Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ Η παραπλάνηση πίσω από τις αναφορές για «σταδιακές αυξήσεις»



Μια από τις βασικές αιχμές της κυβερνητικής προπαγάνδας περί του επερχόμενου «τέλους των μνημονίων» και της «επιστροφής στην κανονικότητα» φαίνεται ότι θα αποτελέσουν οι διάφορες αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τον Αύγουστο του 2018.
 Πιο «προσεκτικά» στις δημόσιες δηλώσεις, πιο «γαλαντόμα» στις διάφορες «διαρροές», η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτήν την αιχμή να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους την προσδοκία ότι έχουν να περιμένουν οφέλη από την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων του κεφαλαίου, ακόμα περισσότερο ότι μπορούν μέσα από αυτόν το δρόμο να ελπίζουν σε μια πορεία σταδιακής αναπλήρωσης των τεράστιων απωλειών τους.

Κάπως έτσι, ήδη από το Δεκέμβρη του 2017, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις για μια «συζήτηση» για «ενδεχόμενη» και «υπό προϋποθέσεις» αύξηση του κατώτατου μισθού. Στα μέσα Φλεβάρη σε εκδήλωση του «Economist» εμφανίστηκε να δηλώνει: «Νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε με έναν προσεκτικό τρόπο μία σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος στη χώρα», σπεύδοντας να προσθέσει ότι η όποια παρέμβαση θα γίνεται πάντα σε συμφωνία με το κουαρτέτο. Στο ίδιο μήκος κύματος αξιοποιήθηκε στη συνέχεια η επίσκεψη της υπουργού στην Πορτογαλία και η εκεί συνάντησή της με τον ομόλογό της, για να πάρει, όπως λένε, «τεχνογνωσία» γύρω από τα Εργασιακά και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στην Πορτογαλία, μετά τη λήξη του εκεί μνημονίου.

Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστους!


 
Μετά την περίπτωση της Regeneron και των αδελφών της (Bayer και Sanofi) που δημοσιεύσαμε χτες επανέρχομαι σήμερα με μια δεύτερη «ιστοριούλα».
 
Η Chiesi πουλά φάρμακο 778 φορές ακριβότερα του κόστουςΑυτή τη φορά θα σας μιλήσω για ένα φάρμακο που για χρόνια παρασκεύαζαμε στο φαρμακείο του νοσοκομείου όπου εργαζόμουν με κόστος υλικών περίπου 0,3 ευρώ τα 10 ml.

Κάπου γύρω στο 1995 η Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου μας ζήτησε να παρασκευάσουμε διάλυμα καφεΐνης για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς άπνοιας πρόωρων νεογνών.

Η καφείνη, τότε, δεν κυκλοφορούσε από καμιά φαρμακευική εταιρεία ως έτοιμο σκεύασμα.

Προμηθευτήκαμε λοιπόν καθαρή καφεΐνη σε σκόνη και παρασκεύαζαμε (κάτω από άσηπτες συνθήκες) το στείρο διάλυμα που χρησιμοποιούνταν για ενδοφλέβια έγχυση ή για χορήγηση από το στόμα, όποτε υπήρχε περαστατικό στη Μονάδα νεογνών κι ήταν αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου.

Πλουτίζουν «ελέγχοντας» τις ζωές μας...


Αν ήξερες ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν τους έχεις δει ποτέ, που δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή σου, αλλά αυτοί ξέρουν τα πάντα για σένα, τα συναισθήματά σου, τα ενδιαφέροντά σου, τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη σου, την οικογένειά σου και τους φίλους σου, τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, τις συνήθειές σου, σελίδες στο διαδίκτυο που επισκέπτεσαι, τι ψάχνεις, σχόλια που κάνεις, τι μουσική ακούς, τι ταινίες και σειρές βλέπεις, πού διασκεδάζεις, τι αγοράζεις, τι τρως, κυριολεκτικά τα πάντα, πώς θα αισθανόσουν; Σίγουρα θα ένιωθες μια ταραχή, ίσως ταυτόχρονα και μια δυσπιστία, πως μάλλον στα λεγόμενά μας υπάρχει μια δόση υπερβολής... Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας, που «ελέγχουν» τις κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές, προσωπικές, καταναλωτικές μας συνήθειες, τις ειδήσεις και τις διαφημίσεις που βλέπουμε κ.ά. Είναι οι ιδιοκτήτες των γιγαντιαίων μονοπωλιακών ομίλων του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που τα κέρδη τους δεν μπορεί να τα διανοηθεί ανθρώπου νους...
 
Αμύθητα κέρδη γι' αυτούς...
 
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι κατέχουν τις εταιρείες - κολοσσούς («Google», «Facebook», «Apple», «Amazon» κ.ά.) που συγκαταλέγονται στις πιο επικερδείς παγκοσμίως; Πώς έγιναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο; Είχαν απλώς μια «καλή ιδέα», που τους γιγάντωσε και τους έφερε στη σημερινή κατάσταση;

Παζάρια...


Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το ενδεχόμενο στελέχη της πετρελαϊκής ΕΝΙ να συναντήθηκαν με τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, με τη μεσολάβηση μάλιστα της ιταλικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η γεώτρηση στο «οικόπεδο 3» της κυπριακής ΑΟΖ. Παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένες απαντήσεις δεν δίνονταν από το ιταλικό ΥΠΕΞ, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, έστω κι αν δεν έγιναν στο επίπεδο που λέει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο της συνάντησης στις 13 Φλεβάρη ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ιταλίας και Τουρκίας, στο Κουβέιτ, όπου ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί μια λύση «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου», ενώ οι δύο ΥΠΕΞ «συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα».