Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: «Ατομική ευθύνη» των «αρίστων» η εγκληματική εξυπηρέτηση των εφοπλιστών


Αύξηση 80-85% της πληρότητας των πλοίων την ίδια στιγμή τα κρούσματα αυξάνονται - Μόλις την Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού, Θ. Θεοχάρης, διαβεβαίωνε ότι δεν θα αυξηθεί η πληρότητα

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μόλις την Πέμπτη 30 Ιουλίου, δήλωσε στον ANT1 (στο βίντεο παρακάτω μετά το 11.30): 

«Δεν αυξήθηκε η πληρότητα των πλοίων. Μάλιστα, συζητήθηκε πριν δέκα μέρες στην επιτροπή και η επιτροπή απέρριψε το αίτημα. Και μάλιστα επειδή σιγά – σιγά υπάρχει κίνηση προς τα νησιά έχουμε καταλήξει να υπάρχει μαύρη αγορά στα εισιτήρια. (…) Έχουν φτάσει δηλαδή στα όρια τους οι πληρότητες των πλοίων. Δεν μπορούν για τον Αύγουστο. Μου λένε οι ακτοπλοϊκές ότι δεν έχουν εισιτήρια να πουλήσουν πια. Παρ’ όλα αυτά η υγειονομική επιτροπή – κι εμείς ακολουθούμε αυτό που μας λέει – είναι αυστηρή: Δεν θα αυξηθεί η πληρότητα μέχρι νεωτέρας».  

Ομάδα «γνωστών - αγνώστων» κατέστρεψε την ζωγραφιά που απεικόνιζε τον Σοβιετικό στρατιώτη στο Ραιχσταγκ - Άμεση αποκατάσταση από την ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)



Ο αντικομουνισμός τύφλωσε απ' ότι φαίνεται ομάδα «γνωστών-αγνώστων» που κατέστρεψαν την ζωγραφιά στο πάρκο Τρίτση, η οποία απεικόνιζε την ιστορική στιγμή που ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε το φασισμό. Η υπογραφή μάλιστα που επέλεξαν να βάλουν είναι το σήμα των αναρχικών...

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έδωσαν άμεση απάντηση, αποκαθιστώντας το σύμβολο που εμπνέει ακόμα και σήμερα τους λαούς, το σύμβολο που τρέμουν οι αστικές κυβερνήσεις γιατί δείχνει την δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης.

«Λουστράρουν» τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και διασφάλισης πάμφθηνου εργατικού δυναμικού...





...στο φόντο της νέας οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης του αριθμού των ανέργων


Την εκτίναξη του αριθμού των ανέργων επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ όλους τους τελευταίους μήνες, με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, στο φόντο της πανδημίας του κορονοϊού, να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη φαρέτρα της εργοδοσίας και την προσπάθειά της να φορτώσει στους εργαζόμενους τη νέα οικονομική κρίση, με λυμένα χέρια για πυροδότηση των απολύσεων,
με «πάγωμα» στις προσλήψεις εποχικών, πέταμα των «ελαστικά» απασχολούμενων στα αζήτητα, παραπέρα απογείωση των «οικειοθελών αποχωρήσεων» και των «εθελούσιων» απολύσεων, σχέδια για γενίκευση ομαδικών απολύσεων.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων μηνών (Απρίλης, Μάης, Ιούνης), έχει ήδη «σκαρφαλώσει» σε επίπεδα κατά 20% αυξημένα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.126.173 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 187.361 άτομα σε σχέση με τον Ιούνη του 2019.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ



Και εν μέσω νέας έξαρσης της επιδημίας και ανομολόγητης απογοήτευσης για την πορεία του τουρισμού, με την κυβέρνηση της Ν.Δ στον δοκιμασμένο ρόλο της να χειραγωγεί, απειλεί και κολακεύει τα λαϊκά στρώματα, ενώ εξοπλίζεται παντοιοτρόπως, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει για την νεολαία της τον Αύγουστο εναλλακτικό κάμπινγκ στο Γράμμο, σε μια κορύφωση εκμετάλλευσης συμβολισμών και σύγχυσης πολιτικών επιλογών και  ρόλου του.
 
    Αν γίνεται αναφορά σ’ αυτήν την απόφαση δεν είναι γιατί ενδιαφέρει η γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο γιατί καθρεφτίζεται η σύγχυση της αστικής ιδεολογίας και τα όρια πολιτικού θράσους και καιροσκοπισμού. Το επαναστατικό παρελθόν ακόμα κι αν απέχει πάνω από 70 χρόνια μοιάζει να ρίχνει ακόμα βαριά τη σκιά στην αστική πολιτική ζωή, αφού δεν σταματά να το ξορκίζει παντοιοτρόπως. Από τις απλοϊκές, κατασκευασμένες και ανιστόρητες κατηγορίες για κομμουνισμό των ακροδεξιών βουλευτών της Ν.Δ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ,  μέχρι τους λεκτικούς ακροβατισμούς με άρωμα αριστεράς του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια να απαξιωθεί η κομμουνιστική ιδεολογία δεν εγκαταλείπεται. Και συγχρόνως αποδεικνύεται η γύμνια της αστικής ή και φιλελεύθερης, επί το ακαδημαϊκότερον, ιδεολογίας που δεν σταματά να αντιπαρατίθεται  με την κομμουνιστική παραμορφώνοντάς τη για να τη σφετεριστεί. Αντιστασιακοί αγώνες, συλλογικά καθήκοντα, αλληλεγγύη κλπ. επιστρατεύονται από τον κυρίαρχο λόγο εάν είναι να πετύχει τη χειραγώγηση και την υποταγή. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «902.gr» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Το «πάθημα» στο Μάτι δεν έγινε μάθημα (VIDEO)

 



Δύο χρόνια μετά την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές και με τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές (Κεχριές, Μαρτίνο και αλλού) να έχουν ήδη κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Με τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό να παραμένουν και να αυξάνονται, με την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας να απαξιώνει ακόμα περισσότερο τις Υπηρεσίες, με την υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής να έχει «χτυπήσει» κόκκινο και τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων να αποδεικνύει πως δεν αποτελεί βασικό μέλημα η προστασία των λαϊκών οικογενειών, οι πυροσβέστες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε άλλο ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι. Παράλληλα, γίνεται σαφές πως το «πάθημα» στο Μάτι με τις τραγικές συνέπειες, όχι απλά δεν έγινε μάθημα, αλλά είναι θέμα χρόνου να επαναληφθεί.

Χιλιάδες απολύσεις σε όλη την Ευρώπη και τεράστια στήριξη στους ομίλους


Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από την Ισπανία, τη Δανία, τη Γαλλία
Από την απεργία των εργαζομένων της «Airbus» στην Τουλούζη
Copyright 2020 The Associated
Από την απεργία των εργαζομένων της «Airbus» στην Τουλούζη
Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ευρώπη η νέα καπιταλιστική κρίση, που επισπεύσθηκε εξαιτίας της πανδημίας, «δείχνει τα δόντια της» στους εργαζόμενους. Την ώρα που αμέτρητα δισ. ευρώ δίνονται για τη στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην παραγωγή με σκοπό το κέρδος, καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες απολύσεις, αναγκαστικές αργίες, δεκάδες εκατομμύρια είναι οι άνεργοι.

Στην Ισπανία συμφωνία για την «επανενεργοποίηση της οικονομίας» και τη «δημιουργία απασχόλησης» υπέγραψαν πρόσφατα (3 Ιούλη) η ισπανική κυβέρνηση, επικεφαλής των επιχειρήσεων και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Το νέο πρόγραμμα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - «Unidas Podemos» (Ουνίδας Ποδέμος) προβλέπει δεκάδες δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ το κράτος αναλαμβάνει το μισθολογικό και ασφαλιστικό «κόστος» για εκατομμύρια εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικής αργίας (ERTE), το οποίο επεκτείνεται.

Και με την υπογραφή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των συνομοσπονδιών (CCOO και UGT), η νέα καπιταλιστική κρίση φορτώνεται στις πλάτες του ισπανικού λαού για την «επιτάχυνση της ανάκαμψης». Τα νέα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνουν χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων - μια από τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ στον ανταγωνισμό της με ΗΠΑ και Κίνα - και στήριξη των ομίλων του τουρισμού. Η συμφωνία, όπως λένε, ανοίγει το δρόμο για διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών, συνδικάτων και κυβέρνησης για τον καθορισμό βασικών ζητημάτων για την ανάκαμψη.