Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Win ... win

 

Eurokinissi

Τι λέει σήμερα η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος; Οτι ένας από τους λόγους είναι η αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα και χρήσης κλιματιστικών, αλλά και οι εξαγωγές που κάνει η Ελλάδα επειδή έχει πλεόνασμα Ενέργειας από τις ΑΠΕ. Τι έλεγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 3 Ιουνίου (πριν μερικές βδομάδες δηλαδή), όταν και πάλι υπήρχε άνοδος των τιμών της Ενέργειας, και μάλιστα αύξηση κατά 70% σε σχέση με τον Απρίλη και τον Μάη; Ελεγε εκείνο το περίφημο, το «μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε» και αυτό «δημιουργεί μία αύξηση στις τιμές του ρεύματος». Τι λέει δηλαδή η κυβέρνηση; Οτι όταν φυσάει, θα ανεβαίνει η τιμή του ρεύματος γιατί έχουμε περίσσευμα και εξάγουμε... Αλλά κι όταν δεν φυσάει, πάλι ανεβαίνει η τιμή του ρεύματος γιατί υπάρχει ...έλλειψη! Μπορεί να φαίνεται τραγελαφικό, αλλά δεν είναι. Η ουσία είναι ότι είτε φυσάει είτε δεν φυσάει, είτε υπάρχει πλεόνασμα Ενέργειας που εξάγουμε είτε δεν υπάρχει και εισάγουμε, η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης» έχει θεσπίσει εργαλεία όπως το Χρηματιστήριο της Ενέργειας και τη «διασυνδεσιμότητα», ώστε «μονά - ζυγά» να χάνει πάντα ο λαός και να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ Περί «πολιτικής βίας» και περί «τυφλότητος»

 

Πηγή: Associated Press

 

Λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ γράφονται και ακούγονται πολλά από τα συστημικά μέσα όλων των «αποχρώσεων» στην Ελλάδα. Για να είμαστε ειλικρινείς αναπαράγονται όσα διεθνείς ειδησεογραφικοί κολοσσοί και αντίστοιχοι ισχυροί μηχανισμοί συμφερόντων θέλουν να κυριαρχήσουν στη συζήτηση ανάλογα με το με ποια πολιτική έκφραση των συμφερόντων της αμερικάνικης αστικής τάξης στοιχίζονται.

Ένα θέμα που κυριάρχησε στις «αναλύσεις» από τις πρώτες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας είναι πως «αυτού του είδους η πολιτική βία δεν χωράει στις δημοκρατικές κοινωνίες». Σε αυτό αναφέρονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και όσοι μιλούν για «Τραμπ πολύ σκληρό για να πεθάνει» και αυτοί που κατηγορούν τον Τράμπ ότι «λούστηκε» την πολιτική και τον τρόπο που πολιτεύεται (επικαλούνται τον «διχαστικό λόγο», την υπεράσπιση από μέρους του της οπλοκατοχής, επαναφέρουν την εισβολή στο Καπιτώλιο μετά τις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κ.λπ). Έχει, λοιπόν, μια σημασία να σταθεί κανείς στο τι εννοούν όλοι αυτοί με την «πολιτική βία», σε ποια βία αναφέρονται, ποια περιστατικά εντάσσουν σε αυτή ανάλογα με το ποια συμφέροντα υποστηρίζουν αλλά και σε ποια περιστατικά «ξεχνούν» αντίστοιχα εκατέρωθεν να αναφερθούν.

Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ κατατίθεται για να ενισχυθούν ο ριζοσπαστισμός και η μαζικότητα των λαϊκών αγώνων

 

Κόντρα στο «τίποτα δεν αλλάζει», το δυνάμωμα του ΚΚΕ και στις πρόσφατες κάλπες των ευρωεκλογών αποτελεί το ελπιδοφόρο μήνυμα για να γίνει πιο δυνατός ο λαός, η πάλη του και η οργάνωση της αντεπίθεσής του, σημείωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο πάρκο απέναντι από το ΕΚΘ.Οπως σημείωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, «η εργατική και λαϊκή πάλη όλο και δυναμώνει! Το βλέπουμε στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ να σώσουν το εργοστάσιο, τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Το βλέπουμε στον παλικαρίσιο αγώνα των εργατών στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, στους καθημερινούς αγώνες των λαϊκών φορέων και των σωματείων ενάντια στα κοράκια των funds και των τραπεζών που σώζουν τα σπίτια του λαού από τα νύχια τους, σε πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις μισθών, στις μεγάλες πανελλαδικές απεργίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στη συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη, στις πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η δυναμική, ακόμα και μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, είναι που προβληματίζει και ανησυχεί τα επιτελεία του συστήματος.

Ασθενείς - πελάτες


 

Με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και με τα αδιέξοδα από την ένταση της επιχειρηματικής δράσης να γιγαντώνονται, αποδεικνύεται ξανά ότι κάθε βήμα υλοποίησης της αντιδραστικής αυτής στρατηγικής δημιουργεί και νέα προβλήματα αντί να αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα.

Αυτό το «επεισόδιο» παίζεται τις τελευταίες μέρες, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μπάσει ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ. Η ίδια κυβέρνηση που αρνιόταν την περίοδο της πανδημίας να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, θωρακίζοντας τα κέρδη των ιατρικών κολοσσών σε βάρος των αναγκών του λαού, σήμερα παριστάνει τον ...σερίφη στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς της γειτονιάς, απειλώντας με «υποχρεωτικά μέτρα» προκειμένου να γίνει πράξη ένας ακόμα κρίκος εμπορευματοποίησης. Κι αυτό αφού πρώτα, σε συνέχεια των προκατόχων της, άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν σε σημείο που η λειτουργία των νοσοκομείων τινάζεται στον αέρα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Γι' αυτό και είναι προκλητική υποκρισία να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι «το Νο 1 ζήτημα είναι να λειτουργούν τα νοσοκομεία», αφού με την πολιτική της έφερε και φέρνει λουκέτα, διάλυση, εμπορευματοποίηση και πελατεία στους ιδιώτες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εξήγγειλε μέτρο που είχε καταργήσει πριν 5 μήνες επειδή οδηγούσε σε αύξηση τιμολογίων!

 

Ανακύκλωση των μέτρων κοροϊδίας, για να μην πειραχτεί ούτε «τρίχα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

 

Eurokinissi

Μέτρα που αναμένεται να οδηγήσουν τελικά ακόμα και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και θα εντείνουν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, σε μία συνέντευξη Τύπου που εξελίχθηκε σε ένα προκλητικό σεμινάριο για το πώς η «ελεύθερη αγορά Ενέργειας» θα «μαδήσει» το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, με αφορμή την εκτόξευση των τιμών στα τιμολόγια του ρεύματος, προχώρησε σε εξαγγελίες για μέτρα και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, δεδομένου ότι υπάρχουν: Η «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών της αγοράς με βάση το κυνήγι του κέρδους, το «υποχρεωτικό» μοντέλο λειτουργίας στην αγορά Ενέργειας και οι δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τα πλαφόν και τις τιμές. Ολα αυτά δηλαδή και τόσα ακόμα που αποτελούν τη βασική αιτία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος και που συνοψίζονται υπό τον τίτλο «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Πολιτική που και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν υλοποιήσει και στηρίξει είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση.

Με «άθικτα» όλα αυτά και πάνω απ' όλα την καπιταλιστική κερδοφορία, τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν την ανακύκλωση μέτρων κοροϊδίας, που μάλιστα η ίδια πριν λίγο καιρό είχε καταργήσει, επειδή οδηγούσαν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας...!

Ας δούμε αναλυτικά τις εξαγγελίες.