Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Απ’ το Αιγαίο στη Βαλτική ένα μπεγλέρι δρόμος

 



Ακούγεται παρανοϊκό…να υπάρχει ένα αόρατο μπεγλέρι συμφερόντων, που να συνδέει στο παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σουντόκου, γεωστρατηγικά: την Ιαπωνία με τα νησιά ή τις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου,  τη Φινλανδία, τη Σουηδία, και με  την Τουρκία να πατάει το κουμπί του βέτο-εκβιασμού του νατοϊκού μίξερ που λέγεται Άλαντ ή Ώλαντ

Λέμε Δύση και δεν εννοούμε του ηλίου. Γιατί πώς αλλιώς θα χώραγε η Ιαπωνία, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου στο πιο κουλτουριάρικο, στη διάσκεψη των πενήντα χωρών που συγκεντρώθηκαν τις προάλλες για να στηρίξουν τις ουκρανικές… Θερμοπύλες. Έτσι το παλαιότερο κωμικόν «τι είδε ο Γιαπωνέζος», έχει μια εξαιρετική σημασία αυτή τη βδομάδα της «Αποκάλυψης», που αρχίζει με δεκαπλασιασμό των εδρών της Μαρί Λεπέν (συγγνώμη, από 8 στις 89 κάνει μάλλον έντεκα φορές απάνω), και κλείνει την Παρασκευή με τη νατοϊκή μάζωξη των αρχηγών κρατών, όπου εκτός των άλλων η ουκρανική τρίαινα θα μπηχτεί για τα καλά στην καρδιά του Αιγαίου. Ακούγεται παρανοϊκό, για όποιον πολίτη δεν έχει σπουδάσει και μάλιστα εξειδικευμένα διεθνείς σχέσεις,  να υπάρχει ένα αόρατο μπεγλέρι συμφερόντων, που να συνδέει στο παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σουντόκου, γεωστρατηγικά: την Ιαπωνία με τα νησιά ή τις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου,  τη Φινλανδία, τη Σουηδία, και με  την Τουρκία να πατάει το κουμπί του βέτο-εκβιασμού του νατοϊκού μίξερ που λέγεται Άλαντ ή Ώλαντ, στις δυο σκανδιναβικές  παραλλαγές προφοράς του.

«4ήμερη εργασία»: Μήπως το αφεντικό τρελάθηκε;

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εφαρμογή της «διευθέτησης» για την κατοχύρωση των ωραρίων - λάστιχο

 

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς
Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς
Πολύς ντόρος σηκώνεται το τελευταίο διάστημα με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την πιλοτική καθιέρωση της «4ήμερης εργασίας» σε μια σειρά χώρες και παρόμοια εγχειρήματα που λέγεται ότι θα δοκιμαστούν και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη είδηση αφορά εταιρείες αποκλειστικά στους χώρους των υπηρεσιών και της πληροφορικής και μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βεβαίως, και μόνο η επίκληση του παραδείγματος από άλλες χώρες, όπου κατά κανόνα η 4ήμερη εργασία δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφαρμογή της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, φανερώνει ότι κανένα αφεντικό δεν ...τρελάθηκε ξαφνικά. Από όλα τα σχετικά ρεπορτάζ και την καλλιεργούμενη «ανυπομονησία» για να «τρέξει» και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο μέτρο, γίνεται φανερή η προπαγανδιστική προσπάθεια να μετριαστεί η καθολική απόρριψη του νόμου - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που ψηφίστηκε πέρυσι τέτοιες μέρες και περιλαμβάνει και τη «διευθέτηση», όπως αυτή περιγράφεται σε σχετικές ευρωενωσιακές Οδηγίες. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήρθε να διευκολύνει τους εργοδότες στην εφαρμογή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας που ήδη προβλεπόταν από προηγούμενους νόμους. Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους μέχρι και 10 ώρες τη μέρα για μια περίοδο την οποία αποκαλούν περίοδο αυξημένης απασχόλησης. Αυτήν την περίοδο οι ώρες εργασίας επιπλέον του 8ωρου είναι απλήρωτες, και σε επόμενη φάση θα «αντισταθμιστούν» με ρεπό σε μια περίοδο «μειωμένης απασχόλησης».

Λεγεωνάριοι... του παρασκηνίου

 

Κοινό μυστικό είναι πλέον ότι στο πλευρό του ουκρανικού στρατού πολεμούν και «εθελοντές» από χώρες της Δύσης. Η αιχμαλωσία πολλών εξ αυτών από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο δεν τροφοδοτεί τις ουκρανικές δυνάμεις μόνο με στρατιωτικό υλικό, αλλά και με έμψυχο, στην πλειοψηφία τους μισθοφόροι, που μετακινούνται βέβαια οργανωμένα προς την Ουκρανία και τη γραμμή του πυρός. Μόλις πρόσφατα δύο Βρετανοί αιχμάλωτοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ, ενώ άλλοι δύο Αμερικανοί, που είχαν πάει στην Ουκρανία ως μισθοφόροι, αγνοούνται εδώ και μια βδομάδα, με πιθανότερο σενάριο να έχουν αιχμαλωτιστεί. Δημοσιεύματα εμφανίζουν ως και 55 χώρες να συμμετέχουν με εθελοντές στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτω από την ομπρέλα μιας «Λεγεώνας» που συγκρότησε γι' αυτόν τον σκοπό η κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία, κατά δήλωσή τους, χρηματοδοτείται και από «δυτικούς χορηγούς». Είναι φανερό ότι ο πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας παίρνει ολοένα και πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, με την αποστολή όπλων και «εθελοντικών» στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν βέβαια και τη χώρα μας, η οποία συμμετέχει φανατικά στην αποστολή στρατιωτικού υλικού και στον συνολικότερο σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής περικύκλωσης της Ρωσίας, με τις αμερικάνικες βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη και αλλού. 'Η μήπως δεν είναι μόνο αυτά; Αναρωτιόμαστε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες είχαμε γράψει για την περίπτωση κάποιων εταιρειών «φύλαξης πλοίων», οι οποίες στρατολογούν κόσμο από τη χώρα μας για να τους στείλουν ως μισθοφόρους στρατιώτες στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Οι «στόχοι» τους είναι κυρίως απόστρατοι των Ειδικών Δυνάμεων και άλλοι πρώην στρατιωτικοί, που γνωρίζουν από ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις. Στην Ουκρανία φτάνουν μέσω Πολωνίας, με την κάλυψη του Ερυθρού Σταυρού, που τους παρουσιάζει ως προσωπικό για τη μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων. Ρωτούσαμε τότε την κυβέρνηση αν γνωρίζει κάτι για όλα αυτά, αλλά απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει. Εκτός αν πρέπει να περιμένουμε να ακουστεί και το όνομα κανενός Ελληνα «εθελοντή» στις λίστες των αιχμαλώτων ή και σκοτωμένων, για να «πέσει φως» στο παρασκήνιο της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Ως εδώ! Απάντηση στην ακρίβεια θα δώσουμε μαζί!»

 

 

Δύο αφίσες που καλούν σε αγώνα και διεκδίκηση ενάντια στο κύμα ακρίβειας, διακινούνται και τοιχοκολλούνται σε όλη τη χώρα από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

«Ως εδώ! Απάντηση στην ακρίβεια θα δώσουμε μαζί!», είναι το σύνθημα της μίας αφίσας που καλεί τον λαό να διεκδικήσει:

1. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης με γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

2. Επιδότηση ενοικίου στις λαϊκές οικογένειες και τους νέους.

3. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο ΛΑΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η ελπίδα, η προοπτική
 
 

«Η ενδεχόμενη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας (...) θα ολοκληρώσει την επιστροφή της Ελλάδας στο τακτικό πλαίσιο οικονομικής εποπτείας. Αυτό σημαίνει ότι η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας, όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας».

* * *

Και μόνο αυτό το απόσπασμα από την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όπου αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, «μετά από 12 χρόνια», όπως έσπευσε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση, δείχνει ότι η χώρα μας πράγματι «επιστρέφει».

Πού επιστρέφει όμως; Στο καθεστώς των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ. Δηλαδή, των μόνιμων μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης των δημοσιονομικών - οικονομικών πολιτικών και των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που περνούν νέες θηλιές στον λαιμό του λαού.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση Μακρόν, δεν είναι διέξοδος οι εφεδρείες του κεφαλαίου

 

  Πηγή: Associated Press

 

«Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον -κάθε φορά- κυβερνητικό διαχειριστή της» τονίζει σε σχόλιο για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφέρει:

«Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών -με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη μεγάλη αποχή- αναδεικνύει όχι μόνο την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μακρόν, αλλά και ότι διέξοδο για το γαλλικό λαό δεν μπορούν να αποτελέσουν οι εφεδρείες του κεφαλαίου, είτε μέσω της αποκρουστικής ακροδεξιάς της Λεπέν είτε μέσω της αναπαλαίωσης της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας τύπου Μελανσόν.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Γιατί τέτοιο θάψιμο;

 

 

Για δύο μέρες πάνω από 2000 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα βρέθηκαν στη Δραπετσώνα και συζήτησαν για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος.

Για δύο μέρες, στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι από 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις, και πιο συγκεκριμένα από 20 Εργατικά Κέντρα, από 15 Ομοσπονδίες, από εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα, μαζί με 66 οργανώσεις συνταξιούχων βρέθηκαν ύστερα από χρόνια στον ίδιο χώρο και αντάλλαξαν πείρα από τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες της πάλης των εργαζομένων.

Μέσα σε δύο μέρες έγιναν πάνω από 100 τέτοιες ομιλίες.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Εδώ είναι η ελπίδα, η εγγύηση για ένα κίνημα χειραφετημένο από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους! (ΦΩΤΟ)

 

 

«Η ελπίδα για την εργατική τάξη και του συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκεται εδώ!» τόνισε ο Γιώργος Πέρρος στο κλείσιμο των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ.

«Η εικόνα εκατοντάδων νέων σε ηλικία συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών, πρωτοπόρων οργανωτών της πάλης των συναδέλφων τους, οι οποίοι γέμισαν δύο μέρες τώρα τη Δραπετσώνα με ζωντάνια, ενθουσιασμό είναι απόδειξη πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ελπίδα, είναι το μέλλον» σημείωσε.