Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ποιο τάγμα Azof, ποιο ναζιστοξέπλυμα, ποιος Σκαμπαρδώνης

 


Στην «σωστή» πλευρά της ιστορίας, αυτήν που ξεπλένει ακόμα και τον ναζισμό, προστέθηκε ένας ακόμα. Ο και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

    Ο εν λόγω φρόντισε μαζί με το έρεβος της ιστορικής του άγνοιας να μοιράσει απλόχερα στους αναγνώστες του in.gr (εδώ το πόνημα με τίτλο “Ποιο τάγμα”: https://www.in.gr/2022/04/25/apopsi/poio-tagma/ ) και μπόλικο δικολαβισμό πασπαλισμένα με το «λευκαντικό»  του εξυπνακισμού ώστε να καταλήξει στο γνωστό «πατριωτικό» έμεσμα των ΝΑΤΟφρόνων:

    Και που το ξέρουμε αν το τάγμα Αζοφ  είναι ναζιστικό και – ακόμα χειρότερα – και τι πειράζει αν το τάγμα Αζοφ είναι ναζιστικό…

    Κατ’ αρχάς να το ξεκαθαρίσουμε μια ακόμα φορά: Η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πάει πακέτο με την υποστήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου και των ναζιστικών θυλάκων του. Το αντίθετο, ακριβώς, συμβαίνει. Οποιος είναι ειλικρινά ενάντια στον πόλεμο, όποιος είναι ειλικρινά απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, δεν κλείνει τα μάτια στον φασισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Ο ναζισμός στην Ουκρανία είναι πρόσχημα για την Ρωσία. Οποιος είναι δημοκράτης καταδικάζει και τον βρώμικο πόλεμο της Ρωσίας, καταδικάζει και τον βρώμικο ναζισμό που προσχηματικά επικαλείται η Ρωσία, αλλά που πολύ πραγματικά έχουν νεκραναστήσει και εργαλειοποιήσει και εγκαταστήσει οι Αμερικανοί από το 2014 στην Ουκρανία. Ο δημοκράτης δεν κλείνει τα μάτια στον δεσποτισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν κλείνει τα μάτια στις χούντες, τους ολοκληρωτισμούς, τον σκοταδισμό, τις τυραννίες, την «μαυρίλα», τους εθνικισμούς, τον ιμπεριαλισμό, απ’ όπου κι αν προέρχονται.  Γιατί, τότε, όποιος καταδίκαζε τον πόλεμο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ με τα γνωστά προσχήματα περί “ελευθερίας”, δημοκρατίας” κοκ σε Ιρακ, Αφγανιστάν, Συρία κοκ, θα έπρεπε – κατά την λογική των Σκαμπαρδώνηδων – να είναι με τον Σαντάμ, με τους Ταλιμπάν, με τον Ασαντ ή ακόμα και με τους ISIS. Συγγνώμη, δεν θα μπορέσουμε…

Ανοιχτό κάλεσμα διεκδίκησης σύγχρονων και φθηνών αστικών συγκοινωνιών (VIDEO)

 

 
 

Η ανάγκη κοινής δράσης σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση σύγχρονων, ασφαλών, επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών μεταφορών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ μαζί με εργατικά σωματεία και Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης.

Την εισηγητική παρέμβαση έκανε από την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων ΟΑΣΘ ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, κατά την οποία παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στο συγκοινωνιακό έργο του Ν. Θεσσαλονίκης, τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, όπου υπάρχουν συνεχείς μειώσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η ΣΣΕ, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ο νόμος Χατζηδάκη, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιβατών του ΟΑΣΘ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Αίρονται και τα παραμικρά μέτρα προστασίας ενόψει του τουρισμού

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Την αναστολή των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και την επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% από την 1η Μάη, αποφάσισε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί την λογική ...«καλώς ήρθε το δολάριο» αίροντας και το παραμικρό μέτρο προστασίας ενόψει της τουριστικής σεζόν. 

Παράλληλα, αναστέλλεται το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως καθημερινά υπάρχουν δεκάδες νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία και πολλές χιλιάδες κρούσματα.

Σε ότι αφορά τα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους αυτά μειώνονται σε ένα την εβδομάδα (από δύο που ήταν μέχρι τώρα), ενώ εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Επίσης, μειώνονται σε ένα τα rapid test για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η εισήγηση των λοιμωξιολόγων έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και σύντομα θα υπάρχουν διευκρινήσεις μέσω της ΚΥΑ που θα εκδοθεί». 

Ταβάνι


Ενας από τους πιο «καθαρούς» δείκτες για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την πολεμική προπαρασκευή, είναι αναμφίβολα οι στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες «ακούμπησαν ταβάνι» το 2021 σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), τα χρήματα που δαπάνησαν όλα τα κράτη για εξοπλιστικά προγράμματα έφτασαν για πρώτη φορά τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 0,7% σε σχέση με το 2020. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι την ίδια περίοδο η πανδημία θέριζε εκατομμύρια ζωές και τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο παρέπαιαν, αντιλαμβάνεται στο σύνολό τους τις συνέπειες που έχουν για τους λαούς οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για την κυριαρχία του σε σφαίρες επιρροής, αγορές, πηγές και δρόμους Ενέργειας, σε ειρήνη και πόλεμο. Λεφτά για νέα όπλα και αύξηση της στρατιωτικής ισχύος υπάρχουν και με το παραπάνω, όχι όμως για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, συνολικά για τις ανάγκες του. Για την Ιστορία, οι πέντε πρώτες χώρες στη λίστα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία. Η πεντάδα δεν εκπλήσσει βέβαια κανέναν, με δεδομένο ότι οι χώρες αυτές, ειδικά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, πρωταγωνιστούν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι δυο πρώτες για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η εμπλοκή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που πάει χέρι χέρι και με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, τίποτα καλό δεν προμηνύει για τον λαό.

Ένα μνημείο στη συριακή πόλη Jableh

 

 

Κάποτε θα κοσμούν τις ελληνικές πόλεις μνημεία προς τιμή της εργατικής τάξης, όπως αυτό που  ανεγέρθηκε σε κεντρική πλατεία της παραλιακής πόλης Jableh (Τζαμπλέ, αρχαία Γάβαλα) στη δυτική ακτή της Συρίας. 

Όπως σχολίασε ο δήμαρχος της Jableh, το μνημείο ανεγέρθηκε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης των άοκνων προσπαθειών και του ρόλου των εργαζομένων στην καθαριότητα. 

Το Twitter, ο Μασκ και τα «ανέκδοτα»

 

 

Δεν ξέρει με τι να πρωτογελάσει κανείς από τα όσα ακούγονται τις μέρες αυτές σχετικά με την υπόθεση της εξαγοράς του Twitter από τον μεγαλοκαπιταλιστή Ιλον Μασκ:

Μήπως με την «αφέλεια» όσων αναρωτιούνται αν ο Ιλον Μασκ θα διασφαλίσει τη «δημοκρατική» και «ελεύθερη» λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας;

Για ποια ακριβώς «δημοκρατική» και «ελεύθερη» λειτουργία μιλάμε στις πλατφόρμες των λεγόμενων Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης; Εκείνη που βγάζει το ψαλίδι του παλιού καλού λογοκριτή, κλείνοντας λογαριασμούς και διαγράφοντας αναρτήσεις με περιεχόμενο που θεωρείται «ανατρεπτικό» , από ιστορικές παραπομπές στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ...μέχρι και θεατρική σάτιρα, όπως έχει δείξει η πολύ πρόσφατη πείρα και στη χώρα μας;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Ξορκίζει το ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Καθησυχαστική επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως προς την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο λαός -πέραν των πανάκριβων τιμών και της ενεργειακής φτώχειας- θα πληρώσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και μέσω της δημιουργίας προβλήματος στην προμήθεια φυσικού αερίου, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα «διαρρέονταν» από το Μαξίμου, στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μετά την απόφαση της Gazprom να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία και την Πολωνία, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας».

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον αγωνιστικό γιορτασμό από εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα


Μέχρι την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι εξορμήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για να φτάσει σε χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα που εκπέμπει η 1η Μάη

 

MotionTeam

Την απεργία και τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς, με στόχο να γίνει η Κυριακή 1η Μάη ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην πάλη ενάντια στην ακρίβεια, για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος με την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις τραγικές επιπτώσεις του για τον λαό.

Οι φετινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά και οι δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, αποτελούν συνέχεια της αγωνιστικής δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που ξεδιπλώθηκε το προηγούμενο διάστημα με συλλαλητήρια, απεργίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Τον καλλιτεχνικό τόνο στη συγκέντρωση θα δώσει το συγκρότημα «Υπεραστικοί», που θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια αφιερωμένα στους αγώνες των εργαζομένων. Επίσης, ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα παρουσιάσει ένα αντιπολεμικό τραγούδι.

Αλά καρτ «ευαισθησίες»

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

«Είναι η αυτονόητη επιλογή αφού είμαστε ενάντια σε κάθε είδους αναθεωρητισμό, πόσο μάλλον που απέναντί μας έχουμε την αναθεωρητική Τουρκία». Αυτή είναι η «καραμέλα» που πιπιλάνε βδομάδες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, για να υπερασπιστούν την εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία και την «ολόψυχη» στήριξη στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό...

Την ίδια ώρα, όμως, αυτοί που τάχα «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» όταν βλέπουν αναθεωρητικές τάσεις, «σφυρίζουν κλέφτικα» βλέποντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να παρακολουθούν τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες για την κατάληψη νησιών.

Όπως έγινε προχτές, κατά την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2022», την ώρα μάλιστα που η τουρκική κυβέρνηση εγείρει με κάθε ευκαιρία ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, συνδέοντας το ζήτημα και με την κυριαρχία σε αυτά.