Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Η σφαγή στο Κομμένο: Eνα ακόμη έγκλημα χωρίς τιμωρία


Στις 16 Αυγούστου 1943, άνδρες της επίλεκτης ορεινής Μεραρχίας «Εντελβάις» της Βέρμαχτ  (Γερμανοί και Αυστριακοί) σκότωσαν κατά το φρικιαστικότερο τρόπο 317 Έλληνες άμαχους στο χωριό Κομμένο της Άρτας: 97 παιδιά μέχρι 15 ετών, 14 ηλικιωμένους 67 έως 75 ετών , 119 γυναίκες 16 έως 65 ετών και 87 άνδρες 16 έως 65 ετών.  Η «δικαιολογία» για τη σφαγή; Στο χωριό εμφανίστηκε τμήμα ανταρτών.

Μετά από χρόνια ένας γερμανός ερευνητής ο Χέρμαν Φρανκ  Μάγερ (1940-2009), γιός αξιωματικού της επιμελητείας της Βέρμαχτ που αιχμαλωτίσθηκε από τους αντάρτες και εκτελέσθηκε, ψάχνοντας τα ίχνη του πατέρα του, βρέθηκε μπροστά σε συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονική δράση των επίλεκτων μονάδων των ναζί στην Ελλάδα. Μετά από έρευνα δεκαετιών στα γερμανικά αρχεία έγραψε δύο  βιβλία . Το πρώτο, με τίτλο «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα. Τα αιματηρά ίχνη της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών στη Σερβία και την Ελλάδα»,  αναφέρεται στη σφαγή στα Καλάβρυτα.

Κερδήθηκε χρόνος, αλλά για ποιον;


Χρόνια τώρα μεθοδεύεται και υλοποιείται η σταδιακή μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, το κάθε επιτελείο της, νομοσχέδιο το νομοσχέδιο, έχουν καθιερώσει ιδιωτικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων, έχουν μετατρέψει τους ασθενείς σε πελάτες, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας σε συνάρτηση της «ασφαλιστικής επάρκειας» και της οικονομικής δυνατότητας του καθενός.
 
 Η πανδημία του κορονοϊού σε ελάχιστο διάστημα ξεγύμνωσε την επιχειρηματολογία χρόνων όλων των αστικών κυβερνήσεων. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες Υγείας εμπόρευμα χρεοκόπησε. Γιατί αυτή ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε «κορονο-ΕΣΥ», για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις.

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Στον τζόγο οι κόποι μιας ζωής, με τη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση
 
Αποκαλυπτικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση

Οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν πρώτοι απ' όλους τις σκληρές ανατροπές που νομοθέτησαν στο Ασφαλιστικό για λογαριασμό της εργοδοσίας η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Eurokinissi
Οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν πρώτοι απ' όλους τις σκληρές ανατροπές που νομοθέτησαν στο Ασφαλιστικό για λογαριασμό της εργοδοσίας η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, που πλέον μέσω της «κεφαλαιοποίησης» μετατρέπονται σε «επενδυτικό προϊόν», χωρίς καμία εγγύηση για το ύψος τους στο μέλλον, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του σχεδίου που ανέλαβε να εκπονήσει η λεγόμενη «ομάδα Πισσαρίδη», για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την αξιοποίηση των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης».

Και μόνο το γεγονός ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνεται στους «αναπτυξιακούς στόχους» της κυβέρνησης, φανερώνει τη σημασία που έχουν οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του λαού για την εργοδοσία και το κράτος της. Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, για να μειώνονται τα «κόστη» της εργοδοσίας και το κράτος να αποσύρει την ευθύνη του από τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Εξάλλου, η άλωση της επικουρικής ασφάλισης αποτελούσε πολύχρονο διακαή πόθο όλων των κυβερνήσεων, που με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές τους παρεμβάσεις, βήμα το βήμα, ξήλωσαν τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε, κατάργησαν την εγγύηση στο ύψος των συντάξεων, μετατρέποντας το σύστημα από «καθορισμένων παροχών» σε σύστημα «καθορισμένων εισφορών». Τώρα ετοιμάζονται για το τελικό ρεσάλτο, με σκοπό να παραδώσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στον τζόγο των χρηματιστηρίων, καύσιμη ύλη για την ενίσχυση της οικονομίας και των επενδύσεων των καπιταλιστικών ομίλων.

Πειραματόζωα


Στην τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων, κι ενώ είναι πλέον αυταπόδεικτη η μεγάλη συμβολή των εισαγόμενων κρουσμάτων στη νέα έξαρση της πανδημίας, ο Ν. Χαρδαλιάς ρωτήθηκε: «Μήπως θα έπρεπε εξαρχής τελικά να ζητάμε αρνητικά τεστ από όσους έρχονται στη χώρα, κυρίως από κάποιους προορισμούς;». Η απάντησή του ήταν μνημειώδης: «Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα και τον Τουρισμό μας, αναμέναμε να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων (...) Νομίζω ότι είναι λάθος, όμως, να μπαίνουν όλοι με PCR test, χωρίς πρώτα να έχουμε επιστημονικά δεδομένα. Αρα εμείς τι κάνουμε; Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας πάνω σε αυτό και μένει να αποδειχθεί στην πορεία, μαζί με τα μέτρα τα οποία πρέπει να τηρηθούν, εάν αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία την οποία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να την ελέγχουμε (...) και να μη μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα». Για όποιον δεν κατάλαβε, η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον Τουρισμό και στις Μεταφορές για να στηρίξει την κερδοφορία τους την καλοκαιρινή περίοδο. Και για να γίνει αυτό, ομολογεί προκλητικά ότι μετέτρεψε το λαό σε πειραματόζωο! Κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για να μην αποτρέψει τους τουρίστες - πελάτες να επισκεφτούν τη χώρα, στην πραγματικότητα πολλαπλασίασε τις εστίες διασποράς του κορονοϊού στο εσωτερικό (που είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί) και τώρα απλά παρατηρεί την εξέλιξη του φαινομένου, για να διαπιστώσει το βαθμό ...αποτελεσματικότητας της εγκληματικής της πολιτικής! Κι από πάνω έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία μιλώντας για «ατομική ευθύνη»!