Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

«Σπάει τα κοντέρ» του επικίνδυνου εφησυχασμού


Ολα τα «κοντέρ» του επικίνδυνου για το λαό εφησυχασμού έσπασε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
 
Επιχειρώντας - με τη συνδρομή της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η επικίνδυνη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας και η προσπάθεια για τη δημιουργία τετελεσμένων φέρουν τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που προετοιμάζουν το έδαφος για επικίνδυνες «διευθετήσεις», με μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των λαών της περιοχής και για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, τα κυβερνητικά στελέχη επέμειναν να παρουσιάζουν το λύκο... ως «τσοπάνη» και την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως παράγοντα «ασφάλειας» και «ασπίδα» τάχα για το λαό.
 Τον τόνο έδωσε την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας, που σε δηλώσεις του αμέσως μετά την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ - επικαλούμενος τα τριμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, όπως και τις «χλιαρές» αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ενδεικτικές κι αυτές για το μεγάλο παζάρι - υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε (...)

Θρασύδειλοι νάνοι εργατοπατέρες μήνυσαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για την υπεράπισπιση του πενθήμερου 8ωρου



Τα ανθρωπάκια των ξενοδόχων, ο απερχόμενος και ο τωρινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, αυτοί που είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στη νοθεία και στην παράδοση των κατακτήσεων των εργαζομένων στους εργοδότες, είναι εκτός όλων των άλλων, πρωταθλητές στη θρασυδειλία.

Φάμπρικα δικαστικών διώξεων προσπαθούν να στήσουν οι εργατοπατέρες στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού σε βάρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στον κλάδο, ο νυν και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπέβαλαν μήνυση σε βάρος του Νίκου Παπαγεωργίου, του Γιώργου Στεφανάκη, της Λίνας Ράλλη και άλλων στελεχών του ΠΑΜΕ, επειδή έκαναν το “έγκλημα” πέρσι το Φλεβάρη να παρεμποδίσουν την υπογραφή μιας κατάπτυστης σύμβασης που καταργούσε το πενθήμερο, την οποία είχαν μεθοδεύσει από κοινού αφεντικά κι εργατοπατέρες.

Χέρι χέρι


Είναι φανερό από τις εξελίξεις ότι πίσω από τα φώτα υπάρχει ένα έντονο παζάρι για συμβιβασμούς και διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, που στον πυρήνα τους έχουν τη συνδιαχείριση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι παρά την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται αυτήν τη βδομάδα να συμμετάσχει στο δεύτερο επεισόδιο των διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ με την Τουρκία, που διεξάγονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Εκεί, η Τουρκία βάζει όλες τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, άμεσα συνδεδεμένες με το παζάρι που κάνει με τις ΗΠΑ για το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό, κρύβοντας τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων, όπου συμμετέχει και η ίδια. Δεν είναι όμως η μόνη. Από κοντά και η ΝΔ συντηρεί το ίδιο κλίμα, καταλογίζοντας για παράδειγμα στην κυβέρνηση ότι κάνει «προεκλογικό σόου» με το ΚΥΣΕΑ, τροφοδοτώντας έναν ακόμα κάλπικο καβγά που κρύβει την ουσία. Η στάση της ΝΔ δεν είναι τυχαία, αφού συμφωνεί με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και «συναινεί» με την κυβέρνηση στην υπηρέτησή του. Να γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, οι κίνδυνοι για το λαό θα είναι εδώ, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να έχει στο πλευρό του ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στήριγμα στον αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Ο «καημός» τους για τη «μεσαία τάξη»...



Μεγάλος ο καημός των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», την οποία ορκίζονται και οι δυο ότι θα «ανταμείψουν» το επόμενο διάστημα, για τις μεγάλες θυσίες στις οποίες την υποχρέωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Δεν έχει βέβαια κανείς παρά να ρίξει μια ματιά στο τι βαφτίζουν «μεσαία στρώματα», για να καταλάβει πού την πάνε την κουβέντα, αλλά και πόσο θα τα «φροντίσουν» την επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάτω από την «ομπρέλα» αυτή βάζουν όποιον ζει πάνω από τα όρια της φτώχειας: Από εργαζόμενους με εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ το χρόνο, οικογένειες με εισόδημα 20.000, συνταξιούχους με συντάξεις λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 1.000 ευρώ και πάει λέγοντας.

***
 
Επί της ουσίας, δηλαδή, πίσω από τη «φιλολογία» περί «μεσαίων στρωμάτων», φωτογραφίζονται συνθήκες ζωής που είχε η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ορισμένες κατακτήσεις που μπήκαν στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, ως υποτιθέμενες «παροχές» και περιττό «λίπος», που «εμπόδιζε την οικονομία να ανακάμψει»: Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με Συλλογική Σύμβαση και με έναν σχετικά καλύτερο μισθό, που και πάλι δεν φτάνει να καλύψει τις διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες, το δικαίωμα στη στέγη για τις λαϊκές οικογένειες, το δικαίωμα στην Ασφάλιση και σε μια σχετικά καλύτερη σύνταξη, μετά από τριάντα και σαράντα χρόνια δουλειάς.
Ουσιαστικά παρουσιάζουν περίπου ως «προνομιούχους» τους λιγότερο φτωχούς, εκείνους δηλαδή τους εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους, που δεν έχουν ακόμα πιάσει πάτο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, τους μισθούς, τις παροχές που δικαιούνται, και να δικαιολογήσει - αξιοποιώντας και τον μανδύα της «δικαιοσύνης» - την επίθεση σε αυτούς.

Κριτήριο οι επικίνδυνες εξελίξεις



Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και τον εγκλωβισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές, η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η δέσμευση και της επόμενης κυβέρνησης σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας που ναρκοθετεί τα συμφέροντα του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Χρειάζεται επομένως επιφυλακή και αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφησυχασμού.