Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Στοχευμένα

 

Ο «εξορθολογισμός» στα επιδόματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, βάζοντας στο μπλέντερ από το επίδομα παιδιού μέχρι το επίδομα ανεργίας, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές από το κράτος, δηλαδή σε νέα χασούρα για τους δικαιούχους ακόμα και αυτών των γλίσχρων επιδομάτων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Ηδη ακούγεται ότι τα κριτήρια για το επίδομα παιδιού θα γίνουν πιο «στοχευμένα», προμηνύοντας νέους εισοδηματικούς κόφτες, ενώ όσοι είδαν κάποια αύξηση στον μισθό τους καλούνται ήδη να επιστρέψουν τις πρώτες δόσεις του επιδόματος, επειδή ξέφυγαν κατά μερικά ευρώ από το εισοδηματικό όριο της ...πείνας, που προβλέπει το επίδομα. Εκεί που παίζεται όμως το πιο «χοντρό παιχνίδι» είναι στο επίδομα ανεργίας, που θα δίνεται πλέον κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι μερικώς απασχολούμενοι, όπου η αναλογικότητα του επιδόματος προς τον μισθό οδηγεί σε παροχές - ψίχουλα, χαμηλότερα κι από αυτά που δίνει σήμερα η ΔΥΠΑ σε - ελάχιστους ούτως ή άλλως - ανέργους. Η προστασία των ανέργων θεωρείται «κόστος» για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να απαλλαγούν. Δεν διστάζουν μάλιστα να στοχοποιήσουν αισχρά ως «μπαταχτσήδες» και «τεμπέληδες» όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους και είτε δεν βρίσκουν μεροκάματο είτε αρνούνται να φορέσουν από μόνοι τους την ...μπάλα του κατάδικου, αποδεχόμενοι την οποιαδήποτε απασχόληση τους προτείνει η ΔΥΠΑ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Πρόστιμο θα βάλει ο γιαννιώτικος λαός στη δημοτική αρχή


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

 

Την απόφαση της δημοτικής αρχής να του επιβάλει πρόστιμο για ...αφισορύπανση στηλιτεύει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι η διοίκηση του δήμου στηρίζει τη  μεγαλοεργοδοσία του νομού και την κυβέρνηση «στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα των Ιωαννίνων και να παρεμποδίσουν τη δράση του».

«Κατανοούμε ότι τη δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ την ενοχλούν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου. Την ενόχλησε η μεγάλη συμμετοχή του γιαννιώτικου λαού στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οι χιλιάδες Γιαννιώτες στήριξαν έμπρακτα τα Λαϊκά Μαθήματα - τους απολυμένους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα τους αγώνες των σωματείων. Τους ενόχλησε η συμμετοχή χιλιάδων παιδιών και γονιών στη μεγάλη παιδική γιορτή στο Άλσος που αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις και ευθύνες της δημοτικής αρχής για την έλλειψη σε παιδικές χαρές (όσες υπάρχουν είναι σε κακό χάλι), σε ελεύθερους χώρους , σε έλλειψη δραστηριοτήτων για παιδιά. Τους ενοχλεί ότι με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι ολόκληρες γειτονιές της πόλης και χωριά του Λεκανοπεδίου μείνανε χωρίς νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τους ενοχλεί ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το γδάρσιμο του γιαννιώτικου λαού από τα ανταποδοτικά τέλη και το τσεκούρωμα από τα τιμολόγια ύδρευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει πως «ενοχλεί τη δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ότι διεκδικούμε σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά μας που πολλά στεγάζονται σε επικίνδυνα προπολεμικά κτίρια».

Εξω από τα πανεπιστήμια οι βιομηχανίες του πολέμου!

 



Το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει «μπροστινός» σε διαφημιστική καμπάνια του αμερικανικού μονοπώλιου, που θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα υποτροφιών | Ανακοίνωση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και του Συλλόγου Διδασκόντων

 

Τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προκαλεί η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου και στην αμερικανική εταιρεία - δολοφόνο «Lockheed Martin», από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής όπλων.

Οπως δηλώνει η ίδια η εταιρεία, το 96% των εσόδων της έρχονται από πωλήσεις F-16, F-35, επιθετικών ελικοπτέρων «Black-Hawk», αντιαρματικών πυραύλων «Javelin», πυραύλων «Hellfire» κ.ά. Πρόκειται δηλαδή για ένα μονοπώλιο του πολέμου, που αναζητεί συνεργασίες ανά τον κόσμο με πανεπιστήμια για να αποσπάσει την έρευνα σε τομείς του αντικειμένου και να την αξιοποιήσει στην παραπέρα ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η σύμβαση ανάμεσα στην αμερικανική πολυεθνική των όπλων και στο ΕΚΠΑ προβλέπει τη χρηματοδότηση υποτροφιών στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Για να εκκινήσει μάλιστα το πρόγραμμα, η πολυεθνική θα επιχορηγήσει μια μεγάλη εκδήλωση με «μπροστινό» το Πανεπιστήμιο, όπου θα διαφημίσει τη δολοφονική πραμάτεια της και θα στήσει δόκανο για τους μελλοντικούς υπότροφους ερευνητές.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Η «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της

 

Eurokinissi

Τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Υγείας ότι αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί και το προσωπικό των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «δημιουργική λογιστική» η οποία δεν μπορεί να κρύψει τη βαρβαρότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ για την Υγεία αφορούν παρεμβάσεις εναρμονισμένες με την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Το κόστος θα μετακυλίεται περισσότερο στον ασθενή, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε οι υποδομές του ΕΣΥ να γίνουν φιλέτο για τους επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο βιώνουμε στην περιοχή τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Στον ανεβασμένο ετήσιο προϋπολογισμό κάποιων νοσοκομείων αντανακλάται κυρίως η κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε υλικά και φάρμακα, καθώς και στα χρέη των νοσοκομείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από αγορά υπηρεσιών τις οποίες δεν καλύπτουν τα ίδια. Επομένως, οι αυξήσεις στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός δεν οδήγησαν σε βελτίωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών. Αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες άμεσες (ιδιωτική Υγεία) και έμμεσες (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα, την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, καθώς και τη μικρή αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που προέρχεται κυρίως από τα ασφάλιστρα των εργαζομένων.