Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Πάρτι κερδών οι όμιλοι, κόβει από βασικές ανάγκες ο λαός

 

ΑΝΟΔΟΣ 58,5% ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Εκτίναξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων για μια ακόμα χρονιά δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με αυτά, το 80% των εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι κερδοφόρες (115 από τις 143), καταγράφοντας κύκλο εργασιών 44,56 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,86 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 9 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αν μάλιστα αφαιρεθούν διυλιστήρια και τράπεζες που πέρυσι κατέγραψαν ξέφρενα κέρδη, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώνεται στα 30,99 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων) είναι ενισχυμένα κατά 14,1%, φτάνοντας στα 5,41 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία κινείται στα 2,55 δισ. ευρώ με άνοδο 58,5%.

Παράλληλα, η καθαρή θέση των εισηγμένων το α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 69,725 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,9% σε σχέση με το 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν στα 15,9 δισ. ευρώ με μείωση 9,5%, ενώ σημειώθηκε αύξηση του δανεισμού κατά 3,1%, φτάνοντας στα 23,38 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του κατασκευαστικού κλάδου και της ΔΕΗ.

Κοινός τόπος

 

«Εχουμε λοιπόν κοινό τόπο να συνεννοηθούμε, αλλά οι πολιτικές πρακτικές και οι επιλογές που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ, υπονομεύουν και τις υποδομές και την ασφάλεια των πολιτών», έλεγε τη Δευτέρα ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Καραμέρος σε ραδιοφωνική εκπομπή, με τον Λαζαρίδη της ΝΔ να στάζει μέλι, απαντώντας ότι «άκουσα κάποιες προτάσεις οι οποίες στην κουβέντα που έχουν ανοίξει θα προσφέρουν θετικά». Η «κουβέντα» αφορούσε τις υποδομές και οι «σοβαρές προτάσεις» τα σχέδια της «πράσινης ανάπτυξης», για τα οποία - όπως με λύπη του διαπίστωνε ο Καραμέρος - «είναι ανέτοιμο το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό», ενώ και η προεκλογική νομοθεσία για τους ΟΤΑ «δεν βοηθάει». Με άλλα λόγια: «Κοινός τόπος» είναι το κριτήριο του κόστους - οφέλους, με το οποίο γίνονται οι υποδομές, την ώρα που χέρι - χέρι κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση χαρατσώνουν άγρια το λαό για τις υποτιθέμενες «πράσινες» προδιαγραφές, ενώ προχωράνε και σε νέα εγκλήματα σε βάρος της Υγείας και του περιβάλλοντος, όπως με την «πράσινη» καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση σπεύδει να «στεγανοποιήσει» τον αντιλαϊκό σχεδιασμό με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, αλλά και με δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε ρόλο «τροχονόμου» πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «κόφτη» των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό, ο μόνος τρόπος να βγουν οι λαϊκές ανάγκες μπροστά είναι την Κυριακή να χάσουν όλοι αυτοί το έδαφος κάτω απ' τα πόδια τους, με πολύ πιο ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκλεγμένους αγωνιστές στο πλευρό του λαού.

Μαρία Παρέντη – Ψάξε λίγο το πρόγραμμα της ΛΑΣΥ, διάβασε και μετά πες “δεν καταλαβαίνω”…

 

10 ερωτήσεις για τη Μαρία Παρέντη – Εμείς λέμε ΚΚΕ και ΛΑ.ΣΥ. γιατί δε βρισκόμαστε σε καιρούς πολιτικής πολυτέλειας. Γιατί κάποια πράγματα έχουν κάπως κριθεί στην πράξη, έτσι δεν είναι;

Δεν είναι γιατί αν δεν παινέσουμε τους συνεργάτες μας, θα πέσουν να μας πλακώσουν. Είναι γιατί έχουν κάτι να πουν. Η Μαρία Παρέντη κατεβαίνει με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Νίκο Σοφιανό στον Δήμο Αθηναίων και πιάνει τα πάντα. Από την κακοποίηση των γυναικών, μέχρι τον φασισμό που δε νικιέται με διάβασμα και αγάπη. Και από τους “βαμμένους” και πεισμένους, ως το πιο ευρύ Τσιωλικό κοινό.

Διαβάστε την απόδειξη επί οθόνης, στη συνέχεια.

-Στην Πάτρα έχουν Πελετίδη, αλλά καπιταλισμό. Συνεπώς τι αλλάζει σε έναν κόκκινο δήμο;

Αλλάζει ότι μία “κόκκινη δημοτική αρχή” εφαρμόζει, δρα, κινείται με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, όπου δεν βρίσκουν χώρο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο Πελετίδης, εκτός από την ίδια του την ικανότητα, έχει και μια οργανωμένη και αποφασισμένη παράταξη πίσω του, ε; Έχει ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ και τις πολιτικές του να τον στηρίζει, όσο κι αν κάποιοι εννοούν σκοπίμως να το αποκρύπτουν.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Λ.Σ. ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

 


 Ολόκληρη η ομιλία του Υπο. Δημάρχου Θεμελή Άγγελου. 




Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανάγκες των πολλών.

 

         Στις εκλογές για το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια του Ωραιοκάστρου,  Μυγδονίας, Καλλιθέας, καλούμε όλους όσους προβληματίζονται για την κατάσταση στη χώρα μας, κάθε πολίτη που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον τόπο και τους ανθρώπους του, να ψηφίσει “Λαϊκή Συσπείρωση”, τη μόνη δύναμη συνέπειας, ανιδιοτέλειας και συνεχόμενης παρουσίας στις θέσεις που εκλέχθηκαν μέλη της.

          Υπάρχει αγανάκτηση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Για όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, την ανυπαρξία της προστασίας από φυσικές καταστροφές, την ακρίβεια, την χειροτέρευση των προβλημάτων του δήμου.

          Αυτή η οργή χρειάζεται, να γίνει οργανωμένη διεκδίκηση για να μην είναι αδιέξοδη. Η δύναμη που θα πάρουν τα ψηφοδέλτια της Λ.Σ. θα ενισχύσει τον αγώνα για τις ανάγκες μας, απέναντι στις επιλογές των μεγάλων επιχειρήσεων που υπηρετούν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι δήμαρχοί τους στη Τ.Δ.

          Δεν ξεχνάμε τον Εβρο και την Δαδιά, την Πάρνηθα, τη Ρόδο, την Εύβοια, τον Βόλο και τον Θεσσαλικό κάμπο. Δεν ξεχνάμε τα Τέμπη, τα εργατικά ατυχήματα, ειδικά στους εργαζόμενους των δήμων.

          Αγωνιζόμαστε για μία δημοτική αρχή που θα έχει πάνω από όλα τις κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες. Με πρωταρχικό καθήκον τη συνεργασία με όλους τους συλλογικούς φορείς. Για μία τοπική διοίκηση με κοινωνικό έλεγχο των αποφάσεων, των δημοπρασιών και των αναθέσεων της, από αρμόδιες επιτροπές. Οχι μόνο για την τυπική νομιμότητα αλλά και για την σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα όλων των έργων και των εργασιών. Για έναν δήμαρχο που θα κάνει δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων του. Θα περιοδεύει συνέχεια και όχι μόνο προεκλογικά, αυτός και οι συνεργάτες του σε όλα τα δημοτικά μέρη για να γνωρίζει άμεσα τα προβλήματα των κατοίκων. Θα είναι σε διαρκή συνεργασία με όλους τους συλλογικούς φορείς.

Δήμοι και Περιφέρειες «τροχονόμοι» των επιχειρηματιών, «κόφτες» των λαϊκών αναγκών

 

Eurokinissi

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ως συνέχεια των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» Ι και ΙΙ, που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του τελευταίου νόμου της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα δημιουργεί τους κατάλληλους μηχανισμούς (υπερ-όργανα, κόμβοι παρακολούθησης των επιδόσεων προώθησης του αντιλαϊκού έργου κ.ά.) για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», όπως προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής. Σε αυτά οι παρατάξεις δημάρχου και περιφερειάρχη θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τους δίνονται και επιπλέον αρμοδιότητες (υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, διαγραφή χρεών κ.ά.), μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία.

Ικανοί για ποιον;


Πηγή: Eurokinissi

«Ικανός», «συνεργάσιμος», με «επιχειρηματικό πνεύμα», να ξέρει «πώς λειτουργεί η αγορά», να έχει «αναπτυξιακό πρόσημο», να σέβεται τους «δημοσιονομικούς κανόνες»... Αυτά είναι τα κριτήρια «ικανότητας» περιφερειαρχών και δημάρχων με τα οποία η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα καλούν τον λαό να πάει στην κάλπη την Κυριακή.

Κριτήρια βγαλμένα απευθείας από τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, δοκιμασμένα ξανά και ξανά, πασπαλισμένα πότε με ολίγη από «κοινωνική συνοχή» και πότε με άλλες φιοριτούρες για τις «όμορφες», τις «έξυπνες», τις «ψηφιακές» πόλεις... Τι σημαίνει όμως «ικανός» με βάση τα παραπάνω κριτήρια;

Ο δήμαρχος που «αφουγκράζεται την αγορά» είναι αυτός που θα δώσει «γην και ύδωρ» στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Που θα μετατρέψει σε «ευκαιρία επενδύσεων» ακόμα και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, θα πρωτοστατήσει στην παραχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους, φορτώνοντας τα βάρη στον λαό και επεκτείνοντας τις «φτηνές και ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.