Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα 01/05/1909 Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής της πρωτομαγιάς


01/05/1909

Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

 


 

Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τον τίτλο «Τρακτέρ.» Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, ενώ συνεργάστηκε και με τον Ριζοσπάστη, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Γ. Σοστίρ, από αναγραμματισμό του ονόματός του. Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη συγκλονίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας και τον ίδιο: στις 11 Μάη στέλνει τρία από τα δεκατέσσερα θρηνητικά ποιήματά του στον Ριζοσπάστη και την επόμενη μέρα η εφημερίδα τα δημοσιεύει, με γενικό τίτλο «Μοιρολόι». Ολόκληρο το έργο θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα, στις 8/6/1936, με τον τίτλο «Επιτάφιος».

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 Θεσσαλονίκη: Τίμησαν την ημέρα της εργατικής τάξης με μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Με μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς της εργατικής τάξης, στην πολύχρονη πορεία αγώνων, και ιδιαίτερα τον ηρωικό Μάη του 1936. Και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τσακίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Από τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση εξέφρασαν την αλληλεγγύη στους απεργούς της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά που δίνουν παλικαρίσια μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων, σωματείων και μαζικών φορέων, πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Εκεί έφτασαν με μια μεγάλη πορεία οι προσυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως με Αριστοτέλους, στην πλατεία Άθωνος, στην Καρόλου Ντηλ και Ερμού και στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

01/05/1886

 


Κηρύσσεται στις ΗΠΑ γενική απεργία με κεντρικό αίτημα το 8ωρο. Παραμονές της απεργίας ο αστικός Τύπος «προειδοποιούσε» πως το 8ωρο θα επέφερε «μείωση μισθών, φτώχεια και κοινωνική υποβάθμιση του αμερικανικού εργάτη», ενώ θα έσπρωχνε τους εργάτες σε «αλητεία και χαρτοπαιξία, βία, κραιπάλη και αλκοολισμό». Η Νιου Γιορκ Τάιμς, στις 25 του Απρίλη 1886, χαρακτήριζε το κίνημα «αντιαμερικανικό», προσθέτοντας ότι «οι εργατικές αναταραχές προκαλούνται από ξένους»

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ Με το τραγούδι «Τίποτα δεν πάει χαμένο» εξέφρασε τη στήριξή της στους εργάτες της COSCO (VIDEO)

 

 
 

Tη στήριξή της στον αγώνα των απεργών της COSCO εξέφρασε η Νατάσσα Μποφίλιου από το κέντρο διασκέδασης όπου εμφανίζεται.

«Θέλουμε αυτό το τραγούδι να φτάσει στους εργάτες της COSCO που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα και κόντρα στην τρομοκρατία», σημείωσε η Ν. Μποφίλιου και ερμήνευσε το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μ. Λοΐζου.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 Θεσσαλονίκη: Με δρώμενο στο μνημείο Καπνεργατών τίμησαν του νεκρούς του Μάη του '36 (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 

Τους νεκρούς του Μάη του '36 τίμησαν με δρώμενο οι συμμετέχοντες στη δυναμική απεργιακή πρωτομαγιάτικη πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Με το τραγούδι «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», έφτασε στο χώρο της κατάθεσης στεφάνων ομάδα διαδηλωτών που αναπαρέστησε τη μεταφορά του πρώτου νεκρού του Μάη του '36 Τάσου Τούση, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο χώρο της θυσίας των εργατών του Μάη του '36.