Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ο Μυτιληναίος ετοιμάζει «χρυσές» βαλίτσες αφού μας «ξεζούμισε»!



 

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της μεταφοράς έδρας της MYTILINEOS – Energy & Metals  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας 

– αφού εξασφάλισε εξωφρενικά κέρδη στην ελληνική αγορά 

– «μπούκωσε» εκατομμύρια ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις

– εξασφάλισε «αποικιοκρατικές» συμβάσεις αγοράζοντας φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις του

– διασφάλισε συμβόλαια για να πουλάει ο ίδιος στη συνεχεια ρεύμα στη ΔΕΗ (ακριβότερο ως πάροχος!

– κερδοσκόπησε μέσα στην ενεργειακή κρίση εκτοξεύοντας την κερδοφορία του ομίλου

ήρθε να μας προαναγγείλει ότι ετοιμάζει …«βαλίτσες» για να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας και έτσι να μην καταβάλει φορολογία στο δημόσια ταμεία!

«Μικρά κόμματα» - μεγάλα αντιλαϊκά στηρίγματα

 

Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο, από την ανακύκλωση προσώπων και μορφωμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος να προκύπτουν «κόμματα - κομήτες», δυνάμεις που εμφανίζονται μια φορά στα τέσσερα χρόνια για να διεκδικήσουν την ψήφο του λαού, επιδιώκοντας με τον χαρακτηρισμό «μικρά κόμματα» να απορροφήσουν μέρος της δυσαρέσκειας για το αστικό πολιτικό σύστημα και να μπουν στη Βουλή.

Και μόλις μπουν, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος αποδεικνύεται ότι αποτελούσαν «κόμματα μιας χρήσης». Αξιοποιούνται κατά κανόνα για το ανακάτεμα της τράπουλας και λειτουργούν ως δεξαμενές άντλησης βουλευτών, για να βγάζουν από τη δύσκολη θέση κυβερνήσεις, στηρίζοντας το έργο τους.

Πόσες φορές δεν το είδε αυτό ο λαός να συμβαίνει, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια; Από το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ. και τον ρόλο του στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο μνημόνιο, μέχρι τη ΔΗΜΑΡ και τη συμμετοχή της στην επόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και τη συγκυβέρνησή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την Ενωση Κεντρώων, που τροφοδότησε με βουλευτές τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και από το Ποτάμι, που επίσης έγινε δεξαμενή εδρών για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι το ΜέΡΑ25, που αποτέλεσε πολύτιμο «συμπλήρωμα» για τη στήριξη των «πράσινων μπίζνες» και άλλων στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου.

Σήμερα εμφανίζονται και πάλι τέτοια κόμματα που εντάσσονται σε επιδιώξεις επιτελείων να «σκορπίσει» η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνες για το σύστημα επιλογές. Το παρελθόν και οι σημερινές τους θέσεις δείχνουν όμως από τώρα ότι αποτελούν δυνάμεις διαθέσιμες για να συμπληρώσουν είτε την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε τη συναινετική «αντιπολίτευση».

Κάθε ψήφος σε τέτοια κόμματα δεν αφαιρεί δύναμη από την κυβέρνηση της ΝΔ ή τη συναινετική αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αφαιρεί δύναμη από την πραγματική δύναμη λαϊκής αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, και ενισχύει τα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια.

Απέναντί τους μόνο το ΚΚΕ!


Τσούνις (πρέσβης ΗΠΑ): «Με τους τελευταίους 4 πρωθυπουργούς (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα) και με 3 διαδοχικούς Προέδρους στις ΗΠΑ είδαμε τη γεωστρατηγική αξία της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ να επιβεβαιώνεται».

Τσούνις για Καλπαδάκη (διπλωματικό σύμβουλο του Τσίπρα): «Πολύ καλός φίλος (...) ένα από τα πιο έξυπνα μυαλά».

Καιρίδης (ΝΔ) για Καλπαδάκη:«Επαιξε πολύ ουσιαστικό ρόλο (...) δούλεψε άοκνα και πίσω από τις κουίντες, αλλά πολύ ουσιαστικά (...) μέρος της προόδου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του».

Χατζηδάκης (ΝΔ): «Ολα αυτά τα χρόνια, συντελούσης και της Αριστεράς που κυβέρνησε, οι σχέσεις (με τις ΗΠΑ) έχουν εξομαλυνθεί».

Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο διάστημα της προηγούμενης κυβέρνησης μπήκαν σε πολύ καλό δρόμο (...) μια στρατηγική σχέση που χτίστηκε για να μείνει (...) Καθοριστική η Συμφωνία των Πρεσπών για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

* * *

Πού όλα αυτά;

Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τα 70 χρόνια της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

ΑμερικανοΝΑΤΟική ...ομοφωνία χωρίς προηγούμενο!

Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην επόμενη Βουλή.

Το «άγνωστο» ταξίδι... του Χαρίλαου στο «αμερικάνικο όνειρο»


RIZOSPASTIS

Οι δείκτες του ημερολογίου έχουν κολλήσει στο 1991... Λίγες στιγμές μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την απόκρημνη εξαναγκαστική... στροφή των Λαϊκών Δημοκρατιών προς τον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ βρίσκεται σε επίπεδο έντονων διεργασιών και ανάλυσης των δραματικών γεγονότων.

Η επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ προκαλεί τριγμούς στις σοσιαλιστικές χώρες και δημιουργεί νέα επικίνδυνα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη. Η Ιστορία - δυστυχώς - θα καταγράψει την τραγική μετεξέλιξη της παράδοσης των σοσιαλιστικών κρατών στον «νέο άνεμο απελευθέρωσης», όπως παρουσιάζει η Δύση τις συνταρακτικές αλλαγές που ετοιμάζονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί στις 26 Δεκέμβρη του '91 με τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών» και την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να κυματίζει... Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι εδώ για να αντισταθεί στον ορυμαγδό των ανατροπών.

Εκείνη την περίοδο, εν μέσω κοσμοϊστορικών ανακατατάξεων... ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ (CPUSA), Γκας Χολ, συνεχίζει να ορθώνει φωνή αντίστασης στη Μέκκα του καπιταλισμού. Είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Οργανωμένος από τη δεκαετία του '20, Γραμματέας του κόμματος επί δεκαετίες και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ τέσσερις φορές (1972, 1976, 1980, 1984), στις πιο ψυχρές εποχές του «ψυχρού πολέμου».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ Οι παρατάξεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν μέχρι και πλειστηριασμούς σε βάρος των μικροοφειλετών του Δήμου!

 


«Το "μακρύ χέρι" της κάθε αντιλαϊκής πολιτικής όπως αυτή που πρεσβεύει η ενωμένη αντιπολίτευση, θα το "κόψει" ο πατραϊκός λαός»

 

 

«Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, ότι η ενωμένη αντιπολίτευση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και των "δορυφόρων" τους στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλουν να προχωρήσουν ακόμα και σε πλειστηριασμούς σε βάρος του πατραϊκού λαού, για την είσπραξη οφειλών προς το Δήμο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Πάτρας.

Όπως αναφέρει, «στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 30/5/2023, για τον ταμειακό απολογισμό του Δήμου, οι εκπρόσωποι συγκεκριμένων παρατάξεων πρότειναν μάλιστα, σε περίπτωση που ο Δήμος δεν έχει προσωπικό για να πιέσει για την είσπραξη των χρεών, ακόμα και το εξής: "Δεν έχετε προσωπικό, δώστε το σε εργολάβο στο κάτω - κάτω. Τόσες εργολαβίες δίνετε, δώστε σε έναν εργολάβο ακόμα, να εισπράξουμε, είναι περίπτωση που δεν χάνουμε". Δηλαδή, να δώσει ο Δήμος το ελεύθερο στα γνωστά funds, να λειτουργήσουν ως εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό του Δήμου και να κινήσουν τα αναγκαστικά μέτρα!» και συμπληρώνει πως «μιλάμε ουσιαστικά για οφειλές ανέργων, μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, που οι πολιτικές των κομμάτων όσων κάνουν αυτές τις προτάσεις, έχουν τσακίσει και οδηγήσει στην εξαθλίωση».

Κυκλοφορεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί από σήμερα Παρασκευή, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

 

  • 100% λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση, πιο δυνατός ο λαός. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώσει την πολιτική ενάντια στον λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της επόμενης μέρας και στην αντιλαϊκή της πολιτική, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα. Με το 7,2% και τους 26 κομμουνιστές βουλευτές έγινε ένα βήμα. Μπορούν να ακολουθήσουν πολύ περισσότερα, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!
  • Κυβερνήσεις - Αστικά Κόμματα - Εργοδοσία: Η «συμπολίτευση» που κάνει παγίδες θανάτου τους χώρους δουλειάς. Ένας νεκρός εργαζόμενος κάθε τρεις εργάσιμες μέρες. Θυσία στον βωμό του κέρδους ο 47χρονος μεταλλεργάτης στο Πέραμα. Οι εργαζόμενοι απέσπασαν με τον αγώνα τους δέσμευση για καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ και μέτρα ασφαλείας.

ΤΩΡΑ ΚΚΕ! 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση! Πιο δυνατό ΚΚΕ - δυνατός ο λαός!

 

Στις 25 Ιούνη μετράει το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός!

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και στην αντιλαϊκή της πολιτική, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ άσκησε τέτοια αντιπολίτευση, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε αντίστοιχα το 70%.

- Ο λαός όμως έχει ανάγκη από γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, γι' αυτό χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ!

Με το 7,2% και τους 26 κομμουνιστές βουλευτές έγινε ένα βήμα. Αυτό το θετικό βήμα μπορούν να το ακολουθήσουν πολύ περισσότερα, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!

Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώσει την πολιτική ενάντια στον λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα είναι εμείς, οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι νέοι και οι νέες πώς θα τους αντιμετωπίσουμε!

  • Θα ανεχτούμε νέα φοροληστεία, περικοπές στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» που επιβάλλει η ΕΕ;
  • Θα αποδεχτούμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, περίπου 350, μέχρι το 2026 (για τα Εργασιακά, την Υγεία, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών), που θα πρέπει να ψηφιστούν για να πιαστούν οι στόχοι του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ; Θα πληρώσουμε ξανά εμείς τα δάνειά τους και το «ζεστό» χρήμα που θα πάρουν οι όμιλοι για τις μπίζνες τους;
  • Θα αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα μιας νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης;
  • Θα συμβιβαστούμε με τους κινδύνους που γεννά η μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία; Με τη νέα αποστολή βαρέων όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι;
  • Θα συμβιβαστούμε με τα ΝΑΤΟικά σχέδια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που αποτελούν αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς της περιοχής;