Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

«Κερδισμένους» και «χαμένους» ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα ψάχνουν τα επιτελεία τους με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.


Υποθήκες

«Κερδισμένους» και «χαμένους» ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα ψάχνουν τα επιτελεία τους με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. «Πονοκέφαλος για τη ΝΔ οι διεργασίες στα δεξιά της» ισχυρίζονται οι μεν, «η στάση της κυβέρνησης ενώνει την πατριωτική δεξιά» γράφουν οι άλλοι, περιλαμβάνοντας σε αυτές τις δυνάμεις και τη ΝΔ. Αλλοι βλέπουν πρόβλημα στο «Κίνημα Αλλαγής» να ασκήσει «διμέτωπη κριτική» σε κυβέρνηση και ΝΔ, αφού δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ολοι μαζί προσπαθούν να διαχωριστούν από τον παραληρηματικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής, ενώ αποτέλεσαν το ακροατήριο εμετικών συνθημάτων και σοβινιστικών «αναλύσεων» από τον Φράγκο Φραγκούλη και τους άλλους ομιλητές. Πού συγκλίνουν όλοι, ανεξάρτητα από το αν συντάσσονται με το ρεύμα του κοσμοπολιτισμού ή αν ενισχύουν άμεσα και έμμεσα το εθνικιστικό μπλοκ; Στο γεγονός ότι αποδέχονται την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα στη διευθέτηση του ζητήματος. Στο ότι δεν αμφισβητούν, αντίθετα στηρίζουν ο καθένας από τη θέση του τα «οράματα» της ελληνικής αστικής τάξης, να αποτελέσει σημαιοφόρο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, διεκδικώντας για την ίδια τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Από εκεί και πέρα, οι πολιτικές διεργασίες με «καταλύτη» το ονοματολογικό και την αντιπαράθεση για το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με επάρκεια, είναι κάτι που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, μιας και παραμένουν μεγάλες εκκρεμότητες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, κυρίως στο κομμάτι του φάσματος δεξιά της δεξιάς. Με άλλα λόγια, το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του φαίνεται πως εγγράφει υποθήκες για το άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ.

Ούτε κουβέντα για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών



Με μια δισέλιδη συνέντευξη στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, η οποία, «όλως τυχαίως», δόθηκε μία μέρα πριν ξεκινήσει το στήσιμο των αγροτικών μπλόκων σ' όλη τη χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, επιχειρεί ν' απαντήσει στα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις που θέτουν οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες, με στόχο, βεβαίως, όχι την ικανοποίησή τους, αλλά να τα αποδομήσει, εμφανίζοντάς τα ως αστήρικτα, υπερβολικά και, εν πολλοίς, άδικα. Κοντολογίς, ο υπουργός στη συνέντευξή του υπερασπίστηκε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών, τους οποίους προσπαθεί να παραπλανήσει, με άμεσο στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Απ' αυτήν την άποψη, τα μπλόκα που στήνονται από Δευτέρα και ο συνολικότερος σχεδιασμός του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος δίνουν απάντηση και δείχνουν το δρόμο για τη μικρομεσαία αγροτιά. Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά επιχειρήματα του υπουργού.

Να δεις τι σου 'χω για μετά


Πηγή: Eurokinissi

Η προετοιμασία του επόμενου γύρου της αντιλαϊκής επίθεσης και της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης» κυριάρχησε στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, όπου βέβαια η κυβέρνηση πήρε και τα σχετικά συγχαρητήρια για τον αντιλαϊκό της «οίστρο», που σαρώνει στο διάβα του κατακτήσεις της εργατικής τάξης και κοινωνικά δικαιώματα για να ανοίξει δρόμους κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Στη φάση αυτή, βέβαια, ξεχωρίζει το ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου κι εδώ το κυβερνητικό παραμύθι της «προστασίας» της λαϊκής κατοικίας καταρρέει μπροστά στη βασική ανάγκη του κεφαλαίου για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ώστε να τροφοδοτήσει με φτηνό δανεισμό τους επιχειρηματικούς ομίλους.