Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ξέχασαν την «μπουγάδα»...



Οι αθλιότητες των χρυσαυγιτών στην προχτεσινή μέρα της δίκης της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και τα νέα ντοκουμέντα για τον ναζιστικό και γι' αυτό εγκληματικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν επιπλέον λόγους ώστε οι εργαζόμενοι και η νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για την απομόνωσή της.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αν τουλάχιστον κρίνουμε από τις «διαπρύσιες» ανακοινώσεις της τελευταίας βδομάδας και από πρωτοσέλιδα και άρθρα σαν τα χτεσινά της «Αυγής», φαίνεται ότι βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία για να πλασάρουν το αφήγημα που κόβουν και ράβουν τελευταία και συμπυκνώνουν στο ψευτοδίλημμα, «συντήρηση» και «ακροδεξιά» ή «προοδευτικές» δυνάμεις, «νομιμότητα» και «δημοκρατία»; Βέβαια, για να σταθεί ένα τέτοιο κατασκεύασμα χρειάζεται να «σβήσουν» ξετσίπωτα και ορισμένες «λεπτομέρειες» που δείχνουν πόσο ψεύτικες είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες απ' άλλους δρόμους υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα. Οπως και να σβήσουν το γεγονός ότι τα ναζιστικά μορφώματα τα θρέφει όχι η «αμήχανη, ασυντόνιστη και αδικαιολόγητα αργή αντίδραση της Πολιτείας», όπως λέει η «Αυγή», αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και το αστικό κράτος που και οι ίδιοι στηρίζουν από κυβερνητικές θέσεις.

Έλληνες ακολουθείστε των ανταρτών τη φωνή!

Έλληνες ακολουθείστε των ανταρτών τη φωνή!

"Αποφασισμένοι για όλα" - φωτο: Σπ. Μελετζής, από το ιστορικό του λεύκωμα "Με τους αντάρτες στα βουνά"

Υπάρχουν "ημερομηνίες-σύμβολα" που θα θυμίζουν για πάντα ότι όταν αυτός ο λαός διάλεγε σωστά, τότε φωταγωγούσε τους δρόμους της τιμής και της λεβεντιάς με τρόπο μοναδικό και αξιοθαύμαστο! Μία από αυτές τις αλησμόνητες ημερομηνίες είναι και η 16η Φλεβάρη 1942, όταν κυκλοφόρησε πλατιά η ιδρυτική διακήρυξη του ένδοξου ΕΛΑΣ, του ένοπλου βραχίονα του ΕΑΜ.

Δαρβίνος, εξέλιξη και μαρξισμός

 
Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Κάρολου Δαρβίνου



Για την καταγωγή των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής. Θεωρία της φυσικής επιλογής, βιολογική εξέλιξη
Για την καταγωγή των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής. Θεωρία της φυσικής επιλογής, βιολογική εξέλιξη
Στις 12 Φλεβάρη 1809 γεννήθηκε ο Κάρολος Δαρβίνος. Με το έργο του «Η καταγωγή των ειδών» θεμελίωσε τη θεωρία της εξέλιξης, που υποστηρίζει την προέλευση των σύγχρονων ποικίλων ειδών από κοινούς προγόνους και εξηγεί την εξέλιξή τους με το μηχανισμό της φυσικής επιλογής, σύμφωνα με την οποία επικρατούν πληθυσμιακά οι απόγονοι των διαφόρων ειδών, που τα χαρακτηριστικά τους ευνοούν τη βέλτιστη προσαρμογή στις αλλαγές των παραγόντων του περιβάλλοντός τους. Ετσι, για παράδειγμα, τα μαλλιαρά μαμούθ εξελίχτηκαν από ολιγότριχους προγόνους, που μετακινήθηκαν προς το βορρά, καθώς τα ζώα που τύχαινε να γεννηθούν με προδιάθεση για πιο μακρύ και πλούσιο τρίχωμα είχαν αυτόματα πλεονέκτημα στις κρύες περιοχές που ζούσαν, άντεχαν περισσότερο και είχαν συγκριτικά περισσότερους απογόνους στην επόμενη γενιά. Μαζί με άλλες αλλαγές στη φυσιολογία τους, που διευκόλυναν τη ζωή σε κρύα κλίματα και γι αυτό ευνοήθηκαν από τη φυσική επιλογή, δημιουργήθηκε τελικά ένα νέο είδος, το μαλλιαρό μαμούθ.
 
Στο έργο του αυτό, ο Δαρβίνος κατέγραψε τα συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις που έκανε κατά το πολυετές ταξίδι του στα νησιά Γκαλαπάγκος. Παρατήρησε εκεί ότι τα πουλιά από το ένα νησί στο άλλο έμοιαζαν, αλλά δεν ήταν τα ίδια, καθώς είχαν διαφορές στο χρώμα ή στο ράμφος κ.ο.κ. Αντίστοιχα, πολλά φυτά στα νησιά μοιάζανε με αυτά των κοντινών ηπειρωτικών περιοχών κι ας ανήκαν σε άλλα είδη. Ολες αυτές οι ομοιότητες και οι διαφορές μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο αν τα διάφορα είδη είχαν αναπτυχθεί από κοινούς προγόνους, που στο διάβα των χρόνων γίνονταν διαφορετικά μέσα από μικρές μεταβολές. Ανέδειξε έτσι το μηχανισμό της εξέλιξης, εξηγώντας το πώς ένα είδος δίνει ένα άλλο με αλλαγές.

«ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ»


Παράταση του εργάσιμου βίου με κάθε τρόπο επιδιώκουν ΕΕ και κεφάλαιο
Στο επίκεντρο η ακόμα πιο παρατεταμένη και αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργαζομένων...
Οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ειδικά για τα ΒΑΕ, αποτελούν «βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ...
Οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ειδικά για τα ΒΑΕ, αποτελούν «βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ...
Η αναζήτηση τρόπων για την παράταση του εργάσιμου βίου, άρα και για συνέχιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το κεφάλαιο, είναι μία από τις προτεραιότητες της αντεργατικής στρατηγικής που χαράσσει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της.
 Πληθώρα μελετών, που εκπονούνται τα τελευταία χρόνια από αρμόδια όργανα της ΕΕ, εξετάζουν τρόπους παραμονής στην εργασία εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή θα έπρεπε να είχαν πάρει σύνταξη, καθώς και το πώς μπορούν αποτελεσματικότερα να τους εκμεταλλευτούν οι κεφαλαιοκράτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων στοχεύουν σε ομάδες εργαζομένων που απασχολούνται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα («επίπονα» επαγγέλματα τα αποκαλεί η ευρωενωσιακή γλώσσα...) ή σε εργαζόμενους με αναπηρία.

Η εφιαλτική προοπτική του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων»
 
Σχετικές κατευθύνσεις για το ζήτημα αυτό αποτυπώνονται και στο σχέδιο του αποκαλούμενου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» (το τελικό κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί από την Κομισιόν την άνοιξη), που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης διαδικασίας ενίσχυσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), για την παραπέρα στήριξης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Είδες η ΔΕΗ;


Σαν να μη φτάνουν οι ποικιλόμορφοι εκβιασμοί στο όνομα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, έρχονται κι εκείνοι από τη ΔΕΗ ΑΕ στα λαϊκά νοικοκυριά. Δια στόματος Μ. Παναγιωτάκη (επικεφαλής της ΔΕΗ ΑΕ), μάθαμε για τους απλήρωτους λογαριασμούς, ότι πρώτον: Στη ΔΕΗ «δεν διατυμπανίζουν ότι κόβουν το ρεύμα, αλλά δεν κάνουν και κοινωνική πολιτική»! Δεύτερον: Το ότι «δεν κόβουν το ρεύμα σε όσους χρωστούν έως 1.000 ευρώ» δεν είναι γραμμένο σε πέτρα! Τρίτον: Οτι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χαρίσει οφειλές πελατών κάτω από 500 ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το κάνει τώρα γιατί ο θόρυβος που θα προκληθεί από τυχόν αποκοπές στην ομάδα αυτή, ίσως είναι μεγαλύτερος από το όποιο όφελος... Ολα αυτά, στο όνομα της «έλλειψης ρευστότητας» της επιχείρησης, την ίδια στιγμή που με κάθε τρόπο εξασφαλίζεται η «ανακούφιση» των βιομηχάνων, με μειώσεις στο τιμολόγιο της Ενέργειας που καταναλώνουν για να εξασφαλίσουν την «ανάπτυξη» της κερδοφορίας τους. Είδες (τελικά) η ΔΕΗ;