Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ PODCAST TΟΥ 902.GR #38 - Οι απαγορευμένες λέξεις του πολέμου

 

 
 

Βομβαρδισμοί που αναφέρονται ως «εκρήξεις». Βομβαρδισμοί που καταγγέλλονται χωρίς να καταγγέλλονται οι... βομβαρδιστές. Κατοχικός στρατός που ασκεί «δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Κατοχή. Ποια κατοχή; Εμπλοκή στον πόλεμο. Ποια εμπλοκή;

Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάποια φανταστικά σενάρια. Είναι η «ενημέρωση» που παρέχεται από τα αστικά ΜΜΕ για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Αντάρτικη ιατρική και αρχαιολογία του εμφυλίου πολέμου, μνημοκτονία και ανάκτηση

 

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ TOY ΔΣΕ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ

Μία ομάδα εθελοντών εργατών, αρχιτεκτόνων, οικοδόμων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων και άλλων μελών του ΚΚΕ ανέλαβε, μετά το 2021, και πέτυχε να εντοπίσει την ακριβή θέση του θρυλικού Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Εχουν γραφτεί, από την αρχή σχεδόν αυτού του επικού εγχειρήματος εντοπισμού, ανασκαφής και ανάδειξης του σπάνιου μνημείου, μερικά εντυπωσιακά άρθρα με σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες δεν θα ήθελα να επαναλάβω. Γι' αυτό θα στοχαστώ σε ό,τι πιο επίκαιρο για την επιστήμη και την πολιτική ενέχει στη σημερινή συγκυρία το συγκεκριμένο εγχείρημα που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά τον περασμένο Ιούλη.

ΙΑΤΡΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Νοσοκομείο του ΔΣΕ είναι ένα ανήκουστο προϊόν τόσο από την άποψη της επικής του κλίμακας (δεκάδες θάλαμοι που εκτείνονται σε επάλληλες ζώνες αναβαθμών μέσα στο δάσος) όσο και από την άποψη χρόνου ολοκλήρωσης (μόλις ενός μηνός). Αποτελεί το μοναδικό δείγμα μόνιμης υποδομής σημαντικού μεγέθους που κατασκεύασε από το μηδέν ο ΔΣΕ στον Γράμμο κατά τα 3 χρόνια της πολεμικής του δράσης.

Στο Βίτσι επίσης υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το έπος συνέβη στη σφαίρα της ιατρικής. Πέρα από τις στρατιωτικές της χρήσεις, οι πολιτικοί και κοινωνικοί συμβολισμοί της ιατρικής είναι και σε αυτήν την περίπτωση αναπόφευκτοι: Οι αντιλήψεις των κομμουνιστών για την ιατρική ήταν και εξακολουθούν να είναι εμβληματικές αυτού του ανώτερου ανθρωπισμού που διακρίνει τον κοινωνικό τους οραματισμό από τον κυνικό απανθρωπισμό των διαφόρων παραλλαγών της ταξικής ιατρικής στη Δύση.

Δημήτρης Παναγούλης – Το Ισραήλ στην Αυτοάμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Ένα βίντεο – ρεπορτάζ με επαρκή στοιχεία για τον τωρινό και τον διαχρονικό πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

🎬 Σενάριο | Κυβέρνηση Ισραήλ & Δυτικές Κυβερνήσεις

❌ Σήμανση | Απαραίτητη η λαϊκή συναίνεση

📋 Επιμέλεια | Δημήτρης Παναγούλης

▶️ Κεφάλαια | Το Ισραήλ στη Γάζα – Το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους – Το Ισραήλ στην Παλαιστίνη – Το Ισραήλ στην κυβέρνηση – Το Ισραήλ στις 10 Οκτωβρίου 2023 – Το Ισραήλ στις 10 Απριλίου 1826

 

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Καταγγέλλει την καταψήφιση των ψηφισμάτων αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης και για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών από το δημοτικό συμβούλιο.

 

 



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25ης Οκτώβρη,  ο δημοτικός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" κατέθεσε ψήφισμα αλληλεγγύης, προς τον λαό της Παλαιστίνης και καταδίκης του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, καθώς και των ΕΕ, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεων που το στηρίζουν.

 Την ώρα που χιλιάδες λαού σε όλον τον κόσμο  , διαδηλώνει εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο Λαό της Παλαιστίνης, η στάση των δημοτικών συμβούλων  ήταν να το καταψηφίσουν με τα ίδια επιχειρήματα που βάζουν και τα κόμματα τους που αποποιούνταν προεκλογικά.    

Εμείς θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον λαό της Παλαιστίνης και καλούμε τον λαό της πόλης μας να βρεθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας!