Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ





Και πριν εξαντληθούν οι εκδηλώσεις και οι δηλώσεις εθνικοφροσύνης με την ευκαιρία της συμφωνίας των Πρεσπών, έσκασε και η βόμβα στην έδρα του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου του ΣΚΑΪ, ανανεώνοντας τις ευκαιρίες αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και τροφοδοτώντας τους παροικούντες στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή Κοινωνικής Δικτύωσης με υλικό που τους επιτρέπει ν’ αναδείξουν τον ηρωισμό τους, είτε ως παθόντες στο ΣΚΑΪ είτε ως αγωνιζόμενοι με τα πληκτρολόγια. Οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης μένουν στο σκοτάδι και στόχοι τους και κίνητρά τους δεν κρίνονται παρά από το αποτέλεσμα. Δεν είναι δα και η πρώτη βομβιστική ενέργεια για να ξαφνιάσει! 
 
           Και μεις οι αδαείς περί την τρομοκρατία θα πρέπει, παραβλέποντας τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα, να επιστρατεύουμε ό,τι  λογική μας έχει διασωθεί για να ξεδιαλύνουμε κάθε φορά τα αινίγματα των επιθέσεων, γιατί  σ’ αυτόν τον στόχο ή τον άλλο, γιατί τώρα κλπ.;

Δυναμώνουμε την πάλη μας. Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας. Συνεχίζουμε ακούραστοι.




ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ -ΠΕΣ-ΝΑΤ– Π.Σ.Σ.ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

                                                             Αθήνα 18Δεκέμβρη 2018   

                                                
                                                                                 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΣΕΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες συνταξιούχους που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα το Σάββατο 15/12. Από κάθε γωνιά της χώρας συνέρευσαν εκατοντάδες μπλοκ των συλλόγων συνταξιούχων, ανταποκρινόμενοι με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ΣΕΑ και των Σωματείων τους. Το μήνυμα της συγκέντρωσης είναι καθαρό. «Με ψίχουλα και ψέματα δεν μας ξεγελάτε- δεν ξεχνάμε τις κλεμμένες κατακτήσεις μας- διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν». Συνεχίζουμε να βαδίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, με περηφάνια στο δρόμο του αγώνα. Δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες μας.


Συνάδελφοι–Συναδέλφισσες

Παραμένουμε σε  αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Οι ελιγμοί της κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν. Η ακύρωση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς είναι μια σημαντική νίκη μας, όμως δεν θα σταματήσουμε εδώ, γιατί η επίθεση στα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα θα συνεχιστεί. Σε συστράτευση με το εργατικό κίνημα θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.


Συνάδελφοι–Συναδέλφισσες

Κατά την επίσκεψή μας στο Μέγαρο Μαξίμου εκπρόσωπος του γραφείου του Πρωθυπουργού δεσμεύτηκε να ορίσει συνάντηση της ΣΕΑ με τον ίδιο, στον οποίο έχουμε ήδη αποστείλει το υπόμνημα με τα αιτήματά μας. Μετά την συνάντηση θα υπάρξει άμεση ενημέρωσή σας για τα αποτελέσματά της.


Δυναμώνουμε την πάλη μας. Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας.
Συνεχίζουμε ακούραστοι.


Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις


ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ Ο ΝΑΥΤΗΣ ΣΤ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ


ΚΝΕ: «Λόγια του αέρα» οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων


Σε σχόλιό του για την τιμωρία με φυλάκιση του ναύτη Στ. Παπαδάκη που είχε δηλώσει τη διαφωνία του με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναυαρίνον» σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, αλλά και για την ακύρωση της μετάθεσης του φαντάρου που κατήγγειλε την αναγραφή ρητού ναζιστή στρατάρχη σε στρατόπεδο στη Λέσβο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή και το εκτεταμένο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας από μαζικούς φορείς, συλλόγους αποστράτων, δηλώσεις συμπαράστασης στρατευμένων από μονάδες σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόσπαση που διέταξε για τον φαντάρο από το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (Μανταμάδος, Λέσβος), ο οποίος βγήκε στην αναφορά και απαίτησε να σβηστεί από τον τοίχο του στρατοπέδου το αντιδραστικό "ρητό" του χιτλερικού στρατάρχη.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Ρήγας, με χτεσινή του συνέντευξη, έσκιζε τα ρούχα του λέγοντας ότι οι οπλίτες θητείας "έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα". Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική γιατί σήμερα ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης κλήθηκε σε απολογία και τιμωρήθηκε με φυλάκιση, με το πρόσχημα ότι έκανε γνωστή την αντίθεσή του στη συμμετοχή της φρεγάτας "Ναβαρίνον", στην οποία και υπηρετούσε τη θητεία του, σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς λοιπόν οι οπλίτες "έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών";

Όπως φαίνεται, οι δηλώσεις του υπουργού είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Η λύση είναι οι φαντάροι μαζί με το λαό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

902.gr

Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη πόλωση και να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπροστά (VIDEO)





«Να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη πόλωση, να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του,  να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπροστά», κάλεσε το λαό ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η συζήτηση που παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες αποτελεί μάλλον πρόκληση για τη νοημοσύνη όλων μας.

Τι λέτε, τόσο εσείς της κυβέρνησης όσο και εσείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον ελληνικό λαό, που αγωνιά για να διασφαλίσει ακόμα και τους όρους μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης;

Του λέτε, ότι είναι μοιραίο να ζήσει, όπως ζει σήμερα, για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

Ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και πιο επώδυνα μέτρα.

Λέτε για παράδειγμα, ότι οι συνταξιούχοι, που έχασαν ήδη πάνω από το 1/3 της κύριας και πάνω από τη μισή της επικουρικής σύνταξης, πρέπει περίπου να πανηγυρίζουν, γιατί μετά από τόσους αγώνες και δικαστικές προσφυγές, θα παγώσουν οι συντάξεις τους, δηλαδή θα μειωθούν λίγο, αφού θα ανέβει ο πληθωρισμός.

Αναμασώντας τα ίδια ψέματα...



Με προκλητικό τρόπο και αναμασώντας χιλιοειπωμένα ψέματα, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός επιχείρησε να εξωραΐσει την ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο χώρο της Υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάνοντας λόγο για «πραγματικά στοιχεία», ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «έχουμε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών Υγείας (...) Η κριτική περί περικοπών που ασκήθηκε πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2018 - και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται και φέτος - είναι εντελώς αβάσιμη και παραπειστική. Δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει οριακή αλλά πολιτικά και λειτουργικά σημαντική αύξηση κάθε χρόνο».

* * *
 
Η πραγματικότητα που θέλει να κρύψει ο υπουργός είναι η εξής: Οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται το 2019 κατά 65 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στις μειώσεις κατά 363 εκατ. ευρώ το 2018. Μόνο σε 6 χρόνια (από το 2013 μέχρι και το 2019), το πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για τα νοσοκομεία ξεπερνά το 30%. Και όπως ομολόγησε ο υπουργός, «η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», δηλαδή από τις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την «κάλυψη» των ανασφάλιστων και δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους! Μόνο σε δύο χρόνια (2016 - 2017) περικόπηκαν 405 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.

Φίλος δεν πιάνεται


Την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη ο απεργιακός αγώνας στην «Ελληνική Χαλυβουργία», η πλειοψηφία του σωματείου στη «Χαλυβουργική» αρνούνταν το συντονισμό και την έμπρακτη αλληλεγγύη, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα γίνουμε Χαλυβουργία». Τώρα, το εργοστάσιο κλείνει και δεκάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Είχαν προηγηθεί άλλα αντεργατικά μέτρα, όπως απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία κ.ά., για τη «διάσωση» τάχα της επιχείρησης, που όμως δεν απέτρεψαν το λουκέτο, το οποίο αποδίδεται στην παρατεταμένη κρίση στον κλάδο των Κατασκευών. Τα χρέη της «Χαλυβουργικής» είναι δυσθεώρητα, αλλά το αυτί της εργοδοσίας δεν φαίνεται να ιδρώνει. Μόλις τον περασμένο Απρίλη η εταιρεία ανανέωσε την άδεια από τη ΡΑΕ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ρεύματος 880 MW, που όπως φαίνεται θα αποτελέσει το νέο παραγωγικό της αντικείμενο. Γράφτηκε επίσης ότι η προνομιακή θέση του εργοστασίου μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μονάδας logistics, που αναδεικνύεται σε κερδοφόρο πεδίο για το κεφάλαιο. Το συμπέρασμα είναι ότι «κανείς δεν χάνεται». Μόνο που αυτό αφορά αποκλειστικά το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους, αφού πλήρωσαν με μεγάλες θυσίες την «επιχείρηση διάσωσης» της εταιρείας. Αν κάτι πρέπει να μείνει ως συμπέρασμα γι' αυτούς και για όλους τους εργαζόμενους, είναι ότι η εργοδοσία φίλος δεν πιάνεται. Και ότι καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει γι' αυτό το σάπιο σύστημα, που «δουλεύει» για τα κέρδη του κεφαλαίου, ότι μπορεί να φανεί «γενναιόδωρο» στους εργαζόμενους που αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις θυσίες «για το καλό της επιχείρησης».

Με τα μούτρα στη «δουλειά»



Αν μετά την περσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τα όσα συμφωνήθηκαν, είδαμε σταδιακά να μετατρέπεται όλη η χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, φέτος, μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερα.

Αλλωστε, δεν πρόλαβε καλά - καλά να επιστρέψει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στον «Στρατηγικό Διάλογο», και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέφτει με τα μούτρα στη «δουλειά».

Μόνο για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί τρεις συναντήσεις, στο πλαίσιο των «περιφερειακών σχημάτων» στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών προτεραιοτήτων: Η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας και η τετραμερής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.