Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Τοξική συναίνεση

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία τόσο από τον Κ. Μητσοτάκη, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα τοξικότητας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται ως προς το ποιος το καλλιεργεί. Ανεβαίνουν λίγο οι τόνοι, ξεστομίζονται ορισμένες ανέμπνευστες ατάκες, μέσα ή έξω από τη Βουλή και η δουλίτσα γίνεται. «Σφάχτηκαν πάλι», «Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο» είναι οι έτοιμοι τίτλοι για κάθε δικομματική κοκορομαχία... Έλα όμως που η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και τσαλακώνει τίτλους και «πρωτοσέλιδα». Σταχυολογούμε τέσσερα πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Στις 23 Ιούνη η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο θωρακίζονται περαιτέρω τα προνόμια των εφοπλιστών, όπως το καθεστώς της απαλλαγής των εφοπλιστών από τη φορολογία του πετρελαίου και τη χρηματοδότηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου με κρατικό χρήμα. Μάλιστα, ως προς τη χρηματοδότηση των εφοπλιστών, η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη ΝΔ ήταν ότι καθυστερεί (!!!) τη χρηματοδότηση, τη στιγμή που οι εφοπλιστές και τα τσεπώνουν και αυξάνουν τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια...

Δελτίο και σέσουλα

 

  Πηγή: Associated Press
 
 
Ενέργεια με το δελτίο για τους λαούς και χρήμα με τη σέσουλα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δεν προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν για την εξοικονόμηση του φυσικού αερίου με μείωσή του κατά 15%, «για έναν ασφαλή χειμώνα», την εξασφάλιση βασικά της βαρυχειμωνιάς χωρίς τέλος για τους λαούς, ώστε να θωρακιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι λαοί καλούνται να ξεπαγιάσουν για τα «βουβάλια που τσακώνονται στον βάλτο» για τη μοιρασιά (και) της ενεργειακής λείας, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία των Ευρωατλαντικών απέναντι στη Ρωσία, με τις κυρώσεις και αντικυρώσεις που αποτελούν κομμάτι του.

Καλούνται να ματώσουν για να στηρίξουν με κρατικά πακέτα, ενισχύσεις και κάθε είδους απαλλαγές τις μπίζνες του «πράσινου New Deal», αφού, όπως έλεγε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «με τη σημερινή τροπολογία θα βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της εξάπλωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και στην απαλλαγή των βιομηχανιών από άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU», σχέδια που «απογειώνουν» το κόστος της Ενέργειας και φουντώνουν όλες τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας.

Οι «παθογένειες»... και η μεγάλη εικόνα

 

«Φταίνε όμως και οι χρόνιες παθογένειες, δεν κρύβονται πια...»: Κάτι τέτοιες διαπιστώσεις ακούγονται από χτες για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με όσους τα λένε να αυτοπαρουσιάζονται και ως «ειλικρινείς», που κάνουν τάχα «τολμηρές παραδοχές» για τις αιτίες του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος. Τι εννοούν ως «χρόνιες παθογένειες»; Τον τρόπο που έγινε η οικιστική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, την «αυθαίρετη δόμηση», τη συνύπαρξη δάσους - αστικού ιστού κ.λπ. «Μέσες - άκρες» υποστηρίζουν τελικά ότι φταίνε οι ίδιοι οι καμένοι που κάηκαν, επειδή τάχα «επέλεξαν» να μείνουν εκεί, επομένως δεν έχουν καμιά ευθύνη το κράτος και οι κυβερνήσεις. Αλήθεια, ποιοι αν όχι το κράτος και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις «έσπρωξαν» με διάφορους τρόπους λαϊκό κόσμο να αναζητήσει στέγη σε περιοχές χωρίς υποδομές; Ποιοι ανέχτηκαν ή και στήριξαν τη δράση διαφόρων αετονύχηδων που «έκοβαν» τη γη και πουλούσαν οικόπεδα σε «τιμές ευκαιρίας» εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του λαού για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του; Ποιοι κράταγαν για δεκαετίες σε ομηρία οικογένειες, τις στράγγιζαν με τέλη και πρόστιμα, τις μετέτρεπαν σε δεξαμενή ψήφων στο όνομα μιας «τακτοποίησης» των αυθαιρέτων κ.ο.κ.; Ποιοι χαράσσουν έναν χωροταξικό σχεδιασμό, που σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα, δίπλα ή και μέσα σε δασικές εκτάσεις, «συμβιώνουν» από σχολεία και κατοικίες μέχρι βιομηχανίες και κρατικές υπηρεσίες;

Η μεγάλη εικόνα όμως είναι αυτή που δίνει την απάντηση και αποκαλύπτει τον πραγματικό ένοχο: Την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη που απαγορεύει μια ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη φιλολαϊκή πολιτική στέγης, που μετατρέπει αυτήν τη ζωτική ανάγκη των εργαζομένων σε πανάκριβο εμπόρευμα. Που εν έτει 2022 κάνει «κανονικότητα» το αδιανόητο, να υπάρχουν ακόμα κατοικίες χωρίς αποχέτευση, χωρίς σύνδεση με το δίκτυο υδροδότησης, κι αυτό όχι σε κάποιο ορεινό απομονωμένο χωριό, αλλά μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στη Βορειοανατολική Αττική. Η ίδια, βέβαια, μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει τις θεαματικές μακέτες με τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό, τις πολυτελείς εγκαταστάσεις της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», τις μαρίνες για τα γιοτ κ.ο.κ. Επομένως, δεν είναι απλά κάποιες «παθογένειες» σε μια, κατά τα άλλα, «επιτυχημένη στρατηγική». Γιατί αυτή η στρατηγική της εμπορευματοποιημένης γης είναι όλη μια μεγάλη «ανοιχτή πληγή» που πια έχει κακοφορμίσει επικίνδυνα...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τίμησαν τους 14 εκτελεσθέντες από τους συνεργάτες των ναζί της Ευκαρπίας

 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των 14 «παλικαριών της Ευκαρπίας» όπως έχουν μείνει χαραγμένοι στη συλλογική μνήμη του λαού της περιοχής, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 14 εκτελεσμένων τον Ιούλη του 1944, 3 μήνες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από τους συνεργάτες των ναζί κατακτητών, τη συμμορία του διαβόητου Δάγκουλα, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Μάριο Παλάντζα, μέλος της ΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και προβολή ταινίας στην πλατεία των εργατικών κατοικιών του οικισμού «Μακεδονία» στην Ευκαρπία.

Στο μνημείο, χαιρετισμό απηύθυνε η Βέτα Παπαδοπούλου, ανιψιά του Κωνσταντίνου Μίλκογλου, που επιβίωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα και κοινοτική σύμβουλος Ευκαρπίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μεταξύ άλλων, η ίδια ανέφερε πως αυτές τις μέρες «πολλά θα ακουστούν για τη θυσία αυτών των αγωνιστών, όπως κάθε χρόνο. Ποτέ όμως δεν ακούστηκε ότι ετούτοι οι 14 άνθρωποι ήταν ΕΑΜίτες, ήταν κομμουνιστές ή φίλοι κομμουνιστών.

Αποκρύπτεται έως και διαστρεβλώνεται συνειδητά η ιστορική αλήθεια για το ποιος έκανε τη συγκεκριμένη μαζική εκτέλεση. (...) Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτέλεση έγινε από Ελληνες φασίστες, ντόπιους συνεργάτες του κατακτητή και της αστικής τάξης εκείνης της περιόδου, που έτρεμε στην ιδέα ότι ο λαός όχι μόνο θα τους διώξει αλλά θα πάρει την εξουσία στα χέρια του».

Ψηφιακές μπίζνες, φακέλωμα χωρίς όρια και απολύσεις με ... αλγόριθμους

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση και την αξιοποίηση διαφόρων «ψηφιακών τεχνολογιών» για την προώθηση της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», σύμφωνα με τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας και την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μεγάλων ομίλων.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή που ολοκληρώθηκε χτες, στο πρώτο μέρος, από τα άρθρα 5 ως 9, περιγράφεται ένα πλαίσιο που τάχα ρυθμίζει την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού, δηλαδή πότε, ποιοι και πόσοι απολύονται ή προσλαμβάνονται, με βάση έναν αλγόριθμο ο οποίος όμως θα επεξεργάζεται και θα έχει κριτήρια πολιτικά, φυλετικά, θρησκευτικά, κ.λπ. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση προσωπικών δεδομένων, ιδιωτικότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.