Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ξεκίνησε η μεγαλύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ

 

Αρματα μάχης των Αμερικανών απλωμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τον περασμένο Ιούλη
Αρματα μάχης των Αμερικανών απλωμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τον περασμένο Ιούλη
Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, προκλητικοί οι Αμερικανοί, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησαν τη νέα, γιγαντιαία διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, άρχισε χτες να μπαίνει στην περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκινά σε ένα ακόμα πιο οξυμένο περιβάλλον, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, και από τις ταυτόχρονες μετακινήσεις μεγάλων ρωσικών μονάδων, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Επικίνδυνη... κούρσα

 

Οι αντεγκλήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, με αφορμή την προχτεσινή πυραυλική δοκιμή ανατίναξης ρωσικού δορυφόρου από τη Μόσχα, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στρατιωτικών σχεδιασμών και στον τομέα του Διαστήματος. Επικαλούμενες τη ρωσική δοκιμή και τη δημιουργία διαστημικών συντριμμιών, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα για «απερίσκεπτη και ανεύθυνη συμπεριφορά» και κατήγγειλαν ότι «η Ρωσία, παρά τους ισχυρισμούς της ότι αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». Η δε Μόσχα έκανε λόγο για «υποκρισία», σημειώνοντας ότι αντίστοιχες δοκιμές έχουν γίνει από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, υπενθύμισε ότι το 2020 οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη Διοίκηση Διαστήματος, με διακηρυγμένο στόχο τη «διασφάλιση της ανωτερότητας στο Διάστημα», και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο εδώ και χρόνια αναπτύσσει και δοκιμάζει σε τροχιά νέα επιθετικά οπλικά συστήματα.

Ολα αυτά ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, παρουσιάζοντας την περιβόητη «Στρατηγική Πυξίδα» της λυκοσυμμαχίας, ξεχώριζε το Διάστημα ως «το νέο πεδίο των μαχών». Το δε ΝΑΤΟ ήδη από το 2019 έχει υιοθετήσει νέα επιθετική «Διαστημική Στρατηγική» και έχει διακηρύξει το Διάστημα ως «ένα επιχειρησιακό πεδίο για το ΝΑΤΟ»... Από όπου και να το πιάσει κανείς, δηλαδή, βγάζει μάτι η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής κούρσας για την υπεροχή στο Διάστημα και τη στρατιωτική αξιοποίησή του. Επιβεβαιώνονται από άλλη μια πλευρά τόσο οι κίνδυνοι που συνεπάγονται τα παραπάνω για όλους τους λαούς, όσο και η ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή στα σχέδια και τις στρατιωτικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, για τους πολέμους της Γης και τους «πολέμους των άστρων»!

Κατ΄ ευφημισμόν νοσηλεία και δυσθεώρητη θνητότητα στις ΜΕΘ

 

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Πηγή: Eurokinissi

 

Στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ «στις οποίες γίνεται προσχηματική και μόνο νοσηλεία με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα», αναφέρεται η ΕΝΙΘ, με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση λόγω των δηλώσεων Βασιλακόπουλου. Υπενθυμίζει δε πως εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, «οι κατά τόπους ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και η πανελλήνια ομοσπονδία μας με ανακοινώσεις ή δηλώσεις των μελών μας σε ΜΜΕ, έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τα ίδια ακριβώς πράματα και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός!».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η ΕΝΙΘ, «εδώ και πάνω από χρόνο διαβάζουμε για 1.200 ή 1.400 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν, με την κυβέρνηση ξεδιάντροπα να επαίρεται ότι ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας όταν στην πραγματικότητα οι καινούριες κλίνες στην πλειοψηφία τους είναι μόνο κατ΄ ευφημισμόν κλίνες ΜΕΘ».

Αποκαλυπτήρια προτομής του κομμουνιστή δημάρχου Σταυρούπολης, Χρήστου Τσακίρη

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κομμουνιστή πρώην δημάρχου Σταυρούπολης (1979 - 1990) Χρήστου Τσακίρη, στο Κέντρο Πολιτισμού που φέρει το όνομά του, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Νοέμβρη, μέρα θανάτου του Χρήστου Τσακίρη, παρουσία των παιδιών του Σπύρου, Σμαράγδας, Στέλιου και των εγγονιών του. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης το «παρών» έδωσαν συναγωνιστές, φίλοι και συνεργάτες, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Η προτομή τοποθετήθηκε στον κεντρικό δημοτικό χώρο πολιτιστικών δράσεων που θεμελίωσε ο Χρήστος Τσακίρης το 1986 και αποπερατώθηκε το 1995.

Στο αποτύπωμα της 12ετούς θητείας του Χρήστου Τσακίρη αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τονίζοντας ότι «έβγαλε τη Σταυρούπολη στον ήλιο, έδωσε νόημα και περιεχόμενο στις λέξεις: Αφοσίωση, αγωνιστικό ήθος, διεκδίκηση, πυγμή, σκληρή δουλειά, σχέδιο, λύσεις στα προβλήματα, συνέπεια λόγων και πράξεων». Και πρόσθεσε πως επί θητείας του «οι πολίτες αισθάνθηκαν, ίσως για πρώτη φορά, περήφανοι για τον τόπο τους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με πολύ μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση τίμησε τα μηνύματα του Νοέμβρη


MotionTeam

Με το σύνθημα «Από το Πολυτεχνείο ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις, καπιταλισμός», χιλιάδες νέοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας διατράνωσαν χτες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη την απόφαση να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για δουλειά, μόρφωση, υγεία και ζωή με δικαιώματα, για να σταματήσουν η περιοχή και η χώρα να αποτελούν ορμητήριο πολέμου των ιμπεριαλιστών.

Χιλιάδες εργαζόμενοι με τα πανό των σωματείων τους, νέοι φοιτητές και μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, αντιδικτατορικοί και άλλοι αντιστασιακοί αγωνιστές, γυναίκες μέσα από τους Συλλόγους της ΟΓΕ, με τη συμμετοχή τους στην πολύ μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, τίμησαν την 48η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και καταδίκασαν την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ξεχώρισαν για τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τα κόκκινα λάβαρα και το κεντρικό πανό της Νεολαίας του Κόμματος να δείχνει τον δρόμο: «Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή». Στην αντιιμπεριαλιστική πορεία συμμετείχαν και ένστολοι φαντάροι, μαζί με άλλους νεολαίους.

Οι χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας στάθηκαν τα μέλη του ΣΦΕΑ '67 -'74 με το πανό τους να διαμηνύει «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».

Ο λογαριασμός


  Πηγή: Eurokinissi

 

Μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να κατατίθεται επίσημα αύριο, αλλά τα βασικά, ταξικά «μεγέθη» του μόνο κρυφά δεν είναι. «Διά χειρός κεφαλαίου», ο προϋπολογισμός συνεχίζει και κλιμακώνει τη διαχρονική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, με το 57% του συνόλου να αφορά τους κατεξοχήν αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους. Και όλα αυτά εν μέσω απανωτών ανατιμήσεων στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα!

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς! Στην καρδιά ενός ακόμα κύματος της πανδημίας, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κι άλλο, ώστε να βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και να διαμορφώνεται νέο «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους ομίλους της Υγείας.

Από την υποτιθέμενη αύξηση κατά 209 εκατ. των συνολικών κρατικών «δαπανών για την Υγεία», τα 176 θα πάνε στις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για το χτίσιμο του «νέου ΕΣΥ», με τα ίδια παλιά αντιλαϊκά υλικά που έχουν οδηγήσει στο σημερινό χάλι την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Θύματα των πολέμων και της εκμετάλλευσης

 



Μόνο την οργή των λαών μπορεί να προκαλούν η άγρια καταστολή και οι κακουχίες που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες - ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά - στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας, εκεί όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι από Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σχεδιασμών και ανταγωνισμών, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού γίνονται ξανά θύματα των ίδιων γεωπολιτικών ανταγωνισμών που τους ξερίζωσαν βίαια από τις πατρίδες τους.

Εδώ και μήνες οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής, μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους, χωρίς επαρκή ρουχισμό και τροφή, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την κατάρρευση της απαράδεκτης συμφωνίας επαναπροώθησης των προσφύγων ΕΕ - Λευκορωσίας, γίνονται μπαλάκι στο πλαίσιο των μεταξύ τους γεωπολιτικών παιχνιδιών και παζαριών. Κατευθύνονται στα σύνορα με Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, για να απωθηθούν ξανά από τους συνοριοφύλακες και τις δυνάμεις καταστολής αυτών των χωρών, οι οποίες προχωρούν στην ανέγερση φραχτών, συγκεντρώνουν στρατό, τους επιτίθενται με δακρυγόνα και κανόνια νερού, τους επαναπροωθούν με τις «ευλογίες» της ΕΕ.