Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ




Το κυνήγι του εφοπλιστικού κέρδους «πνίγει» τις ανάγκες ναυτεργατών, νησιωτών και επιβατών
 
Τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας για τις εταιρείες του κλάδου, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, είναι η άλλη όψη της «εξόντωσης» των πληρωμάτων και της ζοφερής κατάστασης που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός στην ακτοπλοΐα

Οι αλλεπάλληλες βλάβες, οι καταπέλτες στη θάλασσα, οι προσαράξεις σε υφάλους και προβλήτες λιμανιών, οι συγκρούσεις, τα ναυτεργατικά ατυχήματα και πολλά ακόμα περιστατικά, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, που προειδοποιούν καθημερινά για τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, είναι ένα δείγμα της κατάστασης που έχει διαμορφώσει και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το κυνήγι του κέρδους από τους εφοπλιστές, σε βάρος ναυτεργατών, νησιωτών και επιβατών, με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις να τους στρώνουν το δρόμο, διαμορφώνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Το σκηνικό αυτό συμπληρώνεται το χειμώνα με δεκάδες νησιά να είναι καταδικασμένα στην απομόνωση, αντιμετωπίζοντας ακόμα και πρόβλημα τροφοδοσίας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι απανωτές αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια, βασανίζοντας τους νησιώτες που έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και εμποδίζοντας τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες να πάρουν μια ανάσα στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο.

Εργοστάσιο χρυσού τύπου Ελντοράντο στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τη Λέσβο – Μεγάλες διαδηλώσεις



Με διαδηλώσεις και κατασκήνωση έξω από την περιοχή που παραχωρήθηκε στην καναδική εταιρεία Alamos Gold αντιδρούν κάτοικοι του Τσανάκ-καλέ στην περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει η υλοτόμηση ενόψει της κατασκευής του ορυχείου χρυσού. 

Τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί και στην Τουρκία η δράση των “επενδυτών” στον τομέα του χρυσού, όπου και πάλι οι φίλοι μας Καναδοί χρυσοθήρες απειλούν να μετατρέψουν σε κρανίου τόπου περιοχή στα μικρασιατικά παράλια. Ο λόγος για την επιχείρηση Ορυχεία Ντόγκου Μπίγκα, θυγατρική της καναδικής Alamos Gold Inc., που, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, έχει ήδη κόψει τέσσερις φορές παραπάνω δέντρα από όσα προβλέπονταν στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Από τη «Μεγάλη Ιδέα» στη Μικρασιατική Καταστροφή


15 Μάρτη 1919. Απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη
15 Μάρτη 1919. Απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη
Η Μικρασιατική Καταστροφή (Αύγουστος 1922) αποτελεί μια από τις πιο τραγικές στιγμές της Ιστορίας της Ελλάδας, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός της. Είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής της άρχουσας τάξης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής, προκειμένου να προωθήσει μέσω αυτής της συμμετοχής στην πράξη τη θεωρία της «Μεγάλης Ιδέας», δηλαδή της προσάρτησης εδαφών στην Ελλάδα και έτσι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, τα οποία διαπλέκονταν με αυτά των τότε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Αγγλίας.
 Η επίθεση του στρατού του Κεμάλ άρχισε στις 13 Αυγούστου 1922 στη γραμμή Αφιόν Καραχισάρ - Σμύρνη. Η ήττα είναι συντριπτική και ο ελληνικός στρατός αρχίζει την άτακτη υποχώρησή του. Ενα μήνα αργότερα οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη, που παραδίδεται στις φλόγες.

Με όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης


Με ένα μπαράζ ψήφισης αντιλαϊκών νομοσχεδίων μέσα στον Αύγουστο, με άθλιες αντεργατικές τροπολογίες που κατατέθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν από την ψήφισή τους, με κινήσεις παραπέρα εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, όπως η πρόσφατη Ενεργειακή Διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ούτε λεπτό στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, στην προώθηση νέων μέτρων στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.Κι αν η ΝΔ μπορεί σήμερα να κάνει με το «καλημέρα» μια τέτοια επίδειξη πυγμής στην εφαρμογή της στρατηγικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αυτός που της έχει στρώσει τον δρόμο και της επιτρέπει να προχωρά έτσι είναι ακριβώς η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Οχι μόνο γιατί διατήρησε όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα, όχι μόνο γιατί πάνω σε αυτά πρόσθεσε και εφάρμοσε πλήθος άλλων βάρβαρων χτυπημάτων, δίνοντας «πάσα» και για τα επόμενα αντιλαϊκά πλήγματα από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και γιατί «νομιμοποίησε» όλους τους υποτιθέμενους «μονόδρομους» που τσακίζουν το λαό, «δικαίωσε» τις θυσίες δίχως τέλος για την καπιταλιστική ανάκαμψη», «νομιμοποίησε» και βάθυνε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για τη στήριξη του κεφαλαίου, «ξέπλυνε» το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και την εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους που καθιστούν τη χώρα μαγνήτη κινδύνων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 10 - 11 Αυγούστου



Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 10 - 11 Αυγούστου 2019:
  • Αλλαγές στο κράτος - κατάργηση του ασύλου: Χέρι - χέρι η αντιλαϊκή κλιμάκωση με την ένταση του αυταρχισμού.
  • Ερευνα για τον τουρισμό: Αγρια εκμετάλλευση και θυσία των λαϊκών αναγκών πίσω από το  «θαύμα» της ανάπτυξης
  • Κυβέρνηση ΝΔ: Αντεργατικές τροπολογίες με διαδικασίες «fast track» για λογαριασμό των ομίλων 
  • Ανταγωνισμοί για την ενέργεια στην Ανατ. Μεσόγειο: Οι σχεδιασμοί για τα κέρδη των μονοπωλίων βάζουν σε κίνδυνο του λαούς 
  • 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Σπουδαία αφιερώματα στο κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στην Αθήνα
  • Ελληνικό: ΣΥΡΙΖΑ έκοψε. ΝΔ ράβει για τα επιχειρηματικά συμφέροντα 
  • Δικαίωμα στη μητρότητα: Στις συμπληγάδες κεφαλαίου - ΕΕ και των κομμάτων τους 
  • ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας - Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Διήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο του ΔΣΕ στο Γράμμο στις 17 - 18 Αυγούστου. 
Μπορείτε ακόμα να διαβάσετε πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με αφορμή τις αλλεπάλληλες βλάβες και την ταλαιπωρία των επιβατών τους θερινούς μήνες καθώς επίσης για τα μόνιμα τεράστια προβλήματα στις δημόσιες μονάδες υγείας σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς που τους καλοκαιρινούς μήνες χτυπάνε "κόκκινο".