιρειών και τιμολογίων.