Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Κ. Μητσοτάκης και Λ. Μενδώνη αποθεώνουν τον δισεκατομμυριούχο Στερν στη Νέα Υόρκη και τάζουν “50χρονο” δανεισμό ελληνικών αρχαιοτήτων

 


 

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργούς Κ. Μητσοτάκης και η ομιλία της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη στα εγκαίνια της έκθεσης των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της Συλλόγης Στέρν – της αρχαιοκαπηλικής, πλην όμως νομιμοποιημένης από το ελληνικό κράτος, συλλογής – στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αποτελούν μνημεία πολιτικής υποτέλειας, εμπαιγμού και πλήρους ευτελισμού κάθε έννοιας αξιοπρέπειας με εργαλείο και θύμα την πολιτιστική κληρονομιά.  

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός της κυβέρνησής του κατ’ αρχήν αποθέωσαν τον Λ. Στερν για την υποτιθεμένη δωρεά μιας αρχαιοκαπηλικής προέλευσης συλλογής – και λέμε υποτιθέμενη διότι τελικά τα αρχαία πάλι στον ίδιο καταλήγουν μέσω του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντέλαγουερ. Πρόκειται για εκείνα τα αντικείμενα που “επαναπατρίστηκαν” διά της παραμονής τους στις ΗΠΑ και στο Ινστιτούτο συμφερόντων του Λ. Στερν! Κάτοχος λοιπόν της συλλογής δεν γίνονται τα δημόσια ελληνικά μουσεία, αλλά το νεοσύστατο ινστιτούτο, στο οποίο τα “παραχώρησε” ο συλλέκτης. Διότι υπάρχει και εξής… λεπτομέρεια: στο πενταµελές ∆Σ  συµµετέχουν εκπρόσωποι της οικογένειας Γουλανδρή και του ιδιωτικού Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης µαζί µε τον 56άχρονο δευτερότοκο γιο του Στερν, Εντουαρντ, και ένα στέλεχος των επιχειρήσεών του, τον Ρόναλντ Μπανγκς.

Με ψέματα και συκοφαντίες απέναντι στους αγρότες


Πηγή: Eurokinissi

 

Με ψέματα και συκοφαντίες η κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση του αγώνα της αγροτιάς, που παλεύει για να μείνει στον τόπο της και να ζει από τη δουλειά στο χωράφι της. Ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος για μεγαλύτερη καταστολή τώρα που ο αγώνας φουντώνει με τα μπλόκα, όπως έγινε χτες με την απρόκλητη επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας οι οποίοι έφτασαν με εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο της Ε65. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συκοφαντίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις» όπως διαδίδει αισχρά τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας μάταια να αποτρέψει τη συμμετοχή στα μπλόκα και την αλληλεγγύη ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στον δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '90 μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν μονότονα το ίδιο παραμύθι. Μάταια όμως... Γιατί αυτό που βγάζει πραγματικά τους αγρότες στον δρόμο - και σήμερα και χτες - είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και με «μοχλό» την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα», όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

 


Η  σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προώθηση του νομοσχεδίου για γάμο και απόκτηση παιδιών από ζευγάρια ομόφυλα, αυτονόητα προβληματίζει, παρόλο που  τόσο κραυγαλέα οι αυτοπροβαλλόμενοι ως φιλελεύθεροι αστοί ηγεμόνες όπως ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ επιδιώκουν να διαχωρίσουν όλα τα ζητήματα ομοφυλόφιλων, και γενικότερα ταυτοτήτων, από τα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά  προβλήματα. Κι ίσως γι’ αυτό η κυβέρνηση αδιαφορεί που έρχεται σε αντίθεση με μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της γι’ αυτό το ζήτημα,  παρόλο που δεν της ασκείται έντονη κοινωνική πίεση και δεν χαρακτηρίζεται το ζήτημα ως επείγον. Εγκλωβίζοντας την αντιπολίτευση στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που η ίδια δεν απαιτεί από τους βουλευτές της να ψηφίσουν, φιλοτεχνεί ένα προοδευτικό προφίλ, δια πάσαν μελλοντική εκμετάλλευση,  με ενδιαφέρον για μειονότητες και τα δικαιώματά τους, χωρίς να απεμπολεί και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της. Από κοντά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κ. Σακελλαροπούλου θεώρησε υποχρέωσή της να εκφράσει την επιδοκιμασία της για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών αφού « Σε μια συμπεριληπτική κοινωνία δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα». Είναι η ίδια η πρόεδρος που είχε δεχτεί να μπει υπό την αιγίδα της το 1ο συνέδριο γονιμότητας τον Ιούλιο του 2021,  που με το διαφημιστικό του βίντεο ενοχοποιούσε τις γυναίκες που δεν τεκνοποιούσαν και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων γιατί έμπαινε στο στόχαστρο το δικαίωμα στην έκτρωση, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Η συγκεκριμένη λοιπόν κυβερνητική απόφαση δεν είναι μονοσήμαντη ούτε  απλώς αγαθών προθέσεων και δεν μπορεί να κατανοηθεί ανεξάρτητα από την ιστορική και κοινωνική συγκυρία από την οποία εκπορεύεται και την οποία εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.   

Σπάνε τη βιτρίνα της συναίνεσης

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα συμπληρώματά τους να συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις στη Βουλή για το ποιος «περιφρουρεί» και ποιος «δυναμιτίζει» τη συναίνεση, να διαφωνούν τάχα «επί της διαδικασίας» για να κρύψουν την ουσία της στρατηγικής τους συμφωνίας, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι «αντίπαλο δέος» σ' αυτήν την ομοβροντία μπορεί να είναι μόνο ο οργανωμένος λαός.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαία ούτε η περίοδος ούτε το περιεχόμενο πάνω στο οποίο «χτίζεται» η περιβόητη συναίνεση, την οποία «ευλογούν» το κεφάλαιο και οι προπαγανδιστές του στα ΜΜΕ.

Εκτός από την επιστολική ψήφο, όπου η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ναυάγησε στο «παρά πέντε», η ίδια συναίνεση εκφράζεται στην εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε νομοσχέδια κρίσιμα για τις «πράσινες» επενδύσεις, στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που ντύνει με μανδύα προοδευτικότητας την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ήδη έχει κατατεθεί - ντροπαλά ή και πιο ανοιχτά - η συμφωνία στα ιδιωτικά ΑΕΙ.