Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Φοροληστεία και διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για τους «φιλόδοξους» στόχους του κεφαλαίου


Icon
Στη Βουλή κατατίθεται μεθαύριο, Δευτέρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, το οποίο θα συμπληρωθεί στη συνέχεια και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου στις αρχές Νοέμβρη.
 Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, όπου η έμφαση από την πλευρά της κυβέρνησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δίνεται στη συγκέντρωση της μάζας με τους αντιλαϊκούς φόρους, όπως στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας και στα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

Οι σχετικές προθεσμίες για την πρώτη δόση από τον ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση από το εισόδημα έληξαν χτες, ενώ βέβαια τους επόμενους μήνες θα «τρέχουν» και οι επόμενες δόσεις προκειμένου να συμπληρωθούν τα ποσά. Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύονται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα, είναι φανερό το γεγονός ότι από τους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστούν οι κατασχέσεις και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ βέβαια θα κλιμακωθούν οι εκβιασμοί από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μέσω της μαζικής αποστολής «προειδοποιητικών» μηνυμάτων.

Μόνο μία κεραία;


«Θέλω να είναι γνωστό ότι από εκείνη την παλιά βάση, μιλάμε για το 1967 - 1974, έχει παραμείνει μία ανενεργή κεραία, δηλαδή έχει μείνει το κουφάρι της, η οποία δεν μετακινείται λόγω κόστους. Μόλις έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, θα τη μετακινήσουμε». Αυτά είπε ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που έθετε το ΚΚΕ σχετικά με την προετοιμασία της βάσης του Αραξου να υποδεχτεί αμερικανικά πυρηνικά. Ο υφυπουργός «έδειξε» μια παλιά κεραία ως «απομεινάρι» της βάσης όπου βρίσκονταν αποθηκευμένες οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες Β61, προσπαθώντας να στοιχειοθετήσει ότι μετά το 1974 δεν αποθηκεύτηκαν ποτέ πυρηνικά στον Αραξο. Πέρα από το γεγονός ότι η ύπαρξή τους έχει αποδειχθεί (το επανέφερε στην επικαιρότητα ο «Ριζοσπάστης», με ρεπορτάζ από το 1995), απλές δορυφορικές φωτογραφίες από το «Google», προσβάσιμες σε όλους, δείχνουν ότι στον Αραξο δεν υπάρχει μόνο μία κεραία. Αντίθετα, υπάρχουν εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε ημιυπόγειες αποθήκες, ενώ ο τρόπος και η τοποθεσία όπου έχουν χτιστεί (κοντά στον αεροδιάδρομο, στοιχισμένες σε συγκεκριμένη απόσταση η μία από την άλλη) έχουν ομοιότητες με δορυφορικές εικόνες από βάσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου αποδεδειγμένα φυλάσσονται πυρηνικά (βλ. περισσότερα στο portal του «902.gr», http://www.902.gr/eidisi/politiki/140364/mono-mia-keraia-foto). Οπως και να 'χει, τα ερωτήματα για τον Αραξο πληθαίνουν αντί να αμβλύνονται, μετά την «απάντηση» της κυβέρνησης.

Γιατί ο καπιταλισμός ευνοεί την επανεμφάνιση του φασισμού




 

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από τα τόσα δεινά που έχει περάσει η ανθρωπότητα –και ιδιαίτερα η Ευρώπη- από την γιγάντωση του φασισμού/ναζισμού κατά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, το πάθημα θα μας έχει γίνει μάθημα. Τουλάχιστον οι απλοί άνθρωποι θα έπρεπε φτύνουν στον κόρφο τους έστω και στην ιδέα αναζωπύρωσής του. Παρόλα αυτά, εδώ και κάποια χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών/εθνικιστικών, των κρυπτοφασιστικών και των καθαρά φασιστικών κομμάτων σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ αυτών και στη χώρα μας. Και μαζί με αυτήν την ποσοτική αύξηση του φασισμού, «απολαμβάνουμε» και το ξεπέρασμα του ταμπού του να ομολογεί κάποιος ότι είναι εθνικιστής ή φασίστας.

Εξ ονόματος του εγχώριου κεφαλαίου




Με την ατζέντα των αστικών τους τάξεων, οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ προσήλθαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας, συνεχίζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της, με γνώμονα αφενός τα γενικά συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και την ανάγκη θωράκισής τους έναντι των ανταγωνιστών τους, αφετέρου τα ιδιαίτερα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε κράτους, στο φόντο πάντα των μεγάλων αντιθέσεων που σοβούν στο εσωτερικό της ΕΕ και του οξυμένου ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.