Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Ο λαός να συγκρουστεί με όσους τον οδηγούν στο πολεμικό σφαγείο

 

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

 

INTIME NEWS

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που συζητάμε στη Βουλή για την προμήθεια των «Rafale», ουσιαστικά για ένα ακόμα πακέτο συμβάσεων στρατιωτικών εξοπλισμών.

Και το ερώτημα είναι: Τι άλλαξε μέσα σε έναν χρόνο ώστε ο ελληνικός λαός να πρέπει να πληρώσει κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ γι' αυτές τις νέες υπέρογκες δαπάνες για τα εξοπλιστικά;

Μήπως τελείωσε η πανδημία και δεν υπάρχει πια η ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς, νοσηλευτές, να παρθούν μέτρα στα σχολεία που βράζουν από κρούσματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκεί που κάνει πάρτι ο κορονοϊός;

Οχι βέβαια. Αλλωστε η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε με πρωθυπουργικά διαγγέλματα ούτε με υπουργικές αποφάσεις.

Η πανδημία μπορεί μόνο να περιοριστεί. Κι αυτό, όπως αποδεικνύει η τραγική εμπειρία των δύο χρόνων, μπορεί να γίνει μόνο με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αυτά σας λένε, δυο χρόνια τώρα, και οι υγειονομικοί.

Αλλά τι σας λέμε τώρα... Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα...

Μεγιστάνες

 

Με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων αντιμετωπίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης, που δημιουργεί θέσεις εργασίας. «Με τι μισθούς;», τον διέκοψε ο δημοσιογράφος, για να πάρει την εξής αμίμητη απάντηση: «Με μισθούς πολύ καλύτερους από το να μην είχαν καθόλου μισθό»! Δηλαδή, η μεγαλύτερη προσδοκία που μπορεί να τρέφει κάποιος από την πολιτική «που δημιουργεί θέσεις εργασίας», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι να ...αναβαθμίσει τη ζωή του από το τίποτα της ανεργίας στη μιζέρια των μισθών πείνας. Μόνο που αυτοί οι μισθοί όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας που μεγαλώνουν, αλλά με τις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά δεν προλαβαίνουν καν να μπουν στην τσέπη των εργαζομένων, που «βγάζουν» τον μισό τουλάχιστον μήνα όπως και πρώτα: Σαν άνεργοι με μηδέν εισόδημα! Εμάς πάντως η απάντηση αυτή του υπουργού μάς θύμισε εκείνη την διευθύντρια σούπερ μάρκετ η οποία τον Μάρτη του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενημέρωνε με επιστολή της τους εργαζόμενους ότι θα έπρεπε να χαμογελούν με τα 300 ευρώ που παίρνουν, επειδή το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο! Ετσι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Παρουσιάζει περίπου ως προνομιούχους το 30% των εργαζομένων που φυτοζωεί με 345 ευρώ καθαρά τον μήνα, κάνοντας να μοιάζουν ...μεγιστάνες όσοι αμείβονται με τον μέσο μισθό, που είναι 785 ευρώ καθαρά.

«Εκσυγχρονισμός» της επίθεσης σε συντάξεις - Ασφάλιση


Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ που συζητιέται στη Βουλή, είναι μία ακόμη πράξη στη μακρά πορεία της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης. Συνιστά την άλλη πλευρά του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, με το οποίο όλες οι κυβερνήσεις «πληρώνουν» συνταξιούχους και ασφαλισμένους, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό ψηφίστηκαν μια σειρά νόμων, με τα ίδια πάντα προσχήματα: Τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, την «ισονομία», την «αποδοτικότητα» των εισφορών και εσχάτως τον «εκσυγχρονισμό» και την «αποτελεσματικότητα» των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον πυρήνα τους, οι νόμοι αυτοί είχαν τη δραστική μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη σταδιακή απαλλαγή των επιχειρήσεων από το «βάρος» της Ασφάλισης, την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και τη συνολική προώθηση της στρατηγικής για μετατροπή της Ασφάλισης σε «ατομική» υπόθεση.

Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν ο αντιδραστικός νόμος 4387/2016 του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), που εφαρμόζει απαρέγκλιτα και επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα, στην ημερήσια διάταξη μπαίνει η ιδιωτικοποίηση του ίδιου του ΕΦΚΑ. Πρόκειται λοιπόν για κλιμάκωση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στην Ασφάλιση.

* * *

Πίσω λοιπόν από τους ισχυρισμούς ότι ο ΕΦΚΑ «εκσυγχρονίζεται» για να γίνει «πιο ευέλικτος, πιο αποτελεσματικός και με μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων», στην πραγματικότητα προωθείται η απροκάλυπτη είσοδος ιδιωτών στη διοίκηση. Στόχος είναι ο ασφυκτικός έλεγχος του Οργανισμού, που επεκτείνεται σε όλους τους κρίσιμους κρίκους λειτουργίας του, με την τοποθέτηση «μάνατζερ» σε επιτελικές θέσεις, με παχυλούς μάλιστα μισθούς, που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οι ... διαφορές συνεχίζονται

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Αν χρειάζεται κανείς «μεγεθυντικό φακό» για να εντοπίσει τις διαφορές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων στην οικονομία, αυτός δεν φτάνει για να ξεδιαλύνει τις υποτιθέμενες «διαχωριστικές» τους γραμμές σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι αποκαλυπτική.

«Για εμάς (...) επιβάλλεται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Η «διαφορά» τους δηλαδή είναι αν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κρατάνε με το ένα ή με τα δύο χέρια τα «λάβαρα» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όταν θα βρίσκονται σε αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων.