Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Εντείνεται η συζήτηση για «ενδημικό καθεστώς», εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών

 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


 

Με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

 
Την ώρα που η παραλλαγή «Ομικρον» εκτοξεύει τα κρούσματα και τις νοσηλείες σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο και η μεγάλη εξάπλωση ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, «πυκνώνουν» οι συζητήσεις - αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας - η COVID-19 να αντιμετωπίζεται ως ενδημική νόσος, όπως η γρίπη.

Με κριτήριο πάντα τη λογική «κόστους - οφέλους» για τα καπιταλιστικά κέρδη, μια σειρά κυβερνήσεις, όπως στην Ισπανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην καταγράφονται όλα τα κρούσματα, να μη γίνονται «τόσα πολλά» τεστ κ.λπ. Στη Βρετανία και τις ΗΠΑ αξιωματούχοι και επιστήμονες ήδη κάνουν λόγο για «μεταβατική φάση» προς ένα «ενδημικό καθεστώς». Παράλληλα προτάσσεται ως μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός και οι επαναλαμβανόμενες δόσεις.

Αγωγή για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία στο Παίδων Πεντέλης κατέθεσε ο υπουργός Υγείας

 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, προκειμένου να κριθεί η σημερινή 24ωρη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Παίδων Πεντέλης ως παράνομη και καταχρηστική, «προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία» και με το προκλητικό πρόσχημα ότι γίνεται «εν μέσω πανδημίας». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει εντός της ημέρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή σε βάρος των γιατρών του νοσοκομείου που αντιδρούν στην αναστολή των εφημεριών και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, όπου χιλιάδες παιδιά νοσούν μετά και το άνευ μέτρων προστασίας άνοιγμα των σχολείων.

Διαδοχικά κύματα μαζικών ανατιμήσεων ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα

 

Νέα άνοδο, και μάλιστα πάνω από το επίπεδο του 5% σε ετήσια βάση, αναμένεται να καταγράψει ο επίσημος πληθωρισμός, η εξέλιξη του οποίου για τον μήνα Δεκέμβρη του 2021 ανακοινώνεται σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να διαχειριστεί το κύμα των ανατιμήσεων, αξιοποιώντας βέβαια και τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων, με ποσά που φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και στις πλάτες του λαού. Παράλληλα, επιδιώκει κάποιες λεγόμενες συμφωνίες κυρίων, συγκεκριμένα με τους ιδιοκτήτες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, που βέβαια έχουν το πάνω χέρι στην τελική διαμόρφωση των τιμών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας βάζει φρένο στις όποιες προσδοκίες και τα σενάρια σχετικά με υποτιθέμενες μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Οπως χαρακτηριστικά ξεκαθάρισε, «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Επιπλέον, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων επανάλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.

Κανονικότητα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Εκκενωμένα χωριά, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σχολεία, χωράφια και στάνες, εκατοντάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση. Αυτή είναι η εικόνα της «κανονικότητας» από μια κακοκαιρία, κάθε άλλο παρά «απρόβλεπτη» και «ακραία», όπως αρέσει σε όλες τις κυβερνήσεις να επικαλούνται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Ο λαός γίνεται για μια ακόμα φορά «στο ίδιο έργο θεατής». Αυτό που τον καλεί να συνηθίσει ότι «τον χειμώνα θα πνίγεται και το καλοκαίρι θα καίγεται».

Είναι εξάλλου αποκαλυπτικό ότι σε όποια περιοχή κι αν βρεθεί κανείς απ' αυτές που έπληξε ο «Διομήδης», και ο τελευταίος κάτοικος μπορεί να του δείξει με ακρίβεια... χιλιοστού τα μέρη που πλημμυρίζουν σε κάθε νεροποντή, τα σημεία που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για να προστατευτούν ζωές και περιουσίες, τις παμπάλαιες και ξεπερασμένες υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα που υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνουν.

Μετά από κάθε καταστροφή, όμως, οι προϋποθέσεις για τις επόμενες παραμένουν ακλόνητες και η αιτία είναι γνωστή: Το αστικό κράτος αντιμετωπίζει την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία με όρους κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, χωρίς μέτρα ουσιαστικής πρόληψης, που θα μπορούσαν να σώσουν περιουσίες και ζωές.

«Εργαλειοθήκη» καταστολής...

 

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες περασμένων δεκαετιών περιείχαν σκηνές με τεχνολογίες παρακολούθησης μέσα από τις οποίες γινόταν εφικτό, π.χ., να αναγνωριστεί ένα άτομο μέσα στο πλήθος από κάμερες ασφαλείας και να ταυτοποιηθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τέτοιες τεχνολογίες θεωρούνταν ότι ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όπως όμως αποδείχθηκε η γενικευμένη εφαρμογή τους ήταν απλά θέμα χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «οδηγός» που εξέδωσε μια βρετανική οργάνωση «για τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή», σχετικά με τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε βάρος διαδηλωτών. «Εάν πάτε σε μια διαμαρτυρία» - αναφέρει - «η αστυνομία έχει μια σειρά μεθόδων εντοπισμού και ταυτοποίησής σας μέσω του τηλεφώνου σας και μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου σας εξ αποστάσεως. Ορισμένες από τις δυνατότητες που έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν και να εντοπίζουν ανθρώπους στις διαδηλώσεις βασίζονται στη στόχευση του τηλεφώνου σας, αλλά υπάρχουν επίσης τρόποι παρακολούθησης και αναγνώρισης ακόμα κι αν αφήνετε το τηλέφωνό σας στο σπίτι, οι οποίες εστιάζουν σε τεχνικές που σας παρακολουθούν και σας αναγνωρίζουν, αναλύοντας το πρόσωπο ή το σώμα σας».

* * *

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων έχει σημειώσει άλματα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων που «ταΐζουν» αλγόριθμους. Είναι κι αυτό μια απόδειξη για το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας, αντί να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ζωής του λαού και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων του στον ελεύθερο χρόνο, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία και την αναψυχή, γίνεται μέσο έντασης της εκμετάλλευσης, περιστολής των λαϊκών ελευθεριών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Πλατύ άνοιγμα για την ενίσχυση του αγώνα για την προστασία και την υγεία του λαού

 

Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση με βάση τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου αναδεικνύουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούν, με περιοδείες και εξορμήσεις, συνεχίζοντας να μεταφέρουν σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και δομές Υγείας το αγωνιστικό μήνυμα - κάλεσμα στον λαό να ορθώσει ανάστημα, να οργανώσει την πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής του διεκδικώντας μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους, στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συνολικά των δημόσιων δομών με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα στους χώρους δουλειάς, πύκνωση όλων των δρομολογίων στα ΜΜΜ κ.ο.κ. Οπως επίσης μέτρα ενάντια στο κύμα ακρίβειας και για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, που χτυπιέται από την αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ για σήμερα 13 Γενάρη και αύριο 14 Γενάρη έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 7 π.μ. στους εργαζόμενους της «Domus» στη Νίκαια.

-- Στις 7 π.μ. στους εργαζόμενους του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με επικεφαλής τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

-- Στις 7.30 π.μ. στα συνεργεία αυτοκίνητων στην οδό Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο.

-- Στις 8 π.μ. στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών ΑΒΑΞ και ΤΕΡΝΑ.

-- Στις 8 π.μ. στο 17ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω, στο 40ό και 29ο Δημοτικό Σχολείο στο Περιστέρι, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Ιλιον και στο 6ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο στην Παλατιανή.