Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Παρών!

Έπεσε υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των καταπιεσμένων, των θυμάτων της εκμετάλλευσης, των φτωχών, των ταπεινών και καταφρονεμένων όπου γης.  Ήταν ένας νέος όπως εκατομμύρια άλλοι, με ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη, με όνειρα, και αγάπη για τη ζωή. Αλλά και ένας άντρας οραματιστής, ευφυής, ιδεολόγος, που ξεχώρισε από τον ωκεανό της μετριότητας. Ένας φλογερός επαναστάτης που τις ιδέες του πάλεψε να τις κάνει πράξη, αφιερώνοντας τη ζωή του στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για να πάρει ο λαός τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και την εξουσία, στα χέρια του. Το κατάφερε σε ένα μικρό κομμάτι γη της αμερικανικής ηπείρου. Μα αυτό δεν του ήταν αρκετό. Η επανάσταση γι αυτόν δεν περιοριζόταν  στα στενά γεωγραφικά όρια της Κούβας.

Σήμερα, σαράντα εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που οι συνθήκες, στη χώρα μας και παγκόσμια, γίνονται όλο και πιο δύσκολες για τους λαούς και ο καπιταλισμός δείχνει το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο, ρίχνοντας τα προσχήματα και τις μάσκες του. Σήμερα που η ανάγκη για την ανατροπή του καπιταλισμού γίνεται επιτακτική, ο Τσε αγγίζει τις καρδιές μας, οπλίζει τη σκέψη μας, χρωματίζει τα οράματά μας. Από τα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, δίπλα μας στους αγώνες, μάς δείχνει τον δρόμο. 
 

Κώστας Πελετίδης: Αν για την κυβέρνηση τα παιδιά μας είναι κόστος, για μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε!


peletidhs_yp_dhmarxos_patras_

Στην κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Πάτρας για τις οικογένειες που έχουν καθαρό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, προχώρησε η νέα δημοτική αρχή της πόλης. Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς της πόλης ήταν κλιμακούμενα, κι άρχιζαν από 14,67 ευρώ και έφταναν μέχρι 52,82 ευρώ.
Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, εξαντλώντας τα διαθέσιμα περιθώρια σε επίπεδο υποδομών, κατάφερε να φιλοξενηθούν άλλα 120 παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών της νέας δημοτικής αρχής που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, είναι, μέχρι στιγμής, να μπορούν να φιλοξενηθούν 1063 παιδιά όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 400 παιδιά!
Είναι φανερό ότι η νέα δημοτική αρχή της Πάτρας, με την πολιτική που ασκεί – στο περιορισμένο πλαίσιο που της επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία – δείχνει τον τρόπο με τον οποίο υπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών.
Υπενθυμίζουμε πως ένα μήνα πριν, η δημοτική αρχή κατάργησε το τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Πάτρα που είχε επιβληθεί το 2007, απαλλάσσοντας τους πολίτες από ένα επιπλέον χαράτσι.
Με σχετική δήλωσή του, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογραμμίζει:
«Το πρόβλημα τη κάλυψης των αναγκών στην προσχολική αγωγή, εξακολουθεί να είναι oξυμένο και στην πόλη μας. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης με τη συναίνεση της ΚΕΔΕ, για την επιπλέον εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, για τη φιλοξενία παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δεν αλλάζει την κατάσταση.
Και στην Πάτρα εκατοντάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών. Συγκεκριμένα, από περίπου 2.000 αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν μέχρι τώρα οι 1.063.
Η Δημοτική Αρχή από τις πρώτες μέρες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια, αλλά και για το ίδια τα παιδιά να μένουν έξω από την προσχολική αγωγή, εξάντλησε ότι περιθώριο είχε, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Προσπαθούμε να λύσουμε όσα προβλήματα υπήρχαν σε επίπεδο υποδομών, ώστε να φιλοξενηθούν άλλα 120, διαδικασία που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και θα δώσει μια μικρή ανάσα στις οικογένειες.
Σ’ αυτή λοιπόν τη λογική και την κατεύθυνση να ελαφρύνουμε τη λαϊκή οικογένεια που σηκώνει αποκλειστικά τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράμε στην κατάργηση των τροφείων για την περίοδο 2014-2015, για τις οικογένειες που έχουν καθαρό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
Τονίζουμε ότι αυτό δεν συνιστά συνολική λύση του προβλήματος, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή να απαιτούμε από την κυβέρνηση, να δώσει τώρα έκτακτη κρατική επιχορήγηση, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τους γονείς και το σύνολο του Πατραϊκού λαού, διεκδικούμε τα αυτονόητα:
-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να μη γίνει καμία απόλυση.
-Οι εργαζόμενοι και στο τομέα της προσχολικής αγωγής να έχουν μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
-Διεκδικούμε σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή, για αποκλειστικά δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια και υποδομή, με δωρεάν σίτιση χωρίς τροφεία και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς χρειάζεται να εντείνουν του αγώνες τους ενάντια σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Αν για την κυβέρνηση τα παιδιά μας είναι κόστος, για μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε».