Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Επένδυση


Ενας από τους φανατικούς πολέμιους των εργατικών αγώνων, που βγάζει σπυράκια ακόμα και στο άκουσμα της λέξης «απεργία», έγραψε τις προάλλες για τους εκπαιδευτικούς ότι «πολεμούν την προσπάθεια του κράτους να εκσυγχρονισθεί και να καθιερώσει διαδικασίες ελέγχου της απόδοσης των επενδύσεών του». Για ποιον εκσυγχρονισμό μιλάει όμως και για ποια επένδυση; Είναι εκσυγχρονισμός το σχολείο της ανταγωνιστικότητας και των δεξιοτήτων, που θα ζητιανεύει από χορηγούς για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, που θα κοιτάει τους γονείς στην τσέπη και θα προσφέρει διαφοροποιημένη εκπαίδευση με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια; 'Η μήπως είναι επένδυση τα χιλιάδες κενά που αναπαράγονται κάθε χρόνο, τα κοντέινερ και οι άθλιες υποδομές, τα 25άρια τμήματα και οι περιπλανώμενοι αναπληρωτές, οι μισθοί των «τρεις κι εξήντα» των δασκάλων και καθηγητών; Στην εποχή μας, που η επιστημονική γνώση καλπάζει, πραγματικός εκσυγχρονισμός είναι ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, όπως κάνουν με τους νόμους τους όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Γι' αυτό η πραγματική επένδυση στην Εκπαίδευση είναι οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα, για δουλειά με αξιοπρέπεια και μόρφωση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Μαθήτρια του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αδειάζει τους φασίστες

 

«Οι φασίστες δεν είναι με τους μαθητές, δεν είναι με τους εργαζόμενους γονείς μας. Είναι ό,τι πιο σκοτεινό έχει βγάλει ο ανθρώπινος νους...»

Την πραγματική στόχευση των φασιστικών επιθέσεων αποκάλυψε με θάρρος μία μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μιλώντας σε σύσκεψη Σωματείων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

Το σχολείο που το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε σε διαμαρτυρίες για ασφαλή σχολεία και δωρεάν Παιδεία, ήρθαν να χτυπήσουν οργανωμένα οι φασίστες με δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος φοιτητών, γονιών και μαθητών.

Η Ιουλία Βαφειάδου δήλωσε ότι όταν οι μαθητές του σχολείου οργάνωναν αγώνες για να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού και να καταργηθούν οι αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις Κεραμέως, οι φασίστες ήταν απέναντί τους. 

Να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία ζητά να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, το ΚΚΕ. 

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

Η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία της συκοφαντίας και η Ένωση αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για "ηθική βλάβη" και τη φυλάκισή του για έξι μήνες "ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί". Αφορμή για την αγωγή στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2020, για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού σε Γράμμο και Βίτσι.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ «Αξίζει να δίνουμε μια μικρή πληρωμή προκειμένου να βγούνε μια ώρα αρχύτερα οι συντάξεις»

 

Από Νοέμβρη επί πληρωμή πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι για απονομή σύνταξης

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι για να ξεμπλοκάρονται οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις ή για να απονέμονται οι νέες, που παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις είναι συνολικά 129.000! Από αρχές Νοέμβρη θα αναλαμβάνουν την έκδοση της σύνταξης επί πληρωμή πιστοποιημένοι λογιστές και  δικηγόροι, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που την ευθύνη του κράτους και του ΕΦΚΑ να εκδώσει έγκαιρα και δωρεάν τις συντάξεις την μετακυλίει ως επιπλέον οικονομικό κόστος στον συνταξιούχο! 

Αξιολόγηση στις ΗΠΑ: Τα καταστροφικά αποτελέσματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο που περιγράφει τα καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολείων στις ΗΠΑ παρουσιάζει και δημοσιεύει το 
alfavita.gr. Το αναδημοσιεύουμε:

«Γιατί άλλαξα γνώμη»

Το παρακάτω άρθρο είναι ένα αποκαλυπτικό κατηγορώ της εκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα προερχόμενο από την υπεράνω υποψίας υφυπουργό παιδείας του Μπους. Η Diane Ravitch είναι ιστορικός της εκπαίδευσης, ακαδημαϊκός και συγγραφέας δεκάδων

βιβλίων για την εκπαίδευση. Με το κείμενό της «Γιατί άλλαξα γνώμη» (2010) περιγράφει την πλήρη μεταστροφή της από υποστηρίκτρια της “ελευθερίας επιλογής” σχολείων και της “λογοδοσίας” εκπαιδευτικών, σε κατήγορο της πολιτικής που λειτούργησε τιμωρητικά ενάντια στους πιο αδύναμους μαθητές των φτωχότερων και μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων.

Η “ελευθερία επιλογής σχολείου”, η “αυτονομία της σχολικής μονάδας”, η “λογοδοσία” και η “αξιολόγηση” των εκπαιδευτικών και των σχολείων, ήταν η σημαία της μεταρρύθμισης που σάρωσε τα σχολεία των ΗΠΑ στις αρχές του εικοστού αιώνα και δημιούργησε τα καταστροφικά για την εκπαίδευση αποτελέσματα που περιγράφονται από την Diane Ravitch.

Γιατί τους «καίει» τόσο το Σαχέλ;

 


Το Σαχέλ, μία αχανής περιοχή που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές της Αφρικής στον Κόλπο της Γουινέας και φτάνει έως τις ακτές της Ερυθραίας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και οξύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Με πρόσχημα κι εδώ την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αξιοποιώντας τη δράση διάσπαρτων ομάδων τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ έχουν σε εξέλιξη ένα τεράστιο «αντιτρομοκρατικό» πρόγραμμα από το 2005, επιδιώκοντας στενές σχέσεις με στρατούς χωρών της περιοχής. Αντίστοιχα, η ΕΕ έχει δαπανήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων» στο Σαχέλ, με προγράμματα που πολλαπλασιάστηκαν μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Λιβύη το 2011 και εξαπλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο να μπει ανάχωμα σε επιχειρηματικά σχέδια κυρίως των κινεζικών μονοπωλίων, που επενδύουν τεράστια κεφάλαια σε χώρες της Αφρικής. Ειδικά η Γαλλία, «επενδύοντας» στο αποικιοκρατικό της παρελθόν, πρωτοστατεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στρατιωτικές αποστολές στο Σαχέλ, για λογαριασμό των μονοπωλίων της. Η Ρωσία, τέλος, εντείνει τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, είτε με επίσημες συμφωνίες είτε μέσω της δραστηριοποίησης ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών.

Στον τόπο του εγκλήματος

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

«Η σημερινή συμφωνία (...) συνιστά (...) μία επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας που λειτούργησε συγκροτημένα, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από την τωρινή. Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα (...) Δημιουργεί μια πρόσθετη ομπρέλα ασφάλειας πάνω από τη χώρα».

Αυτά έλεγε τον Γενάρη του 2020 στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ για την τότε ανανέωση και «διεύρυνση» της κατάπτυστης συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που επισφράγιζε τον ρόλο της Ελλάδας ως πολεμικού ορμητηρίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Πρόκειται για τη συμφωνία που είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ.

Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που στηρίζουν «ομόφωνα» τη στρατηγική της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για να το επαναλάβουν.