Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

"…Δια την τήρησιν λοιπόν της δημοσίας ησυχίας και ασφαλείας...."




 1η Μαρτη 1943 εκτελέστηκαν 
46 κομμουνιστές
 
Από τις αρχές του 1943 έχουμε μία γοργή ανάπτυξη τους κινήματος της ΕΑΜικής αντίστασης στη χώρα μας, στην ανάπτυξη ιδιαίτερα του ένοπλου χαρακτήρα της μέσω του ΕΛΑΣ γεγονός που οδηγεί στην ένταση της τρομοκρατίας από μέρους των δυνάμεων κατοχής (στη συνέχεια θα έχουμε και τις περίφημες «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις») που
συνοδεύεται ταυτόχρονα από την όξυνση της αντικομουνιστικής προπαγάνδας.

Στην εφημερίδα «Νέα Ευρώπη» στις 2 Μαρτίου 1943 δημοσιεύεται η παρακάτω γνωστοποίηση :

«Προς τους κατοίκους της Μακεδονίας

Μια εγκληματική κλίκα που τιτλοφορείται «Κομουνιστική Κεντρική Επιτροπή» δια προκηρύξεως της προς τον gnostopoiisiπληθυσμόν εκάλεσε τούτον εις ανυπακοήν απέναντι των διαταγών των δυνάμενων κατοχής  εις σαμποτάζ και εις επανάστασιν νε συνεργασία μετά των εις τα όρη ευρισκομένων κομμουνιστικών συμμοριών.

Το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο κοστίζει μόλις ένα ευρώ!



Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνεια που μπορεί να νοιώσει άνθρωπος, από το να κατεβαίνει ηλιόλουστη μέρα απεργίας – πόσο δε μάλλον Πρωτομαγιά – στο κέντρο, με το Ρίζο διπλωμένο στα 4 να περισσεύει στην τσέπη και την αριστερή γροθιά υψωμένη στον ήλιο να φωνάζει για το δίκιο του εργάτη…

Εδώ και χρόνια τα δελτία ειδήσεων των αστικών καναλιών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο φτήνιας και λαϊκισμού, έχουν διανθιστεί με άφθονο πορνό, ενδιάμεσες διαφημίσεις, κατ’ όνομα ειδήσεις που αφορούν στα ριάλιτι των καναλιών, άχρηστα κοσμικά νέα και ροζ κουτσομπολιά και σαφώς πολλά πλάνα αίματος. Όλα αυτά πιστά στο περίφημο τρίπτυχο “αίμα-στέμμα-σπέρμα” το οποίο κλήθηκαν να υπηρετούν πιστά δια παντός τα ΜΜΕ. Η κάβα ειδήσεων που γεμίζει τον κενό χρόνο ελλείψει άλλων πιο εμπορικών νέων περιλαμβάνει και το κλασικό παράδειγμα ενός μαινόμενου ηλικιωμένου ζευγαριού του οποίου διέρρηξαν το σπίτι και πλέον ελλείψει αστυνόμευσης σκέφτεται να αγοράσει ένα όπλο και να πάρει το νόμο στα χέρια του. Στην Ομόνοια άλλωστε μπορεί κανείς να προμηθευτεί ένα όπλο στα στέκια της μαύρης αγοράς έναντι περίπου 3.000€.

«Ενωτικά ψηφοδέλτια» – Αναγκαιότητα ή ο φερετζές των αστικών κομμάτων και παρατάξεων;




Ένα άρθρο περί “ανεξάρτητων συνδιασμών” που γράφτηκε στη Χίο αλλά διαβάζεται παντού…

Το τελευταίο διάστημα και κυρίως στα χωριά μας ή στις έδρες πρώην δήμων, όλο και πιο συχνά κατατίθεται στην πολιτική συζήτηση η πρόταση για «ενωτικά ψηφοδέλτια». Η πολιτική της βάση δεν είναι έωλη, αφού πατά πάνω στα σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα δεκαετιών, που έχουν κυριολεκτικά διαλύσει τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες νιώθουν άθυρμα κεντρικών αποφάσεων, που ούτε τις γνωρίζουν ούτε ποτέ ρωτήθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή νιώθουν και αντιλαμβάνονται το μαρασμό στον τόπο τους, με μόνη ευμάρεια αυτή των αριθμών-εκατομμύρια ρέουν από το ΕΣΠΑ- και αυτή των κάθε φορά ιλουστρασιόν φυλλαδίων με έργα των υποψήφιων δημάρχων και Περιφερειαρχών του αστικού τόξου, ανεξαρτήτως αν είναι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο αν μπορεί να υπάρξει» ενωτικό, ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», που θα συγκρουστεί με τα προβλήματα. Προβλήματα, που έχουν βαθιές ταξικές ρίζες στις ακολουθούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων.

Θα ψηφίσω ένα καλό . . . παιδί»






Από iraklis3 στο Μαρ 1, 2019 Απόψεις
 
Γράφει ο Γιάννης Βεντούρας //

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει μια κουβέντα σαν την παρακάτω: «Εγώ θα ψηφίσω τον … κουμπάρο μου»,

ή «θα ψηφίσω τον ξάδελφό μου που κατεβαίνει υποψήφιος σύμβουλος»,
ή ότι «ή μισή οικογένεια θα ψηφίσει τον κουμπάρο και η άλλη μισή τον θείο για να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν»,

ή τέλος «εγώ θα ψηφίσω ένα καλό παιδί, που δεν είναι λαμόγιο και φαίνεται τίμιος».

Ο καθένας τους όμως, όταν εκλεγεί, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και να διαχειριστεί τα θέματα που αφορούν τον δήμο, την περιφέρεια, το ίδιο το κράτος. Όλες τους οι αποφάσεις θα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, επειδή όλα τα θέματα έχουν πολιτικό υπόβαθρο, έχουν σχέση με την εφαρμογή κάποιου νόμου ή την άρνηση εφαρμογής του.

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο κατά των μελών και φίλων του ΚΚΕ για το μνημείο στο Καλπάκι


Από την κινητοποίηση έξω από τα Δικαστήρια 
 
Από την κινητοποίηση έξω από τα Δικαστήρια

Αθωώθηκαν πανηγυρικά τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθώς είχαν συλληφθεί στις 2 Ιούλη 2017 -ύστερα από κλήση του δημάρχου Πωγωνίου- κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση της τιμητικής πλακέτας της ΚΝΕ προς τιμήν των κομμουνιστών φαντάρων και ναυτών μελών της ΟΚΝΕ, που βασανίστηκαν, αλλά έμειναν αλύγιστοι την περίοδο 1924-1934 στον «Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου».

Το έωλο κατηγορητήριο της «καταπάτησης δημόσιας έκτασης», το οποίο κινήθηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία, κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα από την έναρξη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα όλοι οι «κατηγορούμενοι» να αθωωθούν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια, καταγγέλλοντας τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «που δίνεται συνέχεια σε μια τέτοια δίωξη εναντίον στελεχών και φίλων του ΚΚΕ», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Χουβαρντάδες


Ως «εθνική» ευεργεσία και κοινωνική ευαισθησία επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το «φιλοδώρημα» που είπαν να δώσουν οι εφοπλιστές με το «συνυποσχετικό» που υπέγραψαν με την κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα με θράσος από το λαό να πει κι «ευχαριστώ», αφού, όπως υπενθύμισε, το αστικό Σύνταγμα πολύ απλά απαγορεύει οποιαδήποτε επιβάρυνση των... εθνικών ευεργετών. Για να δείτε δε πόσο «μεγαλόψυχοι» είναι οι εφοπλιστές όταν προσπαθούν να φτιάξουν κοινωνικό προφίλ για να κρυφτούν η άγρια εκμετάλλευση στα καράβια και τα δεκάδες προνόμια και φοροαπαλλαγές που μασουλάνε, αξίζει να παραθέσουμε εδώ μια από τις διατυπώσεις της συμφωνίας: «Η καταβολή της νέας οικειοθελούς παροχής εξαντλεί για το παγκόσμιο εισόδημα από τα μερίσματα των πλοιοκτητριών της προηγούμενης παραγράφου, κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών προσώπων από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος, κράτηση ή οποιαδήποτε άλλη φορολογικής φύσης επιβάρυνση, καθώς και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Ολα αυτά πάντα για τα φυσικά πρόσωπα, χώρια δηλαδή τον αμύθητο πλούτο που συγκεντρώνουν στις εταιρείες τους, σε μετοχές, σε οφσόρ και για τα οποία εννοείται ότι δεν δίνουν και δεν παίρνουν λογαριασμό. Με δυο λόγια, με ένα εθελοντικό φιλοδώρημα της τάξης των 40 εκατομμυρίων συνολικά, όσα περίπου βγάζουν σε ένα... λεπτό, οι εφοπλιστές «καθαρίζουν» από κάθε άλλη υποχρέωση και φόρο, την ώρα που ο λαός «καταθέτει» με το ζόρι δισ. ευρώ στα ταμεία της φοροληστείας που γίνονται προνόμια, επιδοτήσεις και πακέτα για τους εφοπλιστές και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες. Αλλά έτσι είναι, άμα είναι χουβαρντάς ο άνθρωπος...

Ο νόμος της βαρύτητας και η τυφλή δικαιοσύνη



Πόση εξυπνάδα και πόση παρατηρητικότητα νομίζεις ότι χρειάζεται για να βγάλουμε ένα νόμο (στο μυαλό μας ντε) και για σας και για τις αποφάσεις σας και για τα ματάκια της πουτάνας (πουτάνα: χαιδευτικό. Βγαίνει από το “αντικειμενική”) της δικαιοσύνης σας που πηδιέται μ’ όποιον δίνει τα πιο πολλά… κύριε δικαστή;

ΚΥΡΙΕ ΔΙΚΑΣΤΗ,

Κάποιοι κάποτε παρατήρησαν ότι αν άφηναν μια πέτρα από ψηλά, αυτή έπεφτε κάτω. Αν σκώτωναν μια πάπια “στο φτερό” με το τόξο και το βέλος κι αυτή έπεφτε προς τα κάτω. Τα μήλα όταν έπεφταν από το δέντρο πήγαιναν κατακόρυφα προς τα κάτω. Η βροχή και το χαλάζι πάντα έπεφταν προς τα κάτω.

Με τον καιρό λοιπόν και με τις πολλές φορές που είδαν το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται, άρχισαν να κάνουν και… προβλέψεις. Και τότε κάποιοι πιο έξυπνοι βρήκαν το νόμο της βαρύτητας. Και κατάλαβαν καλύτερα την αιτία του φαινομένου.

Μπαμπούλας


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για το αντίθετο, η ρύθμιση που προωθεί για τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνεννόηση με τραπεζίτες και «θεσμούς», οδηγεί σε ένταση των εκβιασμών και των απειλών στα λαϊκά νοικοκυριά να κόψουν και από τα απολύτως αναγκαία, για να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Εκτός από τον μπαμπούλα της έξωσης και των πλειστηριασμών, που παραμονεύει στη γωνία για τους περισσότερους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αποκλειστούν από οποιαδήποτε ρύθμιση και «προστασία», εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων που μειώνονται κι άλλο, όπως γινόταν άλλωστε κάθε χρόνο και με τον «νόμο Κατσέλη».

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά χτες ο «Ριζοσπάστης», ένα «προνομιούχο» ζευγάρι χωρίς παιδιά θα αντιμετωπίσει άμεσα τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του, αν το εισόδημά του ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ το μήνα, που σημαίνει μισθός 750 ευρώ για καθέναν από τους δύο! Από κει και πάνω, κάηκες!

Η ... γενναιοδωρία εφοπλιστών - κυβέρνησης




Ολόκληρη δημαγωγική καμπάνια, με φιέστες στο Μέγαρο Μαξίμου, έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για κάποιες πενταροδεκάρες που δέχτηκαν να προσφέρουν οι εφοπλιστές ως εθελοντική συνδρομή, υπογράφοντας σχετικό «συνυποσχετικό» με τον πρωθυπουργό. Τι προβλέπει όμως η συμφωνία για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Οτι οι εφοπλιστές θα προσφέρουν οικειοθελώς και επ' αόριστον το 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των φυσικών προσώπων. «Τρέχα γύρευε», δηλαδή, αφού ουδείς μπορεί να υπολογίσει σε τι ποσό αντιστοιχεί αυτό το 10%, αλλά και ποια μπορεί να είναι τα φυσικά πρόσωπα, αφού πρόκειται για Ανώνυμες Εταιρείες. Αστικά ΜΜΕ έσπευσαν να κάνουν λόγο για 75 εκατ. ευρώ που θα εισρέουν κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, στο κείμενο του «συνυποσχετικού» γίνεται αναφορά για 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα χρήματα αυτά είναι κόκκος στην άμμο των κερδών τους, ενώ είναι αμφίβολο αν θα τα καταβάλλουν κιόλας. Αλλωστε, έχουν δώσει δείγμα γραφής από το ανάλογο «συνυποσχετικό» που είχαν υπογράψει προηγούμενα με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβλεπε ότι την τριετία 2014 - 2016 θα κατέβαλλαν 420 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2016, από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του ΚΚΕ, αυτό που είχαν καταβάλει τελικά ήταν 85 εκατ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν έδωσαν κάποιο ποσό στη συνέχεια. Και να σκεφτεί κανείς ότι το ποσό για το οποίο δεσμεύονταν οι ...φιλεύσπλαχνοι εφοπλιστές, αναλογούσε σε περίπου 20 ευρώ τη μέρα ανά μονάδα πλοίου!