Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Παρακαταθήκη για νέους αγώνες η σημαντική άνοδος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

 

  • Δεύτερη δύναμη στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με ποσοστό 10,72%
  • Τρίτη δύναμη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με ποσοστό 9,56%
 

Από τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

RIZOSPASTIS

Από τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Δεύτερη δύναμη στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ποσοστό 10,72%, και τρίτη δύναμη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με ποσοστό 9,56%, αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ποσοστό 8,03%, αναδείχθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», επιβεβαιώνοντας ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής και βαθιά ταξικής πολιτικής.

Η σημαντική άνοδος σε ψήφους και ποσοστά που κατέγραψε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σχεδόν σε όλους τους δήμους, δείχνει ότι αυξάνονται το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση μαζί του.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αύξησε το ποσοστό της σε 8,03%, από 5,67% που είχε στις εκλογές του 2019. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατέγραψε αύξηση τριών μονάδων, φτάνοντας στο 9,56%, από 6,49% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Ενώ ακόμη πιο σημαντική είναι η αύξηση που κατέγραψε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) φτάνοντας στο 10,72%.

Διαφέρουν και στην Τοπική Διοίκηση όσο ... δυο σταγόνες νερό

 

Eurokinissi

Τις γνωστές αυριανιστικές μεθόδους ανασύρει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον β' γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, για να διασκεδάσει από τη μια τις εντυπώσεις από τη νέα καθίζηση της εκλογικής του επιρροής σε δήμους και Περιφέρειες, και από την άλλη για να δικαιολογήσει τη συμπόρευσή του με το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ στον β' γύρο, στο όνομα «προοδευτικών - αντιδεξιών» μετώπων, που τροφοδοτούν νέες διεργασίες στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ειδικά μετά την επικράτηση Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ; Να ψηφιστούν σε δήμους και Περιφέρειες οι «προοδευτικοί» υποψήφιοι απέναντι σ' αυτούς που υποστηρίζει η ΝΔ. Και επειδή το ΚΚΕ έχει ήδη καλέσει τον λαό να τους «μαυρίσει» εξίσου την ερχόμενη Κυριακή, ψηφίζοντας άκυρο ή λευκό εκεί που δεν υπάρχει υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει «στήριξη» του ΚΚΕ στους υποψηφίους της ΝΔ, κατά τις αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚιές «όποιος δεν είναι με εμάς, είναι με τη ΝΔ», στις οποίες διέπρεψαν Γιαννόπουλοι, Κουρήδες και άλλες «μορφές» του αυριανισμού στο ΠΑΣΟΚ.

Αίσχος... και μόνο αίσχος

 

«Είστε με τη "Χαμάς";», έλεγε και ξανάλεγε προχτές το βράδυ στην εκπρόσωπο του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δικαιολογήσει την κατάπτυστη ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού ενάντια στην κατοχή και στην εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ. Στριμωγμένος από την καταγγελία της Δ. Μανωλάκου, επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να βάλει το ψευτοδίλημμα «"Χαμάς" ή Νετανιάχου», την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές, το εξοπλισμένο σαν αστακός κράτος του Ισραήλ τούς πετάει έξω από τα χωριά και τα σπίτια τους, χιλιάδες είναι οι νεκροί από τις επεμβάσεις της δυνάμεις κατοχής, ακόμα και μικρά παιδιά, ενώ καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, που δεν το βάζουν κάτω όπως θα ήθελαν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι ακροδεξιοί και οι φασίστες, που εξέδωσαν όλοι τις ίδιες ευρωατλαντικής κοπής ανακοινώσεις με αφορμή τη νέα ανάφλεξη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα και δεν αλλάζει, όσα σοσιαλδημοκρατικά παπαγαλάκια κι αν επιστρατευτούν: Με τους Παλαιστίνιους και το δικαίωμά τους να παλεύουν για την ελευθερία και την πατρίδα τους; `Η με το κράτος - φονιά του Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, που δολοφονεί, καταστρέφει και βάζει μπουρλότο στην περιοχή, στρεφόμενο με την πολιτική του ενάντια στα συμφέροντα και του ίδιου του λαού του; Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα κρίνει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους άλλους έχουν προ πολλού τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές και επιστροφές. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αρβανίτης στο τέλος της παρέμβασής του, λέγοντας «πάνω απ' όλα τα εθνικά μας ζητήματα», που επιβάλλουν τη στρατηγική συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ και την καταδίκη του αγώνα που δίνει ο Παλαιστινιακός λαός. Αίσχος και μόνο αίσχος, που κανένας πραγματικά αριστερός δεν πρέπει να ανεχτεί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τον α' γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών

 

1. Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 13 Περιφέρειες και στους 262 δήμους, με περισσότερους από 20.000 υποψήφιους.

Συγκεκριμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγράφει άνοδο και στις 13 Περιφέρειες, με συνολικό ποσοστό 10,03%, δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%).

Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους καταγράφουν άνοδο σε όλες τις μεγάλες πόλεις, εκλέγοντας κομμουνιστή δήμαρχο στην Ικαρία από τον α' γύρο των εκλογών. Αναδείχθηκαν ως δεύτερη δύναμη σε μεγάλο αριθμό δήμων, σε ορισμένους από τους οποίους δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή εξαιτίας του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του εκλογικού νόμου που διαμορφώνει πλαστές πλειοψηφίες με το 43%, αλλά και οδηγεί σε έναν δεύτερο γύρο νόθευσης τόσο της «βούλησης» του λαού με πλαστά διλήμματα, όσο και του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Πλήρης συσκότιση

 

 

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι συνέπεια της πολύχρονης κατοχής από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαπλέκεται με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή.

Αυτό ακριβώς επιχειρούν να συσκοτίσουν όλα τα αστικά κόμματα και επιτελεία, που σε πλήρη ευρωΝΑΤΟική ευθυγράμμιση, από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, μέχρι την Ελληνική Λύση και το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», στήνουν στο απόσπασμα το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια στην κατοχή.

Επιχειρούν να διαγράψουν μονοκοντυλιά τον άγριο πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος των Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες, την κατοχή της Παλαιστίνης και τα συνεχώς εντεινόμενα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων. Με υποκρισία κλείνουν τα μάτια στις επί δεκαετίες βαρβαρότητες του Ισραήλ, όπως και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο λαός του γίνεται τελικά θύμα αυτής της επιθετικότητας του κράτους - δολοφόνου.