Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Πρέπει να ντρέπονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ (VIDEO)





Την ταύτιση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την εφαρμογή της επικίνδυνης στρατηγικής που εναποθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή ήταν η «κοκορομαχία» ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη Navtex που εξέδωσε το Λιμενικό για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελόριζο.

Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ


Αποσπάσματα από την παρουσίαση που έκανε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Σύγχρονη Εποχή»

Μια θαυμάσια έκδοση για μια πράγματι άγνωστη ιστορία σε πολλούς και ιδιαίτερα στους νέους, που ξεκινά με τον αμερικάνικο εμφύλιο τον Απρίλη 1861 και φτάνει στην περίοδο του Μακαρθισμού, αρχές της δεκαετίας του 1950. Είναι μια ιστορία πολύπλευρα ενδιαφέρουσα και διδακτική, με συμπεράσματα και προεκτάσεις και για τις σύγχρονες συνθήκες.
 Οπως τώρα π.χ., με αφορμή μια ακόμη ρατσιστική δολοφονία, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις της Μινεσότα από αστυνομικό, που ξέσπασαν μεγάλες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ. Και μάλιστα σε τέτοια έκταση και ένταση που κανείς δεν φανταζόταν πριν το ρατσιστικό αυτό έγκλημα.

Η εγκληματική ρατσιστική βία έχει τεράστιο βάθος στο παρελθόν των ΗΠΑ. Η αντιμετώπισή της, κρίσιμο ζήτημα για την ενότητα των εργατών ενάντια στους καπιταλιστές, διαπερνά όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ. Υπήρξε έντονη διαπάλη μέσα στο εργατικό κίνημα για τη συμμετοχή των Αφροαμερικανών στα συνδικάτα. Η συμμετοχή των Αφοραμερικανών στα συνδικάτα κατακτήθηκε, αλλά ο ρατσισμός συνέχισε να υπάρχει και φτάνει έως τις μέρες μας.

Πατσαβουριάζειν μετ’ ευπρεπείας



Όχι. Δεν είναι η ναυτία του Σαρτρ που αισθάνομαι. Είναι η ναυτία του τσάτρα πάτρα. Σε όλα…

Όχι. Δεν είναι η ναυτία του Σαρτρ που αισθάνομαι. Είναι η ναυτία του τσάτρα πάτρα. Σε όλα. Μια ισοπεδωτική πανδημία που δεν έχει αφήσει μισό άνθρωπο αλώβητο, εντός – εκτός χώρας, εντός – εκτός ζωής μου. Είναι μια ολόκληρη προπαγάνδα, μια συστηματική εκπαίδευση, εξατομικευμένη και συνάμα γενική, που θέλει – και προφανώς πέτυχε – να ζουν και να δουλεύουν, να πεθαίνουν και να ξεχνιούνται μιλιούνια άνθρωποι με το δόγμα: Αστα να πάνε, σπρώξτα κάτω από το χαλί, ξέχνα τα, ηρέμησε κι άλλα τέτοια σάπια κλισεδάκια, με ένα στόχο επιβιωτικό, έτσι και τέτοιο, που συνοψίζεται στη διαβόητη φράση «να πάμε παρακάτω». Σε άλλες εκδοχές, δήθεν πιο συντηρητικές, το τσάτρα πάτρα είναι του τύπου να βγει η μέρα, μη σου πω κι η ώρα, κι αύριο «έχει ο Θεός».

Μονόδρομος για το λαό η απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις βαριές συνέπειές τους



Του Κώστα Παπαδάκη*

«Κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής», «διαμόρφωση συμμαχιών και μπαράζ συναντήσεων για να πειστούν οι σύμμαχοί μας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ», «διπλωματικές εκστρατείες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος», «ενάντια στο μαξιμαλισμό, να μείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας για να τα βρούμε», «εθνική ομοψυχία και κοινή εθνική γραμμή των κομμάτων», «ο παράφρων Ερντογάν και η επιχείρηση κατευνασμού του», «κυρώσεις / μποϊκοτάζ / αντίποινα / ψηφίσματα και δηλώσεις - χαστούκια στην Τουρκία»... «πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι».

Αυτά είναι ένα δείγμα μόνο από την καθημερινή πλύση εγκεφάλου που δέχεται ο λαός μας από ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ, τις τυπικά αντιπολιτευόμενες και ουσιαστικά συμπολιτευόμενες άλλες αστικές δυνάμεις, τα επιτελεία τους.