Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Είναι ο εμπαιγμός, ηλίθιε




Είναι ο εμπαιγμός, ηλίθιε – του Νίκου Μπογιόπουλου

 



Υπάρχουν ψέματα και ψέματα. Υπάρχει προπαγάνδα και προπαγάνδα. Υπάρχουν «δράκοι» και «δράκοι». Ενίοτε, όμως, εμφανίζεται και εκείνη η κατηγορία του ολότελα, του απύθμενα, του απροσμέτρητα ψεύτικου… ψεύδους. Μιλάμε για εκείνο το ψεύδος που είναι τόσο καταφανές ώστε η όποια ενασχόληση μαζί του να ενέχει τον κίνδυνο – και μόνο εκ του γεγονότος ότι ασχολείσαι μαζί του – να του δόσεις υπόσταση. Τέτοια είναι η περίπτωση του ψεύδους που τιτλοφορείται «έξοδος από το Μνημόνιο».

Εν γνώσει του παραπάνω κινδύνου, ας δούμε, κατ΄ αρχάς τα δεδομένα. 

***

Πρώτο: Το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα για την περίοδο 2018-2022 περιλαμβάνει: 

α) Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα: 2018: 3,56% του ΑΕΠ, 2019: 3,96%, 2020: 4,15%, 2021: 4,53%, 2022: 5,19%. Με βάση την εκτίμηση για το ΑΕΠ, μόνο το 2022 τα περίφημα πλεονάσματα προσδιορίζονται στα 10,8 δισ. ευρώ! Με άλλα λόγια: Την περίοδο 2018 – 2022 (δηλαδή πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη «έξοδο» από τα μνημόνια) τα πάλαι ποτέ «ματωμένα» πλεονάσματα μέσω της ληστρικής φορολογίας αθροιστικά ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ!

Δίχως πάτο


Από τους πιο ...περιζήτητους τεχνοκράτες, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ήταν ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, καθώς συνεντεύξεις και άρθρα του φιλοξενήθηκαν σε διάφορες εφημερίδες, με αφορμή το «τέλος» του τρίτου μνημονίου. Αν κάτι ξεχωρίζει απ' όσα είπε και έγραψε είναι η προσπάθεια να φορτώσει κι αυτός την καπιταλιστική κρίση στο λαό, που τάχα ζούσε «πάνω από τις δυνατότητές του», για να δικαιολογήσει και μ' αυτόν τον τρόπο τις αιματηρές θυσίες που του επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Το δεύτερο που έχει αξία είναι η επισήμανση του Ρέγκλινγκ ότι οι προψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά και ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις περικοπές αυτές, στο πλαίσιο του «δημοσιονομικού χώρου» από τις υπεραποδόσεις των πλεονασμάτων. Το τρίτο, επίσης σημαντικό, είναι η «αισιοδοξία» του Ρέγκλινγκ ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» επειδή τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης «είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος του ESM». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος κι αν αναδειχθεί σε κορμό της επόμενης κυβέρνησης, τα όσα αντιλαϊκά έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο μέτρων και στόχων για μετά το «τέλος των μνημονίων» θα εφαρμοστούν «κανονικά και με το νόμο», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Που σημαίνει ότι δεν έχει πάτο το βαρέλι των θυσιών για το λαό...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ


Η δήθεν «νέα εποχή» βασίζεται στα «αποκαΐδια» των δικαιωμάτων του λαού


Σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση "εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν", ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν "νέα εποχή" βασίζεται πάνω στα "αποκαΐδια" των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας.

«Τέλος των μνημονίων»: Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;










Από atexnos3 στο Αυγ 20, 2018 Πολιτική

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο» και το «τέλος των μνημονίων». Με ξεδιάντροπα επικοινωνιακά τεχνάσματα, εν’ όψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ισχυρίζονται ότι «η εποπτεία τελειώνει» και πως η «χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα». 

Ποιόν νομίζουν ότι κοροϊδεύουν άραγε; Πόση πολιτική ξετσιπωσιά χρειάζεται για να επιχειρούν να σερβίρουν στους εργαζόμενους τέτοιο απατηλό αφήγημα; 

Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στα αποκαϊδια της- μνημονιακής- πολιτικής της. Παρουσιάζει ένα κάλπικο «success story» επιχειρώντας να κρύψει την αποκρουστική πραγματικότητα του «μεταμνημονιακού μνημονίου», των μνημονίων διαρκείας της Ε.Ε. και των λοιπών μόνιμων μηχανισμών εφαρμογής και εποπτείας της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που θα συνεχίζει να φορτώνει βάρη στους εργαζόμενους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. 

Βαφτίζει «νέα εποχή» το «μεταμνημονιακό μνημόνιο»


Οι κυβερνητικές φιέστες που αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν κρύβουν το μεταμνημονιακό μνημόνιο για το λαό
Eurokinissi
Οι κυβερνητικές φιέστες που αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν κρύβουν το μεταμνημονιακό μνημόνιο για το λαό
Την «ολική επαναφορά» όλης της κάλπικης κυβερνητικής προπαγάνδας, με αιχμή την προσπάθεια να κρυφτεί το «μεταμνημονιακό μνημόνιο» που είναι εδώ για το λαό και το οποίο συνθέτουν οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που διατηρούνται και επεκτείνονται καθώς και τα πρόσφατα συμφωνημένα αντιλαϊκά μέτρα για τα επόμενα πολλά χρόνια, σηματοδότησε η χτεσινή ημερομηνία του τυπικού τέλους του 3ου μνημονίου.
 Εν αναμονή του διαγγέλματος σήμερα απ' τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τον τόπο απ' τον οποίο θα γίνει να κρατείται μυστικός και λόγος να γίνεται για την Ιθάκη για τον προφανή συμβολισμό, το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας έδωσαν τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικά στελέχη όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναφέροντας τα περί «τέλους της επιτροπείας», την ώρα που μόνιμη θα είναι η «εποπτεία» των λαϊκών αναγκών, και της «σταδιακής» υποτίθεται αποκατάστασης ορισμένων από τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στους στόχους του οποίου για το επόμενο διάστημα προσπαθούν να στρατεύσουν και πάλι το λαό. Την ίδια ώρα βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους κεφάλαιο και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ότι δεν θα υπάρξει κανένα «πισωγύρισμα» στη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια», όπως λέγεται η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας.