Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Αλχημείες... και συγκυρία

 

F-35: Οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί φέρνουν νέους κινδύνους και περισσότερη εμπλοκή, όπως και μεγαλύτερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα
F-35: Οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί φέρνουν νέους κινδύνους και περισσότερη εμπλοκή, όπως και μεγαλύτερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα
Συνηθισμένα φαινόμενα έχουν καταλήξει τα διαδοχικά «ράλι ανατιμήσεων» που σημειώνονται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με το τελευταίο να εκτινάσσει κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας μέσα σε μια βδομάδα. Το κυβερνητικό αφήγημα αυτήν τη φορά έριξε το φταίξιμο στα Βαλκάνια και στις διασυνδέσεις: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι αποτέλεσμα συγκυρίας που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αυξημένη ζήτηση ρεύματος σε Ουγγαρία και Ρουμανία συμπαρασύρει προς τα πάνω τις χρηματιστηριακές τιμές σε όλες τις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά, άρα και στην Ελλάδα. Ετσι, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, όλα λειτουργούν «ρολόι» στην εσωτερική, «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, αλλά έχουμε «εισαγόμενους» κλυδωνισμούς. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, η διασύνδεση με τις αγορές των γειτονικών κρατών και η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την «Ελλάδα - κόμβο» παρουσιάζονταν ως η «λύση» για τις υψηλές τιμές Ενέργειας. Η μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα «πράσινης» Ενέργειας υποτίθεται ότι θα έριχνε τις τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, οι εξαγωγές ρεύματος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν τις 1.284 γιγαβατώρες, έναντι 561 πέρυσι (αύξηση 129%), ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 31%, στις 1.907 γιγαβατώρες από 2.756 στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Μιλάμε δηλαδή για αλχημείες της δεκάρας...

Αποδεικνύεται ότι ο λαός είναι ο μόνιμα χαμένος: Είτε αυξάνονται είτε μειώνονται οι εισαγωγές, είτε φυσάει είτε όχι, είτε έχει ...συννεφιά είτε ηλιοφάνεια. Αυτό που πλέον δεν κρύβεται είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα να κατακαίει το λαϊκό εισόδημα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», το χρηματιστήριο και η «πράσινη μετάβαση», στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ. Επομένως, η μόνη «συγκυρία» είναι το ότι μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πέσει με τα μούτρα πάνω από ένα ζωτικό κοινωνικό αγαθό, προκαλώντας γενικευμένη ενεργειακή φτώχεια στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Και αυτή η «συγκυρία» έχει τις υπογραφές όλων των αστικών κομμάτων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Το σάπιο πλαίσιο “προστασίας της εθνικής ασφάλειας” έστρωσε το έδαφος και στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι ευθύνες της οποίας για τις παρακολουθήσεις είναι τεράστιες

 

 

Σε σχόλιο του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών αναφέρει:

«Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ καταγγέλλει και αναδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια: Ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, για να προωθούν με όλα τα μέσα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που υπηρετούν. Αυτό το σάπιο πλαίσιο “προστασίας της εθνικής ασφάλειας” έστρωσε το έδαφος και στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι ευθύνες της οποίας για τις παρακολουθήσεις είναι τεράστιες και αδιαμφισβήτητες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Παρεμβάσεις στη Βουλή για την προστασία από τα κοράκια της πρώτης κατοικίας ηλικιωμένων και οικογενειών με ΑμεΑ

 

Από την κινητοποίηση στην Πετρούπολη για να αποτραπεί η έξωση στην οδό Ναϊάδων 37
Από την κινητοποίηση στην Πετρούπολη για να αποτραπεί η έξωση στην οδό Ναϊάδων 37

 

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για να μην αρπάξουν τα κοράκια τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και των ανήμπορων συνανθρώπων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε παρέμβαση στη Βουλή καταθέτοντας δύο σημαντικές Ερωτήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. 

Η μία Ερώτηση αφορά την «λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας των οικογενειών με ΑμεΑ» και η δεύτερη Ερώτηση την λήψη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας ηλικιωμένων».

«Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΚΚΕ έχει διαφωνήσει και αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με το οποίο «βγαίνει στο σφυρί» η πρώτη κατοικία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων ακόμα και για ελάχιστα χρέη», σημειώνεται στις δύο Ερωτήσεις, ενώ οι βουλευτές του Κόμματος υπενθυμίζουν πως «για αυτούς ακριβώς τους λόγους το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι επίκαιρες και επιβεβαιώνονται και από τα απαράδεκτα περιστατικά που καταγγέλλουν σωματεία και φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος για πλειστηριασμούς και εξώσεις». 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ATTICA BANK ΚΑΙ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Για τις τράπεζες βρήκαν και «λεφτόδεντρα»

 

Στον απροκάλυπτο κυβερνητικό εκβιασμό, το «ή θα αποδεχθείτε συγχώνευσης ή υπάρχει κίνδυνος για καταθέσεις και "κούρεμα"», στάθηκε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Τόνισε πως, όπως επιβεβαιώνει το αφήγημα της κυβέρνησης - πως για να σωθούν τράπεζες ή θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τη δημιουργία νέου κρατικού χρέους ή θα πληρώσουν ως καταθέτες - ο λαός είναι από παντού χαμένος, ενώ αφού οι τράπεζες σωθούν θα συνεχίσουν να έχουν τη ληστρική πολιτική επιτοκίων, ενώ θα επιταχύνουν ακόμη περισσότερο και τους πλειστηριασμούς, επιβεβαιώνοντας τον παρασιτικό τους ρόλο.

Σχολιάζοντας τα όσα λέει η κυβέρνηση για «5ο πυλώνα», που τάχα θα συμβάλει στην «εξυγίανση» και στον «υγιή ανταγωνισμό» των τραπεζών και συνολικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διερωτήθηκε: «Πότε λέτε, αλήθεια, σήμερα που θέλετε περισσότερες τράπεζες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ή το 2000 και το 2010 που λέγατε ότι είναι πάρα πολλές;», και θύμισε πως το 2002 ήταν 62 τράπεζες και σήμερα είναι 8, ενώ από τα 3.248 υποκαταστήματα σήμερα υπάρχουν 1.405 και από τους 63.407 προσωπικό σήμερα εργάζονται 28.436, μία μείωση 55%, τονίζοντας ότι ωφελημένοι βγήκαν οι τραπεζικοί όμιλοι, ενώ τα λαϊκά στρώματα πρέπει να μετακινηθούν χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν γιατί κλείνουν υποκαταστήματα και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι απολύονται, όπως θα συμβεί ξανά και τώρα.

Νέα εποχή


 

Για «νέα εποχή» μιλάει η κυβέρνηση από χτες, με αφορμή την «Επιστολή Αποδοχής» που έστειλε στις ΗΠΑ για την έναρξη του προγράμματος προμήθειας των 20 πολεμικών αεροσκαφών F-35.

Όμως τίποτα το «νέο» δεν έχει η εποχή αυτή σε ό,τι αφορά τον λαό και τα συμφέροντά του, παρά μόνο και νέους κρίκους στην αλυσίδα της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που τον μετατρέπουν σε στόχο πολύ μεγάλων κινδύνων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σε αυτούς ακριβώς τους σκοπούς θα διατεθούν και οι νέοι αυτοί εξοπλισμοί, όπως ξεκαθάριζε άλλωστε και η σχετική επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτάθηκε» η πώληση F-35 στην Ελλάδα: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση» - έλεγε - «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας ότι «η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας...».